KORRUPCIÓ ELLENI HÁBORÚ ÁLDOZATAI: POLITIKUSOK, BÍRÓK, ÜGYÉSZEK…ROMÁNIÁBAN

KORRUPCIÓ ELLENI HÁBORÚ ÁLDOZATAI: POLITIKUSOK, BÍRÓK, ÜGYÉSZEK...ROMÁNIÁBAN

Politikusok, bírók és ügyészek a korrupció elleni háború áldozatai Romániában

Románia, amelyet az Európai Unió legkorruptabb államának tartanak, egyre keményebben lép fel a jelenség ellen.

A bukaresti korrupcióellenes hivatal legújabb jelentése szerint 850 embert ítéltek el korrupció miatt az elmúlt évben, köztük négy minisztert vagy volt minisztert és öt parlamenti képviselőt, köztük Adrian Nastase volt miniszterelnököt, de van az elítéltek között 11 polgármester, 5 bíró és három ügyész is.


Az illetékesek szerint ez ékes bizonyítéka a harc fokozásának, hiszen 2002 és 2009 között egyetlen kormánytag vagy parlamenti képviselő nem került bíróság elé. Tavaly május 15 és 2014. május 15-dike között közel 4200 büntető ügyben folytattak nyomozást, ezek többsége vesztegetés, befolyással való üzérkedés, adóelkerülés és az uniós alapokkal kapcsolatos csalás volt.

A változást a kormány eltökéltsége mellett az alkotmánybíróság tette lehetővé, amely korábban alkotmányellenesnek minősítette azt a törvényt, amely gyakorlatilag büntethetetlenné tette a román politikusokat. Közfelháborodást okozó módon ez lehetetlenné tette a vádemelést az államfő, a parlamenti képviselők (így a miniszterek többsége) és szenátorok, az önkormányzati vezetők és helyetteseik és az ügyvédek ellen korrupció gyanúja esetén. – Index


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM