HERGELI “DEVIZAHITELESEIT” A CIB BANK

HERGELI "DEVIZAHITELESEIT" A CIB BANK.

Felhergelte devizahiteleseit a CIB

Miközben a kormány éppen törvényt hoz a bankok egyoldalú kamatemelése ellen, a CIB Bank egyoldalúan megemelte svájcifrank-hitelesei kamatát egy korábbi döntésével. Az ügyfelek zúgolódnak, a bank a forrásköltségek kedvezőtlen változására hivatkozik. A kamatemelés mértéke banki vélemények szerint reális.

Merész lépést tett a CIB Bank: egy júniusi keltezésű levél tanúsága szerint ősztől egyoldalúan megemeli ügyfelei svájcifrank-hiteleinek kamatát, miközben a politika attól hangos, hogy a bankok jogtalanul emeltek kamatot (és alkalmazták az árfolyamrést) az elmúlt években. Emiatt már a csőben vannak a törvényjavaslatok, amelyek miatt akár 600-900 milliárd forintot is visszafizethetnek a pénzintézetek a devizaadósoknak.

A kormány múlt pénteken benyújtott törvényjavaslata kerek perec ki is mondta, hogy alapértelmezetten minden egyoldalú kamat-, költség- és díjemelés tisztességtelen, és ennek ellenkezőjét a banknak kell bizonyítania, ha hajlandó bíróságra menni. Egyéb esetben az egyoldalú változtatást lehetővé tevő szerződéses feltétel automatikusan semmis lesz. Pénteken a parlament minden bizonnyal el is fogadja a jogszabályokat.

Panaszkodnak az ügyfelek

Több CIB-es, svájcifrank-hiteles olvasónk arra panaszkodott, hogy a bank idén szemptembertől közel egy százalékponttal (0,97 százalékkal) megemeli hitelük ügyleti kamatát. Egyik olvasónknak eddig 4,69 százalék volt az ügyleti kamata, és leszámítva a kezelési költséget több mint 130 ezer forintos törlesztőrészletet fizetett havonta. Becslése szerint a kamatemelés miatt szeptembertől 20 ezer forinttal többet kell fizetnie.


Az ügyfél a hvg.hu-nak írt levelében arra gyanakodott, hogy a bank a lépéssel az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatos Kúria döntésre reagált, és még megpróbálhatta a törvényi változások előtt érvényesíteni a kamatemelést.

Nőttek a forrásköltségek

A CIB az egyoldalú kamatemelésről szóló levélben a forrásköltségek kedvezőtlen változására hivatkozik. Megkerestük a CIB Bankot, és érdeklődtünk, mely forrásköltségek változtak meg kedvezőtlenül az elmúlt időszakban. A banktól azt a választ kaptuk, hogy a jogszabályi és a Magatartási Kódexben rögzített előírásokat betartva a CIB Bank a kamat mértékére hatással levő pénzpiaci tényezőket rendszeresen vizsgálja, és a változást az aktuálisan kihirdetett kamatban érvényesíti. A vizsgált időszak eredményétől függően a ténylegesség, arányosság és a szimmetria elvét betartva a kamatok emelkedhetnek vagy csökkenhetnek.

A pénzintézet elárulta, hogy a szeptemberben forduló svájcifrank-hiteleknél a jelenlegi kamatszinthez képest – amely a portfólió legnagyobb hányadában évi 4,99 százalékos kamattal kamatozott – 0,97 százalékkal emelkedik a kamatszint a következő egy éves kamatperiódusban. A kamatváltozás úgy jött ki a bank tájékoztatása szerint, hogy a vizsgált időszakban a svájcifrank-alapú kölcsönökhöz kapcsolódó bankközi pénzpiaci kamatláb, a 12 havi CHF LIBOR 0,41 százalékot csökkent, viszont a többi forrásköltség 1,38 százalékkal emelkedett. Így az összesített forrásköltség változás a svájcifrank-hitelek esetén a banknál 0,97 százalékkal emelkedett. A soron következő kamat felülvizsgálat most nyáron esedékes, amely alapján a kamatok növekedhetnek, vagy csökkenhetnek.

Már decemberben döntöttek
A CIB Bank a cikk megjelenését követően közölte, a kamatemelésnek nincs köze a Kúria jogegységi határozatához vagy a várhatóan július 4-én megszülető jogszabályhoz. A hvg.hu-nak a bank azt írta, a kamatváltozásról 2013 decemberében született döntés, ezt követően január óta folyamatosan zajlik az ügyfelek tájékoztatása – a jogszabályban meghatározott 90 napos tájékoztatási kötelezettségünknek eleget téve – kölcsönük 2014. április 15. napján vagy azt követően kezdődő új kamatperiódusában hatályba lépett változásairól. A cikkben említett ügyfelek szeptemberben forduló hitellel rendelkeznek, így a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően júniusi keltezéssel értesítést kaptak a korábbi, decemberi döntés alapján.

De van, ami csökkent

A CIB nem részletezte, hogy melyik forrásköltsége ugrott meg durván. A bank magyarázata értelmében ugyan a bankközi kamatláb csökkent, vagyis ez alapján az ügyfele felé éppen hogy kamatot kellene csökkentenie. A forrásköltség egy másik összetevője az országkockázati felár, azonban ez is inkább apadt az elmúlt hónapokban.

Így igazából vagy az jöhet szóba, hogy a magyarországi CIB drágábban kapja az olasz anyabankjától a pénzt, vagy a máshol elveszített pénzt próbálja kamatemeléssel behozni a jól fizető ügyfelein, vagy pedig egy szabályváltozás miatt kerül többe a forrás a CIB-nek, amit megpróbál áthárítani a devizahiteleseire. A jegybank szigorította a bankok úgynevezett devizamegfelelési mutatóját. Az eddigi szabály szerint a bankoknak a devizahiteleiket 65 százalékban hosszú lejáratú devizaforrásból kell finanszírozniuk. Ez a kritérium éppen júliustól nő 75 százalékra, majd félévente 5 százalékponttal emelkedik, és 2017 januárig eléri a 100 százalékot. Ez emelheti a bankok forrásköltségét és a devizahitelek kamatát, amit a jegybank is elismer.

Más bankoknál is érdeklődtünk, hogyan változtak az elmúlt egy évben a svájcifrank-hitelek forrásköltségei. Az egyik pénzintézettől azt a választ kaptuk, hogy az a forrásköltség-változás, amire a CIB hivatkozik, reális. A magyarázat úgy szólt, hogy a 10-20 éves devizahitelekhez a bankok általában 3, 5, vagy akár 7 éves „hiteleket” vettek fel, és teljesen megszokott, hogy amikor ezeket a refinanszírozó forrásokat megújítják, az éppen aktuális felárak 1-2 százalékos, vagy akár annál is nagyobb forrásköltség-növekedést eredményeznek (magyarán a bank drágábban jut hozzá az új forráshoz, mint az előzőhöz).


Megkerestünk más bankokat is, hogy a következő kamatperiódustól ők is emelik-e a devizahitelek kamatait. Az OTP Bank azt válaszolta, nem született ilyen döntés a banknál, és a Budapest Bank is azt válaszolta, hogy nem tervezi a devizahitelek kamatainak emelését.

A hvg.hu forrásai azt mindenesetre kizártnak tartották, hogy a CIB a várható jogszabályváltozásokra készülne. Ezzel ugyanis vétene a Magatartási Kódex és a már említett kormányrendelet kritériumai ellen, és ezt a jelenlegi helyzetben – miközben már csak arra várnak, hogy mekkora veszteséget fognak lenyelni a devizahiteles törvények miatt –, egyetlen bank sem merné megtenni.

Mire hivatkozik a bank?

A bank az ügyfeleknek és a hvg.hu-nak küldött tájékoztatásában az egyoldalú kamatmódosításokat szabályozó 275/2010 Kormányrendelet első szakaszában felsorolt feltételekre hivatkozik. A kormányrendelet legfontosabb rendelkezése, hogy a pénzintézet a lakáscélú hitelek vagy lízingszerződések kamatát csak akkor módosíthatja az ügyfélnek kedvezőtlen irányba, ha bizonyítani tudja, hogy a következő feltételek valamelyike fennáll:

a hitelhez tartozó forrásszerzési, refinanszírozási költségek kedvezőtlenül változtak,
az ügyfélkockázat kedvezőtlenül változott,
a banknak a hitelhez szorosan kapcsolódó költségeit érintő kedvezőtlen jogszabályváltozás történt – HVG

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM