A FÜGGETLEN EGYÉNI KÉPVISELŐK MEGOLDHATNÁK AZ ORSZÁG PROBLÉMÁIT?

A FÜGGETLEN EGYÉNI KÉPVISELŐK MEGOLDHATNÁK AZ ORSZÁG PROBLÉMÁIT?

A FÜGGETLEN EGYÉNI KÉPVISELŐK MEGOLDHATNÁK AZ ORSZÁG PROBLÉMÁIT?


[good_old_share]

Bertha Szilvia Zsuzsanna – Országgyűlési képviselőválasztás? Nem csak "pártokrácia".

 

Egyéni jelöltek is indulhassanak országosan. Mert a nemzet nagyjai, ha nem párttagok, nem is alkalmasak? De, igen!
(Olvasó, gondolkodó, emberszerető, hazafi ismerőseimnek ajánlom nem rövid írásom…és várom a tartalmas válaszokat, akár magánban is!) Ezt nagyon sokan gondoljuk így. Persze, a hogyan nagy kérdés.

Már az első lépés is. Nekem is vannak gondolataim. Például, hogy pont olyan feltételekkel, annyi ajánlás esetén kerülhessenek egyéni jelöltek is az országos listára, amilyenekkel a pártok állíthatnak országos listát. De, nagyon sok kérdés merül fel.

Vajon valóban teret tudnának nyerni így a celebek, a pénzesek? Többen is megfogalmaztak ilyen félelmet. Nos, én nem látom be, hogy mondjuk minőségi visszalépés lenne, ha Farkas Flórián helyett mondjuk, Kis Grofó képviselné a cigányság érdekeit. Miként azt is feltételezem, hogy az önszervezésre képtelen, kicsinyes motivációkban és hm…alacsony társadalmi hozzáadott értékben gondolkodó csoportokban olyan sokan próbálkoznának meg így önös számítás mentén a politikával, hogy pont ez az elaprózódás végül oda vezetne, hogy ajánlásaik, szavazataik kioltanák egymást, és eközben a pártpolitika sokkal kisebb sikerrel tudná (konkrétan vagy átvitten) megvásárolni őket. Netto nyereség :).
Az is kérdés, hogy ha egy egyéni jelölt mondjuk 6 mandátumnyi szavazatot kap országosan, akkor ez milyen plusz jogosítványokkal járjon? Ma egy független képviselőnek az Országgyűlésben nagyon minimális a képviseleti lehetősége. A pártok frakcióihoz képest sokkal kevesebb felszólalási, reagálási lehetőség pont a stratégiai részekben… De, ha valaki akkora támogatottságot élvez, hogy akár egy személyben frakciót is tudna alakítani, akkor társadalmi elvárásnak tekinthető, hogy legyenek meg az ezzel járó jogosítványai, és az ő gombnyomása annyi szavazatot érjen, amennyi mandátumot a választáson elnyert.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Ez egyben a társadalmi önszerveződést is elindítaná. Az egyes rétegek, csoportok jellemzően több kiválóságot is támogatnának, ám minden embernek csak egy szavazata van a képviselőválasztásokon. Tehát, muszáj tudatosan szervezni, hogy nagyjából hányan szavazzanak x-re, és hányan y-ra és z-re ahhoz, hogy mindhárom biztosan bekerüljön ahelyett, hogy x mondjuk három mandátummal, de mellette se y, se z nem jut be. És erre a szervezkedésre például a facebook, bármennyire szidjuk is, kiváló eszköz.

Az is kérdés, hogy félünk-e attól, túlzó hatalmi koncentráció alakulna ki egy ilyen választási rendszerben, és a végén tíz ember döntene az ország és a társadalom sorsáról. Félünk? Most hány dönt? A gond, hogy ezek a mostaniak nem attól függenek és nem attól függetlenek, akiktől és amitől mi szeretnénk, ugye. De, ha van tíz független ember, akiket a társadalom maga termel ki, mert tisztel, elismer és hallgat rá, akkor gond-e, hogy ők döntenek?
Én az ilyen kaliberű emberekről nem feltételezem, hogy elefántcsont toronyba zárkózva a maguk feje után mennek, hiszen pont a társadalomban aktív részvételük, eredményeik, a személyes elérhetőség, a "megfoghatóság" az egyik legfontosabb faktor, ami révén hitelessé és kívánatossá váltak. A ma sokak által kívánt személyek is ilyenek.

És, persze, ha egyszer idáig eljutnánk, akkor már a visszahívhatóság megteremtése sem lenne egy messzi ködben úszó délibáb. Bár, erről nekem szent meggyőződésem, hogy ameddig titkos a képviselőválasztási szavazás, addig etikusan ez megvalósíthatatlan. Csak ha névvel vállalják az emberek, hogy kit juttattak döntési lehetőséghez (=hatalomba), akkor lehet megengedni, hogy ugyanezek vissza is hívják, ha bizalmukra érdemtelenné válik. A szabadsággal ugyanis mindig arányos felelősség is kell járjon, különben visszaüt. A visszahívhatóság egy nagyobb szabadság a társadalomnak és az egyénnek is. Ez nagyobb felelősséggel is jár…
Ha akarjuk.

Ja, és még egy "komoly" ellenérv jutott eszembe…már 2014-ben is egyiptomi pergamentekercs hosszúságú volt a szavazólap. Persze, akkor meg már nem mindegy? 🙂

Szóval, független egyéni képviselőjelölteket az országos listás választásba? – Bertha Szilvia Zsuzsanna. [apss_share]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM