ALAPOSAN LEÁRAZVA VÁSÁROLHATJÁK VISSZA INGATLANJAIKAT A BEDŐLT HITELESEK.

ALAPOSAN LEÁRAZVA VÁSÁROLHATJÁK VISSZA INGATLANJAIKAT A BEDŐLT HITELESEK.

ALAPOSAN LEÁRAZVA VÁSÁROLHATJÁK VISSZA INGATLANJAIKAT A BEDŐLT HITELESEK.

[good_old_share]


Tények, és számok…Devizahitelesek megmentése: elképesztő leárazás jön.

 

Kiderült, milyen kedvező feltételekkel tudják visszavásárolni otthonukat azok a korábban bajba került adósok, akiknek ingatlana az állami eszközkezelőhöz került – adta hírül a Magyar Idők.

loading...A kormány november 20-án jelentette be, hogy a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. a hozzá került ingatlanok közül minél többet gyorsan, jelentős kedvezménnyel vagy kedvező részletfizetéssel eladna a jelenleg benne élő bérlőknek, korábbi tulajdonosoknak.

A jogszabály leginkább várt és legfontosabb részlete a kedvezmény mértéke. Ez a korábbi bejelentés szerint a végrehajtási rendeletből derül majd ki. A kormánypárti napilap pedig megszerezte ezt a készülő végrehajtási rendeletet.

Eszerint ha az ingatlan jelenlegi bérlője vásárol, az ingatlan vételára a NET Zrt. által az ingatlanért fizetett vételárnak megfelelő összeg.

Az egyösszegű visszavásárlás során a vételárat csökkenti a bérlő által korábban megfizetett bérleti díj összege, kamat nem növeli azt, és ehhez jön még az ominózus kedvezmény. A tervezet szerint az ingatlan helyétől függően a kedvezmény mértéke:

  • Budapesten, a főváros agglomerációjában vagy megyei jogú városban tizenöt százalék,

  • más vidéki városban huszonöt százalék,

  • egyéb településen pedig harmincöt százalék.

Azon bérlők pedig, akik nem tudnak élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével, jön a hosszú távú részletfizetés. A NET a részlet havi összegét a fizetett lakbérnek megfelelő összeg alapulvételével határozza meg, de a részletek megfizetésének határideje nem haladhatja meg a 360 hónapot, vagyis a harminc évet.

loading...Ez esetben a vételár megfizetéséig a teljes összegre az állam javára jelzálogjogot, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be – közölte a Magyar Időkkel a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya.

Az ingatlanok kedvezményes megvásárlására vonatkozó ajánlat a cég csaknem 36 ezer ügyfeléből mintegy 32 ezer, határozatlan időre szóló szerződéssel rendelkező ügyfelet érinthet.

A parlamenti vita során az is kiderült, hogy az eszközkezelő várhatóan további kétezer ingatlant vásárol meg (ennyi igény érkezett be a program leállítása előtt).

A NET eddigi működése során 2011-től ingatlanvásárlásra felhasznált 137,1 milliárd forint költségvetési forrással eddig összesen 324,4 milliárd forint jelzáloghitel-tartozásból fakadó hitelintézeti követelés megfizetése alól mentesültek a hiteladósok.

Az eszközkezelőhöz került lakások átlagos értéke 9 millió forint, az NET átlagosan 3,8 millió forintot fizetett értük. Az ingatlanok többsége Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van,de jelentős a Pest megyei ingatlanok száma is – írta korábban az Azénpénzem.hu.

A bérlők által fizetett átlagos havi bérleti díj    11 160 forint. A NET Zrt. 2018. október 31-ig mintegy 13,92 milliárd forint bérleti díjat számlázott ki, amiből az ügyfelek 13,4 milliárd forintot fizettek be. Több mint félmilliárd (pontosan 520 millió forint) tehát hiányzik.

A visszavásárlási joggal eddig 1 312 bérlő élt.

A 168 óra pedig arról írt, hogy 1312 devizahiteles vásárolta vissza lakását a 36 ezerből.

Miközben új javaslatként jelent meg a napokban, hogy a bedőlt devizahitelesek visszavásárolhatnák lakásaikat a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt.-től, ez a lehetőség valójában eddig is adott volt a bajba jutottaknak, méghozzá egészen kedvező feltételek mellett.A NET Zrt. honlapján elérhető visszavásárlási szabályok alapján az adós, az eszközkezelővel létrejött adásvételi szerződés megkötését követő 6 hónap után, de legkésőbb a 72. hónap végéig visszavásárolhatja az otthonát. Ebben az esetben azt a vételárat kell kifizetnie, amit az eszközkezelő fizetett az ingatlanért, a jegybanki alapkamattal, az eszközkezelő által az ingatlanra költött beruházások értékével, valamint a bérlő helyett megfizetett összeggel megnövelve.

A vételár meglehetősen kedvezményes. Az eszközkezelő ugyanis

Budapesten, az agglomerációban és a megyei jogú városokban legfeljebb 9,4 millió forintot fizetett az ingatlanokért.
Kisebb településen 6,45 millió forintot fizettek a bankoknak.
Községeken pedig 4,35 millió forint volt a maximum ár.

loading…


Ezeken az árakon a NET Zrt. majdnem 36 ezer ingatlant vásárolt meg, amivel számításaik szerint körülbelül 154 ezer embert mentettek meg többmilliós hiteltartozásától. Viszont a kedvező feltételek ellenére is mindössze 1312 adós élt a visszavásárlás lehetőségével október végéig.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A nemrég benyújtott, új javaslat szerint a fizetési kötelezettségeiknek eleget tevő bérlők és közeli hozzátartozói lehetőséget kapnak arra, hogy jelentős kedvezmények igénybevételével egy összegben megvásárolják az általuk bérelt ingatlant. Ilyen kedvezménynek minősül, hogy

a vételár számítása során az állam nem számít fel kamatot,
a vételárba beszámítják a bérlő által már megfizetett bérleti díjat.
A vevő kérésére az állam további százalékos mértékű vételárkedvezményt nyújt elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésének terhe mellett.
A Nemzeti Eszközkezelő szerint a benyújtott törvényjavaslat az eddigieknél sokkal kedvezőbb visszavásárlási feltételeket teremtene, és számításaik alapján a majdnem 36 ezer ügyfélből mintegy 32 ezret érintene.

Még sok a kérdőjel az új szabályokkal kapcsolatban. Várhatóan egy kormányrendeletből derülnek ki a részletek, például a vételár meghatározásának módja, a kedvezmények részletei és a fizetési határidő. (A 168 óra szerint) – egyelőre kérdéses, hogy az eszközkezelő által fizetett összeget kell majd kifizetni, vagy az ingatlan piaci értékét.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
ÍGY LEHET MEGOLDANI A DEVIZAHITEL PROBLÉMÁT.
ÍGY LEHET MEGOLDANI A DEVIZAHITEL PROBLÉMÁT.

ÍGY LEHET MEGOLDANI A DEVIZAHITEL PROBLÉMÁT. [good_old_share] Dr. Kriston István az alábbi felhívást tette közzé. Szerinted az alább olvasható stratégia...

DEVIZAPEREK TÉNYÁLLÁSAI ÉS AZ ÍTÉLETEK.
DEVIZAPEREK TÉNYÁLLÁSAI ÉS AZ ÍTÉLETEK.

DEVIZAPEREK TÉNYÁLLÁSAI ÉS AZ ÍTÉLETEK. [good_old_share] Dr. Marczingós László Ügyvédi Iroda - Természetesen alig aludtam valamit az este. A mai...

Close