Be kell keményíteni: adóellenőrzést a bankoknál!

Be kell keményíteni: adóellenőrzést a bankoknál!

Be kell keményíteni: adóellenőrzést a bankoknál! Elveszítették szavahihetőségüket a kereskedelmi bankok – így reagált Lentner Csaba közgazdász az Echo Televízió Napi aktuális című műsorában arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tizenegy pénzintézetre összesen 9,488 milliárd forint összegű bírságot szabott ki a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt.   Az egyetemi tanár szerint a pénzintézetek jogosulatlanul, tisztességtelen módon, mind a magyar, mind az Európai Unió fogyasztóvédelmi szabályozásába ütköző cselekménysorozatot hajtottak végre.

Lentner Csaba hangsúlyozta: miközben a magyar államot segítő szándék vezérelte, és mindig partnernek tekintette a bankokat, kiderült, hogy kartellezés történt. A pénzintézetek visszaéltek a helyzetükkel, és rengeteg fedezet nélküli devizaalapú hitelt adtak ki.   „10 ezer családot megfosztottak az előtörlesztés lehetőségétől.
Azt is tudni kell, 
hogy a kereskedelmi bankok ezután a tranzakció után is, tehát az előtörlesztés illetve az árfolyamgátas tranzakciók után is, jelentős adókedvezményeket kaptak, tehát kevesebb adót kellett nekik befizetniük, mert részt vettek az előtörlesztésben, részt vettek az árfolyamgátban” – tette hozzá a közgazdász.   Lentner Csaba úgy gondolja, következő lépést a nemzetgazdasági miniszternek kell megtennie, mert meglátása szerint a kereskedelmi bankok a kormányt nem tekintik partnernek, vagyis keményebb fellépésre van szükség.   Leszögezte: A nemzetgazdasági miniszternek fel kell szólítania az adóhatóságot, hogy a kereskedelmi bankok 2011-es, 2012-es adóbevallásait ellenőrizze le, mert azt a csökkentett mennyiségű adót, amit az előtörlesztés és az árfolyamgát után elszámolhattak, azt felül kell vizsgálni.

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM