“DEVIZA”-“HITELEK” – ROGÁN: EZ MÉG CSAK A KEZDET

"DEVIZA"-"HITELEK-ROGÁN: EZ MÉG CSAK A KEZDET.

Rogán: Ez még csak a kezdet

„Pontosan és precízen” meghatározná az elévülés szabályait az a módosító indítvány, amelyet a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja nyújt be a kormány devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatához – mondta el Rogán Antal, a párt frakcióvezetője az M1 Ma reggel című műsorában.
Rogán Antal a köztévé műsorában azt mondta, a kormány által benyújtott törvényjavaslat „csak a kezdet”, és a bankoknak most kell majd szembenézniük azzal, hogy tisztességtelenül jártak el az emberekkel szemben. Ismert, a kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényjavaslatot, amely A Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről címet kapta.

Nincs elévülés, ami jár, az jár

loading...


A polgári jogi elévülésnek csak a legszigorúbb formáját tudja elfogadni, ami azt jelenti, hogy a folyamatban lévő szerződéseknél semmiféle elévülésről nem lehet beszélni – közölte kérdésre a frakcióvezető, aki hangsúlyozta: szó sem lehet elévülésről azok esetében, akik jelenleg is fizetik a hitelüket vagy még ma is megvan a hitelük, függetlenül attól, hogy azt mikor vették fel.

Tehát – ahogy a frakcióvezető fogalmazott – a bankok ügyfelei a hitelszerződések indulásáig az összes követelésüket megfogalmazhatják a bankokkal szemben, és meg kell kapniuk a pénzüket, akár az árfolyamrésből adódó tisztességtelenségről, akár az egyoldalú kamatemelésből adódó tisztességtelenségről van szó. Mint mondta, elévülésről csak akkor lehet beszélni, ha egy szerződés már egyértelműen lezárult és azóta több mint öt év telt el.

Ez egy jó minta

Kérdésre azt is elmondta, hogy – bár a Kúria döntése cégekre nem, csak a magánszemélyek által felvett hitelekre vonatkoztatható – a devizaadósokra vonatkozó törvény felbátoríthatta a vállalkozásokat is, azaz „egy alapot nyújtott arra, hogy akár ők is fordulhatnak bírósághoz a szerződéseik ügyében”. Tehát a kisvállalkozások szerinte nyugodtan fordulhatnak a bíróságokhoz azzal, hogy hasonló feltételekkel náluk is állapítsák meg, ha a bankok tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamrést az esetükben is – fejtette ki Rogán.

loading...

Így néz ki a törvényjavaslat


Ismert, a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényjavaslat semmisnek nevezi az árfolyamrést – az eltérő vételi és eladási árfolyamok alkalmazását –, helyette a folyósított és a törlesztett összeget is az MNB hivatalos devizaárfolyamán kell meghatározni. Ez vonatkozik a devizában megállapított bármilyen költségre, díjra és jutalékra is.

A pénzügyi intézményeknek a törvény hatálybalépése, a kihirdetését követő nyolcadik nap után kilencven napon belül kell átszámolniuk a folyósítás és a törlesztés összegét visszamenőleg. Az átszámítás alapján a fogyasztóval külön törvényben meghatározott módon kell elszámolniuk. A benyújtott törvényjavaslat egyes rendelkezései a forinthitelesekre is vonatkoznak, a végtörlesztett hitelszerződésekre azonban nem. – MNO

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
ÜGYVÉDI PERVITELI AJÁNLAT.
ÜGYVÉDI PERVITELI AJÁNLAT

ÜGYVÉDI PERVITELI AJÁNLAT állampolgárok bírósághoz fordulás jogának oltalmazása Kormány törvényjavaslata a folyamatban lévő perek - várhatóan mintegy három hónapra történő...

TÖBB SZÁZEZER EMBERT BÜNTETLENÜL ÁT LEHET VERNI?
TÖBB SZÁZEZER EMBERT BÜNTETLENÜL ÁT LEHET VERNI?

Több százezer embert büntetlenül át lehet verni? Ekkora léptékben különösen nagy értékű csalásnak számít ez a büntetőjogi kategória. [good_old_share] Naivan...

Close