KEZELÉSI KÖLTSÉG KÉRDÉSE – Makkos Albert közgazdász

KEZELÉSI KÖLTSÉG KÉRDÉSE - Makkos Albert közgazdász.

Éva Nagytól átvéve – Facebook  OSZD MEG!
 

Németországban banki kölcsönöknél betiltották a kezelési költséget. Sőt a bankoknak vissza kell fizetniük az általuk felszámított és beszedett kezelési költséget. Hogyan néz ki ez Magyarországon?
Mint tudjuk, egyes bankok Magyarországon is felszámítanak kezelési költséget. Felvetődik azonban a kérdés, hogy jogos-e a kezelési költség alkalmazása?

loading...


A hitelpiaci törvény felsorolja a pénzintézeti szolgáltatásokat. Ezek között a kezelési költség nem szerepel.
A kamat a pénz használatának díja, amit a Polgári Törvénykönyv szerint pénzintézeti kölcsönzés esetén az adós köteles fizetni. A hitelpiaci törvény melléklete szerint:

7. Kamat: az adós által a kölcsönnyújtónak (betételhelyezőnek) az elfogadott betét vagy az igénybe vett kölcsön használatáért, kockázatáért fizetendő, a betét- vagy kölcsönösszeg százalékában meghatározott, időarányosan térítendő (elszámolandó) pénzösszeg vagy egyéb hozadék.
10.2. Pénzkölcsönnyújtás
10.3. A hitel és pénzkölcsön nyújtására irányuló pénzügyi szolgáltatási tevékenység a hitelképesség vizsgálatával, a hitel és kölcsönszerződések előkészítésével, a folyósított kölcsönök nyilvántartásával, figyelemmel kísérésével, ellenőrzésével, a behajtással kapcsolatos intézkedéseket is magában foglalja.
Azaz a kamatban a pénzkölcsön nyújtásával kapcsolatos összes tevékenységet tartalmazza.

A Polgári Törvénykönyv szerint „a szolgáltatásért ellenszolgáltatás jár, sőt az egyenértékűség elve alapján megfelelő mértékű ellenszolgáltatás.” Ha a kölcsönzéssel kapcsolatos minden tevékenység benne van a kamatban, akkor a kezelési költség azt jelenti, hogy bank ugyanazon tevékenységért kétszer kéri el a díjat, ami tisztességtelen. Vagy az ellenszolgáltatást, a kezelési költség díját elkéri a bank, miközben nincs szolgáltatás. Ez is tisztességtelen.
Tehát nem csak azért nem lehet kezelési költséget felszámítani, mert nincs ilyen szolgáltatás, hanem azért is, mert az tisztességtelen és így semmis.


loading...

A kezelési költség alkalmazása egyébként a versenyjogba is ütközik, hiszen az egyes banki ajánlatok vonatkozásában hátrányba kerül az a bank, amelyik nem alkalmazza a kezelési költséget.

Miért alkalmaznak akkor a pénzintézetek kezelési költséget? Az emberek megtévesztése érdekében. A reklámokban úgy tudnak alacsony kamatszintet feltüntetni, ha a kamat egy részét kezelési költségként érvényesítik. Milyen jól hangzik pl. 0% kamattal valami megvehető. A vásárló már döntött is a vétel mellett. A kezelési költség nincs a plakáton. Máris becsaptam a vevőt.
Még durvább megoldás, hogy ha egy áru csak kölcsön révén vásárolható meg. Ez árukapcsolás, amelynél két terméket (az árut és a kölcsönt) összekapcsoltan értékesítem. Ez is tisztességtelen magatartás és így semmis. Vajon hány kölcsönt vettek fel így emberek?
Meddig tartható fenn a fogyasztók tudatos megtévesztése? Amíg nincsen Magyarországon pénzügyi fogyasztóvédelem. Valamint addig, míg egy ügyvéd nem veszi a bátorságot, és nem perli a kezelési költség eltörlését.

Makkos Albert közgazdász

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
ORBÁN: MINDEN "DEVIZAHITELEST" MEGMENTÜNK.
ORBÁN: MINDEN “DEVIZAHITELEST” MEGMENTÜNK

Orbán: Minden devizahitelest megmentünk A miniszterelnök szeretné, ha ősszel már döntéseket tudna hozni a kormány a devizahitelesek megmentése ügyében. Orbán...

EZT FIGYELD! MEGDÖBBENTŐ DOLOG KÉSZÜL SVÁJCBAN!
EZT FIGYELD! MEGDÖBBENTŐ DOLOG KÉSZÜL SVÁJCBAN!

A magyar olvasó számára hihetetlenül magas minimálbér bevezetéséről szavaznak a hét végén a svájciak. Emellett szó van az állampolgári jogon...

Close