PEZSGŐT BONTHATNAK AZ AUTÓHITELESEK

Pezsgőt bonthatnak az autóhitelesek

A múlt pénteken benyújtott devizahiteles törvényjavaslat alapján az autóhiteleseknek is visszajárhat pénz, most ki is számolták, hogy mennyi. Egy 2007-ben felvett 2 millió forintos, ötéves futamidejű svájci frankos hitel esetén mintegy 670 ezer forint járhat vissza.

A múlt pénteken a parlamentnek benyújtott törvényjavaslat értelmében nem csak a jelzáloghitelesek, hanem az autóhitelesek is részesülhetnek visszatérítésben – írja a Pénzcentrum.


A témával kapcsolatos korábbi cikkeket alább olvashatod:

A FELVETT AUTÓHITELEK EGYHARMADA VISSZAJÁRHAT!

AZ AUTÓHITELEKRE IS VONATKOZIK A KÚRIA HATÁROZATA

Sok autóhitel lejárt az ötéves elévülési periódus előtt, így ezekből nem jár vissza semmi jelen állás szerint. Akinek viszont öt éven belül járt le a hitele, vagy még élő szerződése van, annak a lakáshitelesekhez hasonlóan visszajárhat pénz. Az autóhiteleseknél a folyósítási árfolyamrés, a törlesztési árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatt lehet visszatérítés.


Példának egy 2007 júniusban felvett, 2 millió forintos, ötéves futamidejű, svájci frank alapú hitelt lehet venni. A számítások szerint kétszer történt kamatemelés, 2008 és 2010 között például megduplázódott az átlagkamat szintje. A nagymértékű kamatemelkedés miatt a visszajáró összeg is jelentős a felvett összeghez képest, a példa esetén ez 601 ezer forintot tesz ki. Emellett az árfolyamrésből visszajáró pénz mindössze 68 ezer forint, így ennél a hitelnél 669 ezer forint járhat vissza, ami az eredetileg felvett összeg egyharmada. A korábban felvett kölcsönöknél ennél alacsonyabb összeg is kijöhet, mivel a kamatemelések hatása ekkor még kisebb volt. – HVG

Szólj hozzá

Hozzászólás