Be kell keményíteni: adóellenőrzést a bankoknál!

Be kell keményíteni: adóellenőrzést a bankoknál! Elveszítették szavahihetőségüket a kereskedelmi bankok – így reagált Lentner Csaba közgazdász az Echo Televízió Napi aktuális című műsorában arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tizenegy pénzintézetre összesen 9,488 milliárd forint összegű bírságot szabott ki a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt.   Az egyetemi tanár szerint a pénzintézetek jogosulatlanul, tisztességtelen módon, mind a magyar, mind az Európai Unió fogyasztóvédelmi szabályozásába ütköző cselekménysorozatot hajtottak végre.

Lentner Csaba hangsúlyozta: miközben a magyar államot segítő szándék vezérelte, és mindig partnernek tekintette a bankokat, kiderült, hogy kartellezés történt. A pénzintézetek visszaéltek a helyzetükkel, és rengeteg fedezet nélküli devizaalapú hitelt adtak ki.   „10 ezer családot megfosztottak az előtörlesztés lehetőségétől.
Azt is tudni kell, 
hogy a kereskedelmi bankok ezután a tranzakció után is, tehát az előtörlesztés illetve az árfolyamgátas tranzakciók után is, jelentős adókedvezményeket kaptak, tehát kevesebb adót kellett nekik befizetniük, mert részt vettek az előtörlesztésben, részt vettek az árfolyamgátban” – tette hozzá a közgazdász.   Lentner Csaba úgy gondolja, következő lépést a nemzetgazdasági miniszternek kell megtennie, mert meglátása szerint a kereskedelmi bankok a kormányt nem tekintik partnernek, vagyis keményebb fellépésre van szükség.   Leszögezte: A nemzetgazdasági miniszternek fel kell szólítania az adóhatóságot, hogy a kereskedelmi bankok 2011-es, 2012-es adóbevallásait ellenőrizze le, mert azt a csökkentett mennyiségű adót, amit az előtörlesztés és az árfolyamgát után elszámolhattak, azt felül kell vizsgálni.

Szólj hozzá

Hozzászólás