ADATBEKÉRÉS A BANKOKTÓL? NE SZOLGÁLTASS ADATOKAT!

ADATBEKÉRÉS A BANKOKTÓL? NE SZOLGÁLTASS ADATOKAT!

"Figyelj, mert csalok"

[cn-social-icon]

Érdekes levelet küldött néhány bank az ügyfeleinek. Ezekből úgy tűnik, hogy a január elsejétől kötelező forintosítást próbálják trükkösen megúszni – figyelmeztet a Széchenyi Hitelszövetség, amely a jegybankhoz fordult.Veszélyes vizekre evezett néhány bank akkor, amikor adatbekéréssel akarja megúszni a tisztességtelen kamatemelésekre vonatkozó visszatérítési kötelezettségét úgy, hogy át kívánja értékelni a lakossági szerződéseket nem fogyasztási típusú szerződésekre – mondta a Magyar Hírlapnak Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke.

Mint mondta, néhány banki ügyfél bocsátott rendelkezésére olyan hivatalos banki fejléces levelet, amely alkalmas lehet az ügyfelek megtévesztésére. Az egyik a „szerződések fogyasztói jellegének felülvizsgálata” címet viseli, s adategyeztetésről szól. A levélben – amelyet a pénzintézet alá sem írt – a bank először a hitel forintosításából eredő visszatérítéséről tesz említést, majd ezt követően olyan kérdéseket tesz fel, amelyekből könnyen azt a konzekvenciát vonhatja le az ügyfél, hogy a kölcsön nem fogyasztói szerződés.

Barabás Gyula hozzátette: „Természetesen nem az, hanem valójában vegyes határidős befektetési ügylet, s ennek tényét a bank elhallgatta a fogyasztó elől, és amelyre a fogyasztónak a szerződés megkötésének pillanatában a szerződéses akarata nem terjedt ki.”

Az elnök kiemelte, a kért adatok kifejezetten arra vonatkoznak, hogy az ügyfélnek és a szerződésben szereplő többi személynek van-e bármilyen vállalkozása a megjelölt jelzálogfedezeten bejelentve. Barabás szerint ennek nemcsak az a veszélye, hogy nem kapja meg a törvényben meghatározott visszatérítést az ügyfél, hanem azt is jelentheti, hogy a későbbiekben a fogyasztókra vonatkozó törvényi hivatkozásokat sem használhatja egy perben. 

A Széchenyi Hitelszövetség elnöke felhívta a figyelmet arra: annak, aki ilyen levelet kap, nem kell semmiféle adatot megadnia. Erre ugyanis a bank semmi kötelezettséget nem támaszt az ügyféllel szemben. Barabás Gyula ez ügyben a Magyar Nemzeti Bankhoz fordult. Magyar Hírlap

Egy rendkívül fontos gondolat a Széchenyi Hitelszövetség elnökétől, Barabás Gyulától:Egy lakásvásárlási kölcsönszerződésben általában 10-15%-al magasabb devizaösszeg került feltüntetésre annak érdekében, hogy a szerződéskötést követő néhány napon belülre tervezett forintban történő folyósításkor egy esetleges " rendkívüli árfolyamváltozás" esetén is képes legyen az igényelt forintösszeget átutalni.
Mit feltételezett tehát egy bank ebben az esetben? Hogy képes erősödni/gyengülni a forint néhány napon belül akár 10-15%-ot is ..  (január 15. óta tudjuk, hogy ehhez 20 perc is elég, na de akkor ez kölcsön, vagy szerencsejáték?) (Nem kölcsön, hanem vegyes befektetési ügylet, melyre az adós szerződéses akarata nem terjedt ki! Reméljük, hogy ez is kiderül hamarosan!…szerk)

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

[cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM