ÚJÉVI AJÁNDÉK A “DEVIZAHITELESEKNEK”, AVAGY A POFÁTLANSÁG NETOVÁBBJA

ÚJÉVI AJÁNDÉK A "DEVIZAHITELESEKNEK", AVAGY A POFÁTLANSÁG NETOVÁBBJA.

ÚJÉVI AJÁNDÉK A "DEVIZAHITELESEKNEK", AVAGY A POFÁTLANSÁG NETOVÁBBJA

Így kezdi a Pénzcentrum a cikkét: Újévi ajándék a devizahiteleseknek: így változnak a szerződések. Majd folytatja:

Az árfolyamgátasok jó része újévi ajándékot kapott, kiderült ugyanis, hogy a szabályok alapján mennyivel kell meghosszabbítani a forintosított szerződésüket a rögzítés lejárta után. Kiszámoltuk, hogy mennyivel tovább fizethetjük a hitelünket azért, hogy megfeleljünk a szabályoknak. Kiderült, hogy a futamidő maximum az ügyfél 75 éves koráig növelhető meg."Hát ez nagyszerű! Gondolom, hogy mindenki érti azt, hogy az ügyfelekkel történő egyeztetés utáni tisztességes elszámolás helyett, a kormány a bűnöző bankárokkal egyeztetett arról, hogy miként kössék további hosszú évekig az ügyfeleket a bankokhoz, ezzel adósrabszolgaságukat további évekkel megnyújtva."

A főbb szabályok:

Az árfolyamrögzítés utáni futamidő-hosszabbítás

A forintosítási törvény alapján az árfolyamgátasok törlesztőrészlete a jelenlegi szinten fog maradni (kivéve ha emelkedi a kamat), a gyűjtőszámlára viszont újabb összeg nem kerül, így a gyűjtőszámla-tartozást a rögzítés lejárata után kell törleszteni. A forintosítási törvény szerint az árfolyamrögzítés után a törlesztőrészlet maximum 15 százalékkal növekedhet. Ha ebbe a határba nem fér bele az új törlesztő, akkor a bank futamidőt hosszabbíthat. Ennek azonban határa lehet a szerződő(k) életkora.

De mennyivel kell meghosszabbítani a szerződéseket, hogy megfeleljen a "15 százalékos" szabálynak?

Az MNB által felvázolt átlagos forintosított hitel alapján egy átlagos szerződést egy évvel kell meghosszabbítani ahhoz, hogy teljesíteni tudja a feltételeket.

Tehát röviden összefoglalva: nem csak, hogy a bankok "elszámoltatása" után jóval magasabb lesz a kölcsön összege annál, amit felvettünk, és az eddig éveken át befizetett pénzünk köddé válik, hanem a korábbinál jóval magasabb lesz a havi törlesztőnk, és ezt még meg is fejelik azzal, hogy az új szerződés lejártát is kitolják.A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai alapján a forintosított hitelek átlagos kamatlába 4,3 százalék lehet. Azt érdemes hozzátenni, hogy a BUBOR emelkedése ugyanúgy a törlesztőrészletek megugrásához vezethet, mint a többi forintosított kölcsön esetében.

Ez havonta jelentős összeg is lehet, hiszen már egy százalékos kamatemelkedés is havi háromezer forintot számít, míg három százalékos kamatszint-növekedés egy átlagos hitelnél 15 százalékos ugrást eredményez a törlesztőrészletben.

NAGYON FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM