“DEVIZAHITELEK”-AZ MSZP PEREKKEL IS KÉSZÜL.

"DEVIZAHITELEK"-AZ MSZP PEREKKEL IS KÉSZÜL.

"DEVIZAHITELEK"-AZ MSZP PEREKKEL IS KÉSZÜL.

[good_old_share]


Tisztelt Nemzeti Civil Kontroll! 

Mesterházy Attilának címzett levelére a deviza hitelekkel, a bankok magatartásával és annak jogi megítélésével kapcsolatban tisztelettel az alábbiakról tájékoztatom.Az Mszp képviselőcsoportja már a kezdetektől – a banki elszámoltatási törvény benyújtásakor – azt kezdeményezte, követelte, hogy a felvételkori, de legfeljebb a 2010 tavaszi árfolyamon kerüljenek forintosításra a deviza elszámolású hitelek. Ennek az oka, hogy 2010-ben politikai nyilatkozatok hatására is a forint 20-40%-al leértékelődött a devizákkal, esetünkben az euróval és a svájci frankkal szemben.

loading...

Ez a lépés nagyon sok deviza elszámolású hitel ellehetetlenüléséhez, köznapi megfogalmazásban bedőléséhez vezetett.

A bedőlt hitelek mellett a bankok pénzigénye nem csökkent, így az “állva maradt” adósok számára a kamatok és a költségek emelkedtek, melyeket a bankszektor egyoldalúan emelt meg.
Így a törlesztő részletek nem 20-40, de akár 100-200 vagy még több százalékkal emelkedtek.

Ezt a kamatemelést próbálta meg sikertelenül kompenzálni a kormány. De az un. árfolyam kockázatot nem.

Az ügyészségnek a kezdetekkor fel kellett volna lépnie a fogyasztók védelmében, és közérdekű keresetet kellett volna indítani a bankok ellen az adósok védelmében. Ezt korábban 2008-ban megtette és sikerrel, azután egészen a múlt hétig nem. Most indult az első ilyen per, amely az adósokat – ebben az esetben fogyasztókat- kívánja megvédeni.Rengeteg feljelntésről tudok, mi magunk is kezdeményezünk vizsgálatot, de azokat az ügyészség lesöpörte.

Én személyesen a tiszta jogi megoldását nem látom az ügynek, hiszen ha bármely jogszabály alapján kedvező ítélet születhetne, akkor azt a szabályt meg fogják változtatni. Mint legutóbb a polgári perrendtartás szabályait a végrehajtással kapcsolatban. 

loading...

A több szereplős, “kéz-kezet mos” alapú, az adósokat megkárosítására többször alkalmas esemény sorban szinte minden hatalmi és szakmai szereplő érintett lehet. A kamarák, a szövetségek, a kormány, a törvényhozás, az MNB.

A politikai megoldás a járható út, illetve mindkettő – a politikai és a jogi – nyomásgyakorlás.

Keresetek, perek vannak százával, és úgy gondolom mostanra az adósokat tömörítő szervezetek jobban bíznak az ellenzéki politikusokban. Sokat dolgozunk együtt, egyre intenzívebben.

Ez segít a politikai megoldás megtalálásában, amely – már azért is, mert szinte minden hatalmi tényező érintett- nem más, mint a kormányváltás.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Tartottam sajtótájékoztatót a Hitelesmozgalom ügyvezetőjével, és további akciókra és sajtótájékoztatókra készülünk. Ezzel napirenden és felszínen tartva az ügyet.A megoldási javaslatot a megalakult “Adóskamara” vállalta kidolgozni, amely nem lehet más, mint egy új banki elszámoltatás. A mi javaslatunkban- egyetértésben az adósok szervezeteivel szerepel még az un. elsétálás joga és az MNB felelősségének megalapítása és a kártalanításBa való bevonása és költekezése. Jelenleg a bankok többlet követelése a számításaik alapján 2000-2500 milliárd (!) forint. Nekik is szerepet kell vállalniuk.

 

Ezt a közös javaslatot támogatni fogjuk, sajtótájékoztatókkal, politikai akciókkal és perekkel folyamatosan készülünk.

Ezt mind április 8-a előtt, hiszen a többsége már folyamatban van

loading…


Ezzel persze nem állítom, hogy nincs olyan javaslat amely nem jutott el hozzánk, vagy minden lehetséges utat kipróbáltuk.

Köszönöm, hogy hozzánk fordult a kérdésével, és kérem ha van javaslata küldje meg nekem. Tisztelettel: dr. Szakács László.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
MEGFIGYELÉS - LEHALLGATTÁK A DEVIZAKÁROSULT TÜNTETŐKET?
MEGFIGYELÉS – LEHALLGATTÁK A DEVIZAKÁROSULT TÜNTETŐKET?

MEGFIGYELÉS - LEHALLGATTÁK A DEVIZAKÁROSULT TÜNTETŐKET? [good_old_share] Folyamatosan megfigyelik és lehallgatják, a Póka László által vezetett Nem adom a házamat...

DEVIZAHITEL - ÍTÉLETEK FUTÓSZALAGON.
DEVIZAHITEL – ÍTÉLETEK FUTÓSZALAGON.

DEVIZAHITEL - ÍTÉLETEK FUTÓSZALAGON. [good_old_share] Ismerős helyzet, ismerős időkből...   Dr. Marczingós László Ügyvédi Iroda - A tegnapival megegyező törvényszék...

Close