“DEVIZAHITELEK”-AZ MSZP PEREKKEL IS KÉSZÜL.

"DEVIZAHITELEK"-AZ MSZP PEREKKEL IS KÉSZÜL.

"DEVIZAHITELEK"-AZ MSZP PEREKKEL IS KÉSZÜL.

[good_old_share]


Tisztelt Nemzeti Civil Kontroll! 

Mesterházy Attilának címzett levelére a deviza hitelekkel, a bankok magatartásával és annak jogi megítélésével kapcsolatban tisztelettel az alábbiakról tájékoztatom.Az Mszp képviselőcsoportja már a kezdetektől – a banki elszámoltatási törvény benyújtásakor – azt kezdeményezte, követelte, hogy a felvételkori, de legfeljebb a 2010 tavaszi árfolyamon kerüljenek forintosításra a deviza elszámolású hitelek. Ennek az oka, hogy 2010-ben politikai nyilatkozatok hatására is a forint 20-40%-al leértékelődött a devizákkal, esetünkben az euróval és a svájci frankkal szemben.

Ez a lépés nagyon sok deviza elszámolású hitel ellehetetlenüléséhez, köznapi megfogalmazásban bedőléséhez vezetett.

A bedőlt hitelek mellett a bankok pénzigénye nem csökkent, így az “állva maradt” adósok számára a kamatok és a költségek emelkedtek, melyeket a bankszektor egyoldalúan emelt meg.
Így a törlesztő részletek nem 20-40, de akár 100-200 vagy még több százalékkal emelkedtek.

Ezt a kamatemelést próbálta meg sikertelenül kompenzálni a kormány. De az un. árfolyam kockázatot nem.

Az ügyészségnek a kezdetekkor fel kellett volna lépnie a fogyasztók védelmében, és közérdekű keresetet kellett volna indítani a bankok ellen az adósok védelmében. Ezt korábban 2008-ban megtette és sikerrel, azután egészen a múlt hétig nem. Most indult az első ilyen per, amely az adósokat – ebben az esetben fogyasztókat- kívánja megvédeni.Rengeteg feljelntésről tudok, mi magunk is kezdeményezünk vizsgálatot, de azokat az ügyészség lesöpörte.

Én személyesen a tiszta jogi megoldását nem látom az ügynek, hiszen ha bármely jogszabály alapján kedvező ítélet születhetne, akkor azt a szabályt meg fogják változtatni. Mint legutóbb a polgári perrendtartás szabályait a végrehajtással kapcsolatban. 

A több szereplős, “kéz-kezet mos” alapú, az adósokat megkárosítására többször alkalmas esemény sorban szinte minden hatalmi és szakmai szereplő érintett lehet. A kamarák, a szövetségek, a kormány, a törvényhozás, az MNB.

A politikai megoldás a járható út, illetve mindkettő – a politikai és a jogi – nyomásgyakorlás.

Keresetek, perek vannak százával, és úgy gondolom mostanra az adósokat tömörítő szervezetek jobban bíznak az ellenzéki politikusokban. Sokat dolgozunk együtt, egyre intenzívebben.

Ez segít a politikai megoldás megtalálásában, amely – már azért is, mert szinte minden hatalmi tényező érintett- nem más, mint a kormányváltás.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Tartottam sajtótájékoztatót a Hitelesmozgalom ügyvezetőjével, és további akciókra és sajtótájékoztatókra készülünk. Ezzel napirenden és felszínen tartva az ügyet.A megoldási javaslatot a megalakult “Adóskamara” vállalta kidolgozni, amely nem lehet más, mint egy új banki elszámoltatás. A mi javaslatunkban- egyetértésben az adósok szervezeteivel szerepel még az un. elsétálás joga és az MNB felelősségének megalapítása és a kártalanításBa való bevonása és költekezése. Jelenleg a bankok többlet követelése a számításaik alapján 2000-2500 milliárd (!) forint. Nekik is szerepet kell vállalniuk.

 

Ezt a közös javaslatot támogatni fogjuk, sajtótájékoztatókkal, politikai akciókkal és perekkel folyamatosan készülünk.

Ezt mind április 8-a előtt, hiszen a többsége már folyamatban van

loading…


Ezzel persze nem állítom, hogy nincs olyan javaslat amely nem jutott el hozzánk, vagy minden lehetséges utat kipróbáltuk.

Köszönöm, hogy hozzánk fordult a kérdésével, és kérem ha van javaslata küldje meg nekem. Tisztelettel: dr. Szakács László.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM