A FÜGGETLEN EGYÉNI KÉPVISELŐK MEGOLDHATNÁK AZ ORSZÁG PROBLÉMÁIT?

A FÜGGETLEN EGYÉNI KÉPVISELŐK MEGOLDHATNÁK AZ ORSZÁG PROBLÉMÁIT?

A FÜGGETLEN EGYÉNI KÉPVISELŐK MEGOLDHATNÁK AZ ORSZÁG PROBLÉMÁIT?


[good_old_share]

Bertha Szilvia Zsuzsanna – Országgyűlési képviselőválasztás? Nem csak "pártokrácia".

 

Egyéni jelöltek is indulhassanak országosan. Mert a nemzet nagyjai, ha nem párttagok, nem is alkalmasak? De, igen!
(Olvasó, gondolkodó, emberszerető, hazafi ismerőseimnek ajánlom nem rövid írásom…és várom a tartalmas válaszokat, akár magánban is!) Ezt nagyon sokan gondoljuk így. Persze, a hogyan nagy kérdés.

Már az első lépés is. Nekem is vannak gondolataim. Például, hogy pont olyan feltételekkel, annyi ajánlás esetén kerülhessenek egyéni jelöltek is az országos listára, amilyenekkel a pártok állíthatnak országos listát. De, nagyon sok kérdés merül fel.

Vajon valóban teret tudnának nyerni így a celebek, a pénzesek? Többen is megfogalmaztak ilyen félelmet. Nos, én nem látom be, hogy mondjuk minőségi visszalépés lenne, ha Farkas Flórián helyett mondjuk, Kis Grofó képviselné a cigányság érdekeit. Miként azt is feltételezem, hogy az önszervezésre képtelen, kicsinyes motivációkban és hm…alacsony társadalmi hozzáadott értékben gondolkodó csoportokban olyan sokan próbálkoznának meg így önös számítás mentén a politikával, hogy pont ez az elaprózódás végül oda vezetne, hogy ajánlásaik, szavazataik kioltanák egymást, és eközben a pártpolitika sokkal kisebb sikerrel tudná (konkrétan vagy átvitten) megvásárolni őket. Netto nyereség :).
Az is kérdés, hogy ha egy egyéni jelölt mondjuk 6 mandátumnyi szavazatot kap országosan, akkor ez milyen plusz jogosítványokkal járjon? Ma egy független képviselőnek az Országgyűlésben nagyon minimális a képviseleti lehetősége. A pártok frakcióihoz képest sokkal kevesebb felszólalási, reagálási lehetőség pont a stratégiai részekben… De, ha valaki akkora támogatottságot élvez, hogy akár egy személyben frakciót is tudna alakítani, akkor társadalmi elvárásnak tekinthető, hogy legyenek meg az ezzel járó jogosítványai, és az ő gombnyomása annyi szavazatot érjen, amennyi mandátumot a választáson elnyert.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Ez egyben a társadalmi önszerveződést is elindítaná. Az egyes rétegek, csoportok jellemzően több kiválóságot is támogatnának, ám minden embernek csak egy szavazata van a képviselőválasztásokon. Tehát, muszáj tudatosan szervezni, hogy nagyjából hányan szavazzanak x-re, és hányan y-ra és z-re ahhoz, hogy mindhárom biztosan bekerüljön ahelyett, hogy x mondjuk három mandátummal, de mellette se y, se z nem jut be. És erre a szervezkedésre például a facebook, bármennyire szidjuk is, kiváló eszköz.

loading...

Az is kérdés, hogy félünk-e attól, túlzó hatalmi koncentráció alakulna ki egy ilyen választási rendszerben, és a végén tíz ember döntene az ország és a társadalom sorsáról. Félünk? Most hány dönt? A gond, hogy ezek a mostaniak nem attól függenek és nem attól függetlenek, akiktől és amitől mi szeretnénk, ugye. De, ha van tíz független ember, akiket a társadalom maga termel ki, mert tisztel, elismer és hallgat rá, akkor gond-e, hogy ők döntenek?
Én az ilyen kaliberű emberekről nem feltételezem, hogy elefántcsont toronyba zárkózva a maguk feje után mennek, hiszen pont a társadalomban aktív részvételük, eredményeik, a személyes elérhetőség, a "megfoghatóság" az egyik legfontosabb faktor, ami révén hitelessé és kívánatossá váltak. A ma sokak által kívánt személyek is ilyenek.

És, persze, ha egyszer idáig eljutnánk, akkor már a visszahívhatóság megteremtése sem lenne egy messzi ködben úszó délibáb. Bár, erről nekem szent meggyőződésem, hogy ameddig titkos a képviselőválasztási szavazás, addig etikusan ez megvalósíthatatlan. Csak ha névvel vállalják az emberek, hogy kit juttattak döntési lehetőséghez (=hatalomba), akkor lehet megengedni, hogy ugyanezek vissza is hívják, ha bizalmukra érdemtelenné válik. A szabadsággal ugyanis mindig arányos felelősség is kell járjon, különben visszaüt. A visszahívhatóság egy nagyobb szabadság a társadalomnak és az egyénnek is. Ez nagyobb felelősséggel is jár…
Ha akarjuk.

Ja, és még egy "komoly" ellenérv jutott eszembe…már 2014-ben is egyiptomi pergamentekercs hosszúságú volt a szavazólap. Persze, akkor meg már nem mindegy? 🙂

Szóval, független egyéni képviselőjelölteket az országos listás választásba? – Bertha Szilvia Zsuzsanna. [apss_share]

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A VÉGREHAJTÁS MEGÁLLÍTÁSA - IRATMINTA.
A VÉGREHAJTÁS MEGÁLLÍTÁSA – IRATMINTA

A VÉGREHAJTÁS MEGÁLLÍTÁSA - IRATMINTA [good_old_share] OSZD MEG KÉRLEK, NAGYON SOK EMBERNEK SEGÍTESZ VELE! Szalagyi Erzsébet - Kedveseim! Terike remek...

ALAKUL A "DEVIZÁS" ÖSSZEFOGÁS!
ALAKUL A “DEVIZÁS” ÖSSZEFOGÁS!

ALAKUL A "DEVIZÁS" ÖSSZEFOGÁS! [good_old_share] Balogh Béla, a Koppány Csoport vezetője a következőkről számol be: Tisztelt vezetők, devizás csoportvezetők.  A...

Close