Noha 2008-ban jogerős ítélet tiltotta meg a Lombard Lízing Zrt.-nek, hogy a bíróság által tisztességtelennek talált általános szerződési feltételeket tovább alkalmazza adósaival kötött szerződéseiben, a szegedi székhelyű pénzintézet mit sem törődik a bírósági döntéssel. Azóta is több, már érvénytelenített kikötés megtalálható a Lombard több százezer ügyfelére vonatkozó általános szerződési feltételei között. A csaknem hat éve húzódó tudatos és következetes törvénysértésre azóta sem a hatóságoknak, sem a bíróságnak nincs hathatós válasza.

loading...

Az ügyészség szerint például a német tulajdonú pénzintézet önként megígérte, hogy az ítéletben érvénytelennek talált pontokat törli általános szerződési feltételei közül, ennek ellenére ezek közül több a Lombard jelenleg hatályos üzletszabályzatában is megtalálható, s az ügyészség nem tett semmit. Azóta egy újabb, több százezer adóst érintő közérdekű per zárult le – ezt egy egyesület indította a Lombard ellen –, s habár több mint fél évtized elteltével továbbra sem törölte a megtiltott követelmények mindegyikét a pénzintézet, a bíróság úgy látja, a Lombard már nem alkalmazza az érvénytelen feltételeket. Pedig mégis.

A pénzintézetnél is úgy látják, ők maradéktalanul eleget tettek a bíróság 2008-as ítéletének, s törölték a kifogásolt szerződési feltételeket. Miután szembesítettük őket azzal, hogy valójában a ma hatályos üzletszabályzatuk is tartalmazza a már érvénytelen feltételek egy részét, jogászaik segítségével próbálták megmagyarázni, hogy a szinte érintetlenül hagyott kikötések miért jelentenek mást, mint amit a bíróság érvénytelennek talált. Érvelésük azonban nem egyezik a bíróság 2008-as indoklásával, feltételeik egy része mit sem változott, azok ugyanazt jelentik, mint korábban. Így az igazságszolgáltatás hatalmas hibáinak kijavítása a Kúriára vár.  -MNO