ELBUKTÁK AZ ELSŐ “DEVIZAHITELES” CSATÁT A BANKOK

Elbukták az első devizahiteles csatát a bankok

 

Pénteken tárgyalta a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma az első olyan devizahiteles pert, amelyet hitelintézet indított a magyar állam ellen a szerződések egyoldalú módosításának tisztességtelenségét vélelmező törvénnyel kapcsolatban.

 

Az állam képviselője a kereset elutasítását kérte, a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet képviselője szerint ugyanakkor brutálisan korlátozzák a bizonyítékok benyújtásának lehetőségét. A bíróság péntek délután már ítéletet is hozott az ügyben: a takarékszövetkezet elbukta a pert.

Gyakorlatilag megfellebbezhetetlen az ítélet a takarékszövetkezet ügyvédje szerint


A hvg.hu munkatársának a tárgyalás utána a felperes ügyvédje, Dr. Komáromi József elmondta, hogy neki jelenleg az a véleménye, hogy így ez az ítélet megfellebbezhetetlen lesz – bár nem tudja egyelőre, hogy a megbízói fellebbezni akarnak-e –, mivel a szerződésekhez kapcsolódó kockázatfeltáró kiegészítéseket a bíróság nem vette figyelembe arra hivatkozva, hogy a törvény szerint meghatározott pontoknak az általános szerződési feltételekben kell szerepelniük.

A takarékszövetkezet ugyanakkor erre hivatkozott a tárgyalás során, ez viszont a bíróság szerint nem képezte a vizsgálat tárgyát. Vagyis hiába hozta be a Kéthely és Vidéke ezeket a kiegészítéseket, a bíróság csak szigorúan az általános szerződési feltételeket nézte.

Az indoklás szerint az általános szerződési feltételek kialakításában nem vettek részt az ügyfelek


A bíró figyelembe sem vette a benyújtott szerződések kockázatfeltáró kiegészítéseit, mert a törvény szerint meghatározott pontoknak az általános szerződési feltételekben kell szerepelniük, ennek bizonyítása pedig a pénzintézet feladata. A pénzintézet képviselője erre azonban nem tett kísérletet, hanem a kockázatfeltáró kiegészítésekre hivatkozott, amik azonban a bíró szerint nem képezték a vizsgálat tárgyát. Dr. Komáromi József, a takarékszövetkezet képviselője nem jó fronton próbálkozott. – HVG

Szólj hozzá

Hozzászólás