PEZSGŐT BONTHATNAK AZ AUTÓHITELESEK

PEZSGŐT BONTHATNAK AZ AUTÓHITELESEK.

Pezsgőt bonthatnak az autóhitelesek

A múlt pénteken benyújtott devizahiteles törvényjavaslat alapján az autóhiteleseknek is visszajárhat pénz, most ki is számolták, hogy mennyi. Egy 2007-ben felvett 2 millió forintos, ötéves futamidejű svájci frankos hitel esetén mintegy 670 ezer forint járhat vissza.

A múlt pénteken a parlamentnek benyújtott törvényjavaslat értelmében nem csak a jelzáloghitelesek, hanem az autóhitelesek is részesülhetnek visszatérítésben – írja a Pénzcentrum.


A témával kapcsolatos korábbi cikkeket alább olvashatod:

A FELVETT AUTÓHITELEK EGYHARMADA VISSZAJÁRHAT!

AZ AUTÓHITELEKRE IS VONATKOZIK A KÚRIA HATÁROZATA

Sok autóhitel lejárt az ötéves elévülési periódus előtt, így ezekből nem jár vissza semmi jelen állás szerint. Akinek viszont öt éven belül járt le a hitele, vagy még élő szerződése van, annak a lakáshitelesekhez hasonlóan visszajárhat pénz. Az autóhiteleseknél a folyósítási árfolyamrés, a törlesztési árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatt lehet visszatérítés.


Példának egy 2007 júniusban felvett, 2 millió forintos, ötéves futamidejű, svájci frank alapú hitelt lehet venni. A számítások szerint kétszer történt kamatemelés, 2008 és 2010 között például megduplázódott az átlagkamat szintje. A nagymértékű kamatemelkedés miatt a visszajáró összeg is jelentős a felvett összeghez képest, a példa esetén ez 601 ezer forintot tesz ki. Emellett az árfolyamrésből visszajáró pénz mindössze 68 ezer forint, így ennél a hitelnél 669 ezer forint járhat vissza, ami az eredetileg felvett összeg egyharmada. A korábban felvett kölcsönöknél ennél alacsonyabb összeg is kijöhet, mivel a kamatemelések hatása ekkor még kisebb volt. – HVG

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM