BEISMERÉS: DEVIZAÁRFOLYAM-MANIPULÁCIÓ! BEINDUL A DOMINÓ EFFEKTUS?

BEISMERÉS: DEVIZAÁRFOLYAM-MANIPULÁCIÓ! BEINDUL A DOMINÓ EFFEKTUS?

BEISMERÉS: DEVIZAÁRFOLYAM-MANIPULÁCIÓ! BEINDUL A DOMINÓ EFFEKTUS?

Apaaa! Kezdőőődik! Tényleg kezdődik? Beismerte bűnösségét egy nagybank!

Óriási kártérítési összeget fizet egy peren kívüli megállapodás keretében a JP Morgan azoknak, akiknek súlyos kárt okozott a valutaárfolyamok manipulálásával. A bank lépése precedens lehet a tucatnyi pénzintézetet érintő csalássorozatban.

Az amerikai JP Morgan Chase peren kívüli megállapodást kötött arról, hogy kártérítést fizet azoknak a civil piaci szereplőknek, köztük pénzintézeteknek, vállalatoknak és magánszemélyeknek, amelyeket korábban megkárosított a valutaárfolyamok manipulálásával. A bank 100 millió dollárt perkál ki – tudta meg a Financial Times (FT) az ügyhöz közel álló forrásokból.

loading...

A megállapodás érvénybe lépéséhez még szükség van a bíróság jóváhagyására. Az FT felhívja a figyelmet arra, hogy az egyezséget szokatlanul gyorsan tető alá hozták, ami az üzleti lap forrásai szerint egyszerűen azzal magyarázható, hogy a JP Morgan gyorsan le akarja tudni az imázsát romboló ügyet. Ezzel közvetve nyomást gyakorolhat az árfolyamcsalásban érintett többi nagy pénzintézetre: a Bank of Americára, a Barclaysra, a BNP Paribasra, a Citigroupra, a Crédit Suisse-re, a Deutsche Bankra, a Goldman Sachsra, a HBSC-re, a Morgan Stanleyre, az RBS-re és az UBS-re.

Sok-sok pénz

A botrány gyökrei még a 2008-2009-es pénzügyi világválság előtti időkre nyúlnak vissza. Kiderült, hogy az ügyben érintett nagybankok devizakereskedői egyeztették egymással a devizaárfolyamokat, felülírva a piaci ármeghatározást. A csalással szép hasznot biztosítottak saját szervezeteiknek az ügyfelek megkárosítása árán. A svindli napvilágra kerülése után több országban is kártérítési perek indultak, állami szervezetek és civil intézmények is a bírósághoz fordultak

KORÁBBI FELVÉTEL – Itt a pénzügyi csalásról még szó sem esik. A cikk a videó után folytatódik!A JP Morgan hat további bankkal együtt már kifizetett 660 millió dollárt egy összesen 4,3 milliárd dollár értékű peren kívüli megállapodás keretében. Ezzel az amerikai, a brit és a svájci pénzügyi felügyeleti hatóságokkal folytatott jogvitájának végére tehetett pontot.

loading...

Ugyanakkor az USA igazságügyi minisztériuma, amely híres arról, hogy óriási összegű büntetéseket szab ki, több más kormányzati intézménnyel együtt továbbra is vizsgálja az ügyet. New York állam pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó hivatala szintén saját eljárást folytat – várakozások szerint ez az intézmény is nagy büntetéssel sújthatja az árfolyam-svindliben érintett bankokat.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
MEGINT TRÜKKÖZNEK A BANKOK! OSZD MEG!
MEGINT TRÜKKÖZNEK A BANKOK! OSZD MEG!

MEGINT TRÜKKÖZNEK A BANKOK! OSZD MEG! Barabás Gyula - Pénzügyi fogyasztóvédelem Ez a hír eléggé fontos éppen ezért nélkülözhetetlen a...

A MAGYAR "DEVIZAHITELESEK" ÜGYE AZ EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGA ELÉ KERÜL!
A MAGYAR “DEVIZAHITELESEK” ÜGYE AZ EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGA ELÉ KERÜL

A MAGYAR "DEVIZAHITELESEK" ÜGYE AZ EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGA ELÉ KERÜL A devizahitelesek ügye foglalkoztatja az európai demokratikus intézményeket SAJTÓKÖZLEMÉNY...

Close