EZ DÖBBENET! FELÉRE CSÖKKENHET A TÖRLESZTŐRÉSZLET

EZ DÖBBENET! FELÉRE CSÖKKENHET A TÖRLESZTŐRÉSZLET


Hatalmas szalagcímmel népszerűsíti a Pénzcentrum a bankok nagyszerű segítségét, melyet a bajban lévő „deviza”-károsultaknak kínálnak.

 

A cikk címe így hangzik: Devizahitelesek, figyelem! Ezzel felére is csökkenhet a törlesztőrészlet!
Majd így folytatják: A devizahitelek forintosítása ellenére 144 ezer jelzáloghiteles helyzete még most is rendezetlen, őket többek között a kilakoltatás veszélye is fenyegeti. Annak ellenére kerülhetnek az utcára, hogy mostanra már számos megoldást kidolgoztak, amellyel kihúzhatnák őket a csávából. Ezek közül most a hitel futamidejének kitolását vizsgáltuk meg közelebbről, aminek köszönhetően a törlesztőrészletünk akár meg is feleződhet.

Szóval még mindig a régi lemez: nem számít, hogy a bankok üzletszerűen, szervezetten, folytatólagosan, különösen nagy értékre rövidítették meg a károsultakat,(tisztességtelenül felszámított összeg), szerintük az a jó, ha a károsult akár élete végéig szerződésben marad a tisztességtelen bankkal, és fizet, ameddig bele nem döglik.

A Pénzcentrum így folytatja: Korábbi cikkünkben a bankok adósmentési lehetőségei között az ingatlan közös értékesítésére tértünk ki, és akkor megemlítettük azt is, hogy a tartozás egyik másik kezelési lehetősége a kölcsön átstrukturálása, ami jellemzően a futamidő kitolását jelentheti. Kiszámoltuk, hogy mennyit nyerhetnek ezzel az adósok.

Már most is alacsonyabb a törlesztőrészlet (szerintük…szerk.)

Az egykori devizahitelek forintosítása már közel másfél éve zajlott le, a kölcsönök kamatai viszont azóta is csökkentek. Ez elsősorban a hitelek referenciájaként megadott, 3 hónapos BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) csökkenésének köszönhető, amely a 2015-ben 2,1 százalékos volt, mára viszont 0,81 százalékra csökkent. Ennek köszönhetően egy, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által felvázolt, egykor svájci frank alapú hitel kamata 4,28 százalékról 2,99 százalékra csökkent.

Ez a törlesztőrészlet csökkenésével is jár, az akkori 78 ezer forintról 70 ezer forintra csökkent.

Az átlagos hátralévő futamidő egyébként 99 hónapról 82 hónapra csökkent (17 hónap telt el azóta), a tartozás pedig 5,2 millióra apadt (ha nem esett az adós késedelembe).

Tovább csökkenthető a törlesztőrészlet
Mivel 144 ezer adós nagyjából 80 százaléka ezt a havi részletet sem tudja kifizetni (van, aki nem is akar fizetni és van, akinek menthetetlen a szerződése), nekik valamilyen megoldást érdemes találni ahhoz, hogy a lakásukból ne kelljen kiköltözni. Ha a bankunk felajánlja, vagy mi kérjük meg, akkor a legtöbb esetben lehetőség van a hitel átstrukturálására, ami a leggyakrabban a futamidő meghosszabbításával jár.

A mostani átlagos (svájci frankból) forintosított hitelek átlagos hátralévő futamideje 6 év 10 hónap, a hátralévő futamidőt

10 évre kitolva a törlesztőrészlet 50 ezer forintra,

15 évre kitolva 36 ezer forintra,

20 évre kitolva pedig 29 ezer forintra csökken.

Ezzel a nem fizető kölcsönökből teljesítő hitelek lehetnek, a futamidő kitolásával pedig 28, 49, illetve 59 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészlet összege. Azzal persze számolni kell, hogy ezzel a technikával a futamidő hosszabb lesz, és a teljes visszafizetendő is nőni fog, 5,2 millióról akár 6,8 millióra is.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Kinek érdemes ezt választani?

A hitel futamidejének kitolása elsősorban azoknak lehet jó, akik

– mindenképpen meg szeretnék tartani a lakásukat, de

– a jelenlegi törlesztőrészletük túl magas és

– a csökkentett részleteket ki tudják fizetni.

Ha a lakásunkhoz nem ragaszkodunk, akkor a közös értékesítés is jó megoldás lehet. Fontos tényező az is, hogy a hitel kamata mennyire tér el az átlagtól. Ha ugyanis 3 százalék feletti, akkor a hitelkiváltás (ezzel együtt átütemezés) jobb megoldás lehet, azonban sok adós a rossz besorolása miatt egyáltalán nem tud kölcsönhöz jutni. A hitel kiváltásának feltételei banktól is függenek, van, ahol kifejezetten ilyen célra is ajánlanak kölcsönt.

Akik esetleg nem értenék, hogy a bankok tisztességtelensége után hogy fordulhat elő az, hogy a kormány nem avatkozik be, és hagyja, hogy a károsultak akár életük végéig is a bankok rabságában szenvedjenek, azok IDE KATTINTVA megkaphatják a választ.

Az is megoldható, hogy a futamidő sem lesz hosszabb és a lakásunkat is megtarthatjuk, ehhez a magáncsőd rendszerébe kell belépni, amellyel legfeljebb 7 év után minden adósságunktól megszabadulhatunk. Ez különösen akkor lehet jó megoldás, ha a jelzáloghitelen kívül más adósságunk is van (pl: közüzemi, közös költség stb.). Ennek persze ára van, ugyanis a családi csődvédelemmel 5+2 szűk esztendő elé nézhetünk, a havi költésünket ugyanis egy csődbiztos felügyeli. A magáncsődnél sokszor a kisebb lakásba költözéssel kezelhetik a helyzetet (ez a méltányolható lakásmérettől függ), amelynél a futamidő kitolása akár kedvezőbb is lehet.
A Nemzeti Eszközkezelővel (NET) is szerződést köthetünk, ebben az esetben a lakásunkat megveszik, amit kedvezményes áron visszabérelhetünk, majd később akár vissza is vásárolhatunk.

FIGYELEM! A Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát. Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldal tetejére a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE!

Szólj hozzá

Hozzászólás