ALAPOSAN LEÁRAZVA VÁSÁROLHATJÁK VISSZA INGATLANJAIKAT A BEDŐLT HITELESEK.

ALAPOSAN LEÁRAZVA VÁSÁROLHATJÁK VISSZA INGATLANJAIKAT A BEDŐLT HITELESEK.

ALAPOSAN LEÁRAZVA VÁSÁROLHATJÁK VISSZA INGATLANJAIKAT A BEDŐLT HITELESEK.

[good_old_share]


Tények, és számok…Devizahitelesek megmentése: elképesztő leárazás jön.

 

Kiderült, milyen kedvező feltételekkel tudják visszavásárolni otthonukat azok a korábban bajba került adósok, akiknek ingatlana az állami eszközkezelőhöz került – adta hírül a Magyar Idők.A kormány november 20-án jelentette be, hogy a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. a hozzá került ingatlanok közül minél többet gyorsan, jelentős kedvezménnyel vagy kedvező részletfizetéssel eladna a jelenleg benne élő bérlőknek, korábbi tulajdonosoknak.

A jogszabály leginkább várt és legfontosabb részlete a kedvezmény mértéke. Ez a korábbi bejelentés szerint a végrehajtási rendeletből derül majd ki. A kormánypárti napilap pedig megszerezte ezt a készülő végrehajtási rendeletet.

Eszerint ha az ingatlan jelenlegi bérlője vásárol, az ingatlan vételára a NET Zrt. által az ingatlanért fizetett vételárnak megfelelő összeg.

Az egyösszegű visszavásárlás során a vételárat csökkenti a bérlő által korábban megfizetett bérleti díj összege, kamat nem növeli azt, és ehhez jön még az ominózus kedvezmény. A tervezet szerint az ingatlan helyétől függően a kedvezmény mértéke:

  • Budapesten, a főváros agglomerációjában vagy megyei jogú városban tizenöt százalék,

  • más vidéki városban huszonöt százalék,

  • egyéb településen pedig harmincöt százalék.

Azon bérlők pedig, akik nem tudnak élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével, jön a hosszú távú részletfizetés. A NET a részlet havi összegét a fizetett lakbérnek megfelelő összeg alapulvételével határozza meg, de a részletek megfizetésének határideje nem haladhatja meg a 360 hónapot, vagyis a harminc évet.Ez esetben a vételár megfizetéséig a teljes összegre az állam javára jelzálogjogot, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be – közölte a Magyar Időkkel a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya.

Az ingatlanok kedvezményes megvásárlására vonatkozó ajánlat a cég csaknem 36 ezer ügyfeléből mintegy 32 ezer, határozatlan időre szóló szerződéssel rendelkező ügyfelet érinthet.

A parlamenti vita során az is kiderült, hogy az eszközkezelő várhatóan további kétezer ingatlant vásárol meg (ennyi igény érkezett be a program leállítása előtt).

A NET eddigi működése során 2011-től ingatlanvásárlásra felhasznált 137,1 milliárd forint költségvetési forrással eddig összesen 324,4 milliárd forint jelzáloghitel-tartozásból fakadó hitelintézeti követelés megfizetése alól mentesültek a hiteladósok.

Az eszközkezelőhöz került lakások átlagos értéke 9 millió forint, az NET átlagosan 3,8 millió forintot fizetett értük. Az ingatlanok többsége Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van,de jelentős a Pest megyei ingatlanok száma is – írta korábban az Azénpénzem.hu.

A bérlők által fizetett átlagos havi bérleti díj    11 160 forint. A NET Zrt. 2018. október 31-ig mintegy 13,92 milliárd forint bérleti díjat számlázott ki, amiből az ügyfelek 13,4 milliárd forintot fizettek be. Több mint félmilliárd (pontosan 520 millió forint) tehát hiányzik.

A visszavásárlási joggal eddig 1 312 bérlő élt.

A 168 óra pedig arról írt, hogy 1312 devizahiteles vásárolta vissza lakását a 36 ezerből.

Miközben új javaslatként jelent meg a napokban, hogy a bedőlt devizahitelesek visszavásárolhatnák lakásaikat a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt.-től, ez a lehetőség valójában eddig is adott volt a bajba jutottaknak, méghozzá egészen kedvező feltételek mellett.A NET Zrt. honlapján elérhető visszavásárlási szabályok alapján az adós, az eszközkezelővel létrejött adásvételi szerződés megkötését követő 6 hónap után, de legkésőbb a 72. hónap végéig visszavásárolhatja az otthonát. Ebben az esetben azt a vételárat kell kifizetnie, amit az eszközkezelő fizetett az ingatlanért, a jegybanki alapkamattal, az eszközkezelő által az ingatlanra költött beruházások értékével, valamint a bérlő helyett megfizetett összeggel megnövelve.

A vételár meglehetősen kedvezményes. Az eszközkezelő ugyanis

Budapesten, az agglomerációban és a megyei jogú városokban legfeljebb 9,4 millió forintot fizetett az ingatlanokért.
Kisebb településen 6,45 millió forintot fizettek a bankoknak.
Községeken pedig 4,35 millió forint volt a maximum ár.

loading…


Ezeken az árakon a NET Zrt. majdnem 36 ezer ingatlant vásárolt meg, amivel számításaik szerint körülbelül 154 ezer embert mentettek meg többmilliós hiteltartozásától. Viszont a kedvező feltételek ellenére is mindössze 1312 adós élt a visszavásárlás lehetőségével október végéig.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A nemrég benyújtott, új javaslat szerint a fizetési kötelezettségeiknek eleget tevő bérlők és közeli hozzátartozói lehetőséget kapnak arra, hogy jelentős kedvezmények igénybevételével egy összegben megvásárolják az általuk bérelt ingatlant. Ilyen kedvezménynek minősül, hogy

a vételár számítása során az állam nem számít fel kamatot,
a vételárba beszámítják a bérlő által már megfizetett bérleti díjat.
A vevő kérésére az állam további százalékos mértékű vételárkedvezményt nyújt elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésének terhe mellett.
A Nemzeti Eszközkezelő szerint a benyújtott törvényjavaslat az eddigieknél sokkal kedvezőbb visszavásárlási feltételeket teremtene, és számításaik alapján a majdnem 36 ezer ügyfélből mintegy 32 ezret érintene.

Még sok a kérdőjel az új szabályokkal kapcsolatban. Várhatóan egy kormányrendeletből derülnek ki a részletek, például a vételár meghatározásának módja, a kedvezmények részletei és a fizetési határidő. (A 168 óra szerint) – egyelőre kérdéses, hogy az eszközkezelő által fizetett összeget kell majd kifizetni, vagy az ingatlan piaci értékét.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM