MEGVAN A DÁTUM! EZEKET A “DEVIZAHITELESEKET” “MENTIK” MEG

MEGVAN A DÁTUM! EZEKET A "DEVIZAHITELESEKET" "MENTIK" MEG.

Megvan a dátum: ezeket a devizahiteleseket mentik meg

Csak a 2004. május elseje után felvett kölcsönökre lesz érvényes a devizahiteles törvényjavaslat, aki pedig eladta ingatlanát a Nemzeti Eszközkezelőnek, az nem számíthat semmilyen visszatérítésre, őket kizárják ebből a kalapból.

Újabb módosító indítványt (pdf) nyújtottak be a múlt pénteken a parlament elé beterjesztett (pdf) devizahiteles törvényjavaslathoz. A Gyulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke által beadott módosítás értelmében csak a 2004. május 1-je után felvett hitelekre vonatkozóan lesz érvényes a törvény, az azelőtt felvett fogyasztói kölcsönökre nem.


Ez a kiegészítés a módosítás indoklása szerint a szabályozás tartalmának változtatása nélkül az egyértelmű, egységes jogalkalmazást segíti elő. Magyarország ugyanis 2004. május 1 . napján csatlakozott az Európai Unióhoz, az EU jogalkalmazására vonatkozó elvek és az Európai Unió Bírósága jogértelmezésének kötelező ereje ettől az időponttól érvényesülnek a magyar jogrendszerben, valamint a fogyasztókkal kötött szerződésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekről szóló uniós irányelv európai uniós jogi minőségében is ettől az időponttól érvényesül, aminek az Európai Unió Bírósága által adott értelmezését vette alapul a Kúria irányadó jogegységi határozata.

A másik fontos momentum a módosításban az, hogy a végtörlesztés esetkörén kívül a fogyasztói kölcsönszerződések fedezetéül szolgáló lakóingatlanok Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) által az állam javára való megvásárlásával záruló esetét is kiemeli a törvény hatályával érintett fogyasztói kölcsönszerződések köréből, de csak akkor, ha az ingatlant még a törvény hatálybalépése előtt megvásárolták.

A hiteladós a módosítás szerint ebben az esetben ugyan nem kedvező árfolyamon történő hiteltörlesztéssel szüntette megteljesítési kötelezettségét és rendezte tartozását, hanem az állam segítségével, sajátos törvényi feltételek szerint, de ez az esetkör sem indokolja (a végtörlesztéshez hasonlóan), hogy az e kedvezményes lehetőséget igénybe vett fogyasztó által kötött szerződéssel lezárt jogviszonyra is kiterjedjen a törvényjavaslat hatálya.


Vagyis aki már felajánlotta ingatlanát megvásárlásra az eszközkezelőnek, és meg is vették tőle, akkor ő nem tud élni a devizahiteles csomag lehetőségeivel (árfolyamrés és egyoldalú szerződésmódosítások miatti visszatérítés). Április végéig a NET részére majdnem 19 ezer ingatlant ajánlottak fel, ezek jelentős részére – nem tudni hány ingatlan esetében zajlott már le az adásvétel – így nem vonatkozik a törvényjavaslat. – HVG

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM