A KÖZJEGYZŐK FELELŐSSÉGE – AVAGY A BIZONYÍTÁSI TEHER

A KÖZJEGYZŐK FELELŐSSÉGE - AVAGY A BIZONYÍTÁSI TEHER.

A KÖZJEGYZŐK FELELŐSSÉGE – AVAGY A BIZONYÍTÁSI TEHER

[good_old_share]

Horváth Rudolf – Bizonyítási teher.

Most már teljesen egyértelmű, hogy a bankoknak azért kellett közjegyzői okirat az egyoldalú kötelezettségvállalásról, hogy vita esetén ne az övé legyen a bizonyítási teher.
loading...

Az ügyfél, esetleges a pénzügyi történésekkel való egyet nem értése esetén, a közokiratot használja bizonyítéknak, elkerülve ezzel, hogy magát a szerződés teljesítését kelljen igazolnia. Ez a jogi trükk egy darabig nagyon be is jött a bankoknak, de ennek mostantól vége. A közjegyzők felelőssége hatalmas. Tevékenységükkel mérhetetlen károkat okoztak.

A jogszabályok szerint a legtöbb kötelezettségvállalást nem is foglalhatták volna okiratba, mert nem egyértelmű bennük a kötelezettség tárgya. Továbbá, mivel a kötelezettségvállalás ténye megelőzi a banki teljesítést, és a földhivatali jelzálogbejegyzéseket, az okiratok érvényességét a teljesítés igazolásához kellett volna kötni.

Nem lehet okiratban vállalni előre meg nem ismerhető kötelezettséget. A közjegyzőknek meg kellett volna győződniük arról, hogy az aláíró megértette-e az okirat tartalmát, és tájékoztatni az adóst a vállalás kockázatairól.

(A cikk a videó után folytatódik)

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/
loading...

Teljesíthetetlen, lehetetlen, és értehetetlen dolog nem kerülhet okiratba. Na, most ha 5-7 évvel a szerződések okiratba foglalását követően a kúriának kell értelmezni a szerződéseket, akkor azt az ügyfél hogyan érthette meg az aláíráskor? Hogyan vállalt az adós kötelezettséget arra, amit akkor jogszabály meg sem engedett és erről az információról nem is tájékoztatták? Már amennyiben deviza nyilvántartású szerződésekről beszélünk. Mert több általam ismert szerződési formáció egyenesen a devizát nevezi kölcsönnek, vagy a forintot.

Az egész jogügylet évekkel később kezdték értelmezni. Ilyent nem lehet okiratba foglalni. Egy okiratot nem kell megmagyarázni, egy okiratnak egyértelműnek és érthetőnek kell lenni.

Célom, hogy forduljon meg a bizonyítási teher, és a bankok vegyék elő a pénzügyi történések bizonylatait. Amiről nincs bizonylat, az nem történt meg.

Horváth Rudolf
Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A BANKOK EGYENLEGCSALÁST KÖVETTEK EL.
A BANKOK EGYENLEGCSALÁST KÖVETTEK EL

A BANKOK EGYENLEGCSALÁST KÖVETTEK EL [good_old_share] A Civil Multimédia Soltész Sándor mérnök-közgazdásszal beszélgetett a "deviza"-hitelek kapcsán.   A bankok elszámolása...

DEVIZAKÁROSULTAK! MŰKÖDIK AZ ELÁLLÁS!
DEVIZAKÁROSULTAK! MŰKÖDIK AZ ELÁLLÁS!

DEVIZAKÁROSULTAK! MŰKÖDIK AZ ELÁLLÁS! [good_old_share] Az alábbi írás Gulya Tibor Facebook oldaláról származik. Azt változtatás nélkül tesszük közzé! (Kérjük a...

Close