MÉG EGY PONTON BETÁMADTÁK A BANKOKAT A “DEVIZA”-“HITELESEK”!

MÉG EGY PONTON BETÁMADTÁK A BANKOKAT A "DEVIZA"-"HITELESEK"!

Még egy ponton betámadták a bankokat a devizahitelesek

FIGYELEM! A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN TÖBB RÉSZLET A LAP ALJÁN LÉVŐ LINKEKEN!

Újabb magyar devizahiteles ügy érkezett az Európai Bíróságra, és egy eddig nem vizsgált problémát vet fel. Egy uniós irányelv szerint lehetséges, hogy a bankoknak meg kellett volna győződniük az adósok pénzügyi ismereteiről és tapasztalatairól, és figyelmeztetniük kellett volna őket, ha nem tartotta őket megfelelőnek.

Új, a devizahitelezéssel kapcsolatos ügy érkezett a napokban az Európai Bíróságra a Ráckevei Járásbíróságtól – közölte a bíróság sajtóosztálya. Egy Európai Bíróságra került ügyből, a Kásler házaspár OTP elleni peréből már komoly baja lett a bankoknak. Emiatt kell idén visszafizetniük az árfolyamrést, és hozzájárult ahhoz, hogy a kormány végül törvényjavaslatot nyújtott be az egyoldalú kamatemelések visszafizetéséről.


Az újabb ügyben a magyar bíróság a probléma egy eddig nem vizsgált vetületével foglalkozik. Lényegében azt kérdezi a luxembourgi testülettől, hogy a devizahitel nyújtása olyan tőkepiaci devizaműveletnek minősül-e, amelyre vonatkoznak a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelv befektetővédelmi rendelkezései.

Ez utóbbiak ugyanis arra kötelezik a befektetési vállalkozásokat, hogy informálódjanak az ügyfél releváns befektetési ismereteiről és tapasztalatairól a kiválasztott termék vagy szolgáltatás szempontjából, valamint pénzügyi helyzetéről és befektetési céljairól azért, hogy az ügyfél számára megfelelő befektetési szolgáltatásokat és pénzügyi eszközöket kínálhassanak.

E rendelkezések szerint, ha a befektetési vállalkozás a kapott információ alapján úgy ítéli meg, hogy a termék vagy a szolgáltatás nem megfelelő az ügyfél számára, akkor erre az ügyfelet kifejezetten figyelmeztetnie kell.


A Ráckevei Járásbíróság arra is kíváncsi, hogy a devizahitel-szerződések megkötésekor az irányelv befektetővédelmi rendelkezései szerinti tájékoztatás elmaradása az ilyen szerződések semmisségét vonja-e maga után. – HVG

 

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN AZ ALÁBBI CIKKEKBŐL TÖBBET IS MEGTUDHATSZ!

 

DEVIZA ALAPÚ HITELEZÉS ÉS FORRÓ BEFEKTETÉS – Dr. Kriston István

 

“DEVIZA”- BEADVÁNY – EURÓPAI PARLAMENT

 

ÜGYVÉDI PERVITELI AJÁNLAT

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM