IDŐZÍTETT BOMBA AZ ÚJ HITELBEN

IDŐZÍTETT BOMBA AZ ÚJ HITELBEN.

IDŐZÍTETT BOMBA AZ ÚJ HITELBEN

[cn-social-icon]

Többször figyelmeztettünk már arra, hogy a most fantasztikusan alacsony kamatszint emelkedhet, amit az adósok megszenvedhetnek – írja az EnPenzemHu.

 

Számos lakáshitelnél azonban a drágulás az egyéni élethelyzet változása miatt is bekövetkezhet. Sőt, az egyik bank most olyan módosítást vezetett be, ami a felújítás elhúzódását azzal „bünteti”, hogy a lakáshitel személyi kölcsönné alakul.

loading...

Hétfőtől a K&H korszerűsítésre vagy felújításra egy összegben folyósított lakáshitelét, ha a hitelcél igazoltan (a műszaki ellenőr jelentése szerint) nem valósul meg hat hónapon belül, ingatlanfedezetű személyi kölcsönné alakítja át. Ez a különböző kamatperiódusú hiteleket nagyjából akár 2-4 százalékponttal drágíthatja. Mindez pedig a kondíciós lista szerint a kölcsön fennmaradó futamidejére vonatkozik. Emelkedik tehát a hitel ára, és azután úgy is marad.

Tapasztalataink szerint az adósok az indokoltnál sokkal kevésbé figyelnek arra, hogy kedvezőnek tűnő hitelükhöz a későbbi évekre (évtizedekre) milyen feltételek és elvárások kapcsolódnak. Ahogy pedig telik az idő, még a korábban esetleg tudatosan vállalt előírásokról is elfeledkeznek. A törlesztési terhek így pont akkor nőhetnek, amikor az adós egyéb bajokkal (rosszul választott kivitelező, a tervezettnél magasabb költségek, tipikusan a jövedelem váratlan csökkenése) is kénytelen szembesülni.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Egy botlás, és végig drágább lehet a hitel

A piacon már korábban megjelentek a „kérlelhetetlen” feltételek. A Budapest Bank (BB) a kamatkedvezmény fejében elvárja, hogy ügyfele sohasem csússzon 30 napnál többet a törlesztéssel, számlájára pedig minden hónapban legalább 110 ezer forint érkezzen (a saját számlák közötti átutalás ebbe nem számít bele). Minden hónapban teljesülnie kell még legalább két csoportos beszedési megbízásnak (csob). A fennálló hitel törlesztését, a kapcsolódó biztosítási díj rendezését nem veszik figyelembe. A hitel felvétele után azonban a közüzemi megbízások beindulására adnak kéthavi türelmi időt. Még alacsonyabb a kamat, ha az adós élet- és lakásbiztosítást is köt, és persze a futamidő alatt azt is végig rendben fizetni kell. 

loading...

A feltételek teljesítését folyamatosan vizsgálják, és aki egyszer „botlik”, az mindent elveszít. A bank tájékoztatása szerint ugyanis a „kamatkedvezménybe történő visszalépésre nincs lehetőség, a feltételeknek való újra megfelelés esetén sem”.

Hasonlóan járhatnak pórul a figyelmetlenebbek (vagy éppen rosszabb helyzetbe kerülők) az FHB-nál. Itt azonban némi türelmi időt azért adnak. Akkor veszíthető el ugyanis a kedvezmény, ha a hitelszerződésben rögzített feltételeket legalább három hónapon keresztül nem teljesíti az adós, vagy a hitel törlesztésével legalább 60 napja késedelemben áll. Az azonban itt is igaz, hogy a kedvezmények visszaállítására akkor sincs lehetőség, ha az adós újra teljesíti a feltételeket.

Az Erste más gyakorlatot követ. Itt egy-egy elmaradás csak egyetlen időszakra hat. (Ennek a hathavonta átárazódó hitelek esetében van jelentősége). A Raiffeisen az elmaradásért külön díjat számít fel legkorábban a folyósítást követő negyedik hónaptól. [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A VÉGREHAJTÁSOKNAK VÉGE! SEMMIS A TARTOZÁSELISMERŐ NYILATKOZAT!
A VÉGREHAJTÁSOKNAK VÉGE! SEMMIS A TARTOZÁSELISMERŐ NYILATKOZAT!

A VÉGREHAJTÁSOKNAK VÉGE! SEMMIS A TARTOZÁSELISMERŐ NYILATKOZAT! Figyelem!  Az alábbi cikket 2015-07-21-én, a Két Patrónus Reload Kft. nevében feltehetően Gulya...

A FUTAMIDŐ VÉGÉN MEGLEPETÉS ÉRI A DEVIZAKÁROSULTAKAT!
A FUTAMIDŐ VÉGÉN MEGLEPETÉS ÉRI A DEVIZAKÁROSULTAKAT

A FUTAMIDŐ VÉGÉN MEGLEPETÉS ÉRI A DEVIZAKÁROSULTAKAT [cn-social-icon] Figyelem! Érdemes végignézni a bejátszást, és értelmezni a magyarázatokat is!   Az...

Close