ÚJÉVI AJÁNDÉK A “DEVIZAHITELESEKNEK”, AVAGY A POFÁTLANSÁG NETOVÁBBJA

ÚJÉVI AJÁNDÉK A "DEVIZAHITELESEKNEK", AVAGY A POFÁTLANSÁG NETOVÁBBJA

Így kezdi a Pénzcentrum a cikkét: Újévi ajándék a devizahiteleseknek: így változnak a szerződések. Majd folytatja:

Az árfolyamgátasok jó része újévi ajándékot kapott, kiderült ugyanis, hogy a szabályok alapján mennyivel kell meghosszabbítani a forintosított szerződésüket a rögzítés lejárta után. Kiszámoltuk, hogy mennyivel tovább fizethetjük a hitelünket azért, hogy megfeleljünk a szabályoknak. Kiderült, hogy a futamidő maximum az ügyfél 75 éves koráig növelhető meg."Hát ez nagyszerű! Gondolom, hogy mindenki érti azt, hogy az ügyfelekkel történő egyeztetés utáni tisztességes elszámolás helyett, a kormány a bűnöző bankárokkal egyeztetett arról, hogy miként kössék további hosszú évekig az ügyfeleket a bankokhoz, ezzel adósrabszolgaságukat további évekkel megnyújtva."

A főbb szabályok:

Az árfolyamrögzítés utáni futamidő-hosszabbítás

A forintosítási törvény alapján az árfolyamgátasok törlesztőrészlete a jelenlegi szinten fog maradni (kivéve ha emelkedi a kamat), a gyűjtőszámlára viszont újabb összeg nem kerül, így a gyűjtőszámla-tartozást a rögzítés lejárata után kell törleszteni. A forintosítási törvény szerint az árfolyamrögzítés után a törlesztőrészlet maximum 15 százalékkal növekedhet. Ha ebbe a határba nem fér bele az új törlesztő, akkor a bank futamidőt hosszabbíthat. Ennek azonban határa lehet a szerződő(k) életkora.

De mennyivel kell meghosszabbítani a szerződéseket, hogy megfeleljen a "15 százalékos" szabálynak?

Az MNB által felvázolt átlagos forintosított hitel alapján egy átlagos szerződést egy évvel kell meghosszabbítani ahhoz, hogy teljesíteni tudja a feltételeket.

Tehát röviden összefoglalva: nem csak, hogy a bankok "elszámoltatása" után jóval magasabb lesz a kölcsön összege annál, amit felvettünk, és az eddig éveken át befizetett pénzünk köddé válik, hanem a korábbinál jóval magasabb lesz a havi törlesztőnk, és ezt még meg is fejelik azzal, hogy az új szerződés lejártát is kitolják.A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai alapján a forintosított hitelek átlagos kamatlába 4,3 százalék lehet. Azt érdemes hozzátenni, hogy a BUBOR emelkedése ugyanúgy a törlesztőrészletek megugrásához vezethet, mint a többi forintosított kölcsön esetében.

Ez havonta jelentős összeg is lehet, hiszen már egy százalékos kamatemelkedés is havi háromezer forintot számít, míg három százalékos kamatszint-növekedés egy átlagos hitelnél 15 százalékos ugrást eredményez a törlesztőrészletben.

NAGYON FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Szólj hozzá

Hozzászólás