VISSZAVONATJÁK A BANKI KAMATEMELÉSEKET

VISSZAVONATJÁK A BANKI KAMATEMELÉSEKET.

Visszavonatják a banki kamatemeléseket

A forinthitelekről később nyilatkozhatnak a bankok

Benyújtotta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a parlamenthez az adósok „mentőcsomagjáról” futó javaslat módosítóit. Változnak a határidők és azoknak a köre is, akik számíthatnak a banki visszatérítésre. Az Azénpénzem.hu számításai szerint közel százmilliárd forintnyi öt éven túli lejáratú devizahitel esik ki a jóvátételből.

A korábbi híreknek megfelelően lényeges módosításokat nyújtottak be az adósok „mentőcsomagjáról” szóló kormányzati törvényjavaslathoz. Néhány passzus azonban eltér attól, amiről korábban tudhattunk. A legnagyobb változás, hogy a törvény hatálya csak a 2004. május elsejét követően kötött hitelszerződésekre terjed ki. Az indoklás szerint az időkorlátot az uniós csatlakozás időpontja szabta meg (csak akkortól válhat kötelező erejűvé az európai irányelv). 

A devizahitelek nagyobb felfutására egyértelműen csak ezt követően került sor, de azért szép számmal akadhatnak adósok, akiket kellemetlenül érint. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján számításaink szerint 2004 áprilisában mintegy százmilliárd forintot tett ki az öt éven túli lejáratra felvett devizahitel. Elég sokan lehetnek viszont, akik éppen beleférnek, hogy megugorják a lécet, az ezt követő májusban ugyanis több mint húszmilliárd forint volt a hosszú távú devizahitel növekménye.

Változás még az is, hogy nem csak megtiltják, hogy a bankok most egyoldalúan emeljék a hitelkamatokat, vissza is vonatják a már végrehajtott intézkedéseket. Mint arról korábban írtunk, több hitelintézet is nyáron, illetve kora ősszel (a kamatperiódustól függően) növelte az általa alkalmazott kamatot. A módosító szerint, amennyiben a bank már 2014. június 17-ét megelőzően tett közzé kamatemelésre vonatkozó hirdetményt, azt vissza kell vonnia. Ha valaki már befizette az ennek alapján emelt törlesztőt, számára a különbözetet a törvény hatályba lépését követő harmadik (!) munkanapon jóvá kell írni. 

A témával kapcsolats korábbi cikkünk: HERGELI “DEVIZAHITELESEIT” A CIB BANK

A bankoknak továbbra is 30 napjuk van arra, hogy keresetet nyújtsanak be a bírósághoz bizonyítandó, igenis tisztességesen jártak el.  A forintkölcsönöknél azonban kicsit engedékenyebbekké váltak a jogalkotók, a bankok ugyanis a pert a törvény hatálybalépése követően 90-120 nap között indíthatják el.  Mindkét határidő jogvesztő maradt.

"Számos pontosító és az eljárások rendjét meghatározó szabályt finomítottak még. A törvényt a parlament pénteken tárgyalja.Elfogadásáig nem (a tapasztalat szerint persze utána sem) zárható ki további változtatás." – AzEnPenzem.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM