FORINTOSÍTÁS: A FELVÉTELI ÉS A MOSTANI ÁRFOLYAM KÖZÖTT, VÁLTÁS: KEDVEZŐBB ÁRFOLYAMON

FORINTOSÍTÁS: A FELVÉTELI ÉS A MOSTANI ÁRFOLYAM KÖZÖTT, VÁLTÁS: KEDVEZŐBB ÁRFOLYAMON.

Rogán: kedvezőbb árfolyamon válthatják át a devizahiteleket!

A devizahiteleket a piacinál alacsonyabb árfolyamon válthatják át forintra – számolt be a Reuters hírügynökség Rogán Antal frakcióvezető a köztévében délután adott nyilatkozatáról. A kormánypárti politikus reggel szintén az MTV vendége volt, ahol arról is beszélt, hogy a pénteki törvényjavaslat csak a kezdet, még két törvényjavaslat várható a devizahitelesek ügyében az ősszel.

Nem piaci árfolyam lesz

loading...

Hogy konkrétan milyen árfolyamon válthatják át a devizahiteleket, azt egyelőre nem lehet tudni, de Rogán a köztévé délutáni, napirend előtti műsorában elmondta: az árfolyamváltozásból fakadó terheket a bankoknak és az ügyfeleknek közösen kell állniuk.

"Mi egy dolgot kértünk a kormánytól, hogy ne azon pironkodjunk, hogy a piaci árfolyamon forintosítsuk a hiteleket, mert azt gondolom, hogy ez méltánytalan lenne az emberekkel szemben, hiszen ők nem tudták, hogy mekkora árfolyamkockázatot vállaltak, ennek megfelelően az árfolyamkockázat egy részét mindenféleképpen a banknak kell állnia, és ebben adhat neki segítséget a kormány, ha erre a költségvetésnek van elegendő forrása" – mondta.

A forintosítás valahol a felvételkori és a mostani árfolyam között lesz, a konkrét számításokat várják a kormánytól.


Én azt gondolom, és itt nem árulok zsákbamacskát… hogy egyértelműen az az álláspontunk, hogy az árfolyamkockázat ügyében is osztozzanak a bankok és az ügyfelek egymással" – tette hozzá. A kérdésre, hogy az állam szerepe ezek szerint a korábbi mentőcsomagokhoz képest (árfolyamgát, végtörlesztés) zsugorodik-e, Rogán így válaszolt: "A bank és az ügyfél közötti tisztességtelenség ügyében az államnak egy keresnivalója van, az, hogy az ügyfél oldalára áll a bankkal szemben. Nem hiszem, hogy a kormánynak kellene kártalanítani, a bank becsapta, átverte az ügyfelet." A devizahitelek forintra való átalakításánál már más a helyzet, erről még tárgyalnak a Bankszövetséggel és az MNB-vel.

loading...

Már nem tabu, hogy jobban járhatnak a devizahitelesek

Azt az eddig sokat hangoztatott alapelvet is elvethetik, amely szerint a devizahitelesek a csomag következtében nem járhatnak jobban, mint a forinthitelesek: "Ez az alapelv igaz volt addig, amíg a legfőbb jogi fórum hozott egy döntést arról, hogy a bankok tisztességtelenül jártak el az ügyfelekkel szemben. Itt mindent vissza kell adni, és nem lehet mérlegelni". Hozzátette, hogy nem véletlenül terjesztették ki ezt a forinthitelekre is, hiszen itt is "brutálisan megemelkedtek a kamatok, és ezt is sokszor egyoldalúan tették. Most azt is meg kell vizsgálni, hogy ezt jogosan tették-e".


Ez csak a kezdet

"A bankoknak most kell szembenézniük azzal, hogy tisztességtelenül jártak el az emberekkel szemben" – mondta a köztévé reggeli műsorában Rogán, aki szerint a Kúria döntése nagyon fontos volt, mert először mondták ki Magyarországon, hogy a bankok tisztességtelenül jártak el. "Valóban egy erős törvényjavaslat, amit pénteken a kormány benyújtott, de azt kell, hogy mondjam, hogy csak a kezdet" – figyelmeztette a bankokat a Fidesz frakcióvezetője.

Lesz még módosítás

A Fidesz frakció módosításokat fog benyújtani a törvényjavaslathoz. Például az elévülés szabályait pontosan és precízen meg kell határozni a törvényjavaslatban, ennek a bankok nem fognak örülni. "Ugyanis a kormánypártok azt gondolják, hogy az elévülés itt nem is lehet. Mi a polgári jogi elévülésnek csak a legszigorúbb formáját tudjuk elfogadni, ami azt jelenti, hogy a folyamatban lévő szerződéseknél semmiféle elévülésről nem lehet beszélni. Csak akkor lehet elévülésről beszélni, ha egy szerződés már egyértelműen lezárult és a lezárulta óta több mint 5 év telt el" – magyarázta Rogán.

Mi lesz a devizahiteles cégekkel?


"A Kúria döntése értelmében csak magánszemélyekre vonatkoztathatjuk ezeket a szabályokat" – emlékeztetett Rogán Antal, aki azonban azt is hozzátette, hogy a Kúria döntése alapot nyújtott arra, hogy akár ők is fordulhatnak bírósághoz a szerződéseik ügyében. "Ha az árfolyamrés tisztességtelen volt egy magánszemélynél, akkor tisztességtelen volt egy kisvállalkozás esetében is" – vélekedett.

Két törvényjavaslat lesz még szeptemberben

"A devizahitelesek még ebben az évben visszakaphatják azt a pénzt, amit a bankok tisztességtelenül elvettek tőlük, legyen az árfolyamrés, vagy egyoldalú kamatemelés" – közölte Rogán.

A bankoknak pontosan ki kell számolniuk, hogy az egyes ügyfeleknek mennyi pénz jár vissza. Ennek lesz egy határideje, a bankok ezt megtámadhatják, de az emberek körülbelül 3-4 hónap múlva várhatják azt a levelet, amiben leírják, mennyit kapnak vissza – fejtette ki a frakcióvezető. "Szeptember a parlamentnek arról kell döntenie, hogy ezt a pénzt hogyan adja vissza: készpénzben, vagy esetleg ezt leírhatják a tőkéből az adósok, vagy választhatnak" – mondta. – Portfolio

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
"DEVIZA"-"HITELEK-ROGÁN: EZ MÉG CSAK A KEZDET.
“DEVIZA”-“HITELEK” – ROGÁN: EZ MÉG CSAK A KEZDET

Rogán: Ez még csak a kezdet „Pontosan és precízen” meghatározná az elévülés szabályait az a módosító indítvány, amelyet a Fidesz...

ÜGYVÉDI PERVITELI AJÁNLAT.
ÜGYVÉDI PERVITELI AJÁNLAT

ÜGYVÉDI PERVITELI AJÁNLAT állampolgárok bírósághoz fordulás jogának oltalmazása Kormány törvényjavaslata a folyamatban lévő perek - várhatóan mintegy három hónapra történő...

Close