A KÖZJEGYZŐK FELELŐSSÉGE – AVAGY A BIZONYÍTÁSI TEHER

A KÖZJEGYZŐK FELELŐSSÉGE - AVAGY A BIZONYÍTÁSI TEHER.

A KÖZJEGYZŐK FELELŐSSÉGE – AVAGY A BIZONYÍTÁSI TEHER

[good_old_share]

Horváth Rudolf – Bizonyítási teher.

Most már teljesen egyértelmű, hogy a bankoknak azért kellett közjegyzői okirat az egyoldalú kötelezettségvállalásról, hogy vita esetén ne az övé legyen a bizonyítási teher.
Az ügyfél, esetleges a pénzügyi történésekkel való egyet nem értése esetén, a közokiratot használja bizonyítéknak, elkerülve ezzel, hogy magát a szerződés teljesítését kelljen igazolnia. Ez a jogi trükk egy darabig nagyon be is jött a bankoknak, de ennek mostantól vége. A közjegyzők felelőssége hatalmas. Tevékenységükkel mérhetetlen károkat okoztak.

A jogszabályok szerint a legtöbb kötelezettségvállalást nem is foglalhatták volna okiratba, mert nem egyértelmű bennük a kötelezettség tárgya. Továbbá, mivel a kötelezettségvállalás ténye megelőzi a banki teljesítést, és a földhivatali jelzálogbejegyzéseket, az okiratok érvényességét a teljesítés igazolásához kellett volna kötni.

Nem lehet okiratban vállalni előre meg nem ismerhető kötelezettséget. A közjegyzőknek meg kellett volna győződniük arról, hogy az aláíró megértette-e az okirat tartalmát, és tájékoztatni az adóst a vállalás kockázatairól.

(A cikk a videó után folytatódik)

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/
Teljesíthetetlen, lehetetlen, és értehetetlen dolog nem kerülhet okiratba. Na, most ha 5-7 évvel a szerződések okiratba foglalását követően a kúriának kell értelmezni a szerződéseket, akkor azt az ügyfél hogyan érthette meg az aláíráskor? Hogyan vállalt az adós kötelezettséget arra, amit akkor jogszabály meg sem engedett és erről az információról nem is tájékoztatták? Már amennyiben deviza nyilvántartású szerződésekről beszélünk. Mert több általam ismert szerződési formáció egyenesen a devizát nevezi kölcsönnek, vagy a forintot.

Az egész jogügylet évekkel később kezdték értelmezni. Ilyent nem lehet okiratba foglalni. Egy okiratot nem kell megmagyarázni, egy okiratnak egyértelműnek és érthetőnek kell lenni.

Célom, hogy forduljon meg a bizonyítási teher, és a bankok vegyék elő a pénzügyi történések bizonylatait. Amiről nincs bizonylat, az nem történt meg.

Horváth Rudolf
Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM