A fogyasztóvédelmi rendelkezések megsértése miatt a Szegedi Ítélőtábla tavaly érvénytelennek mondta ki a Magyarországon működő portugál Banif Plus Bank és egyik ügyfele közt 2008-ban létrejött svájcifrank-alapú autóhitel-szerződést. Az adós a gépkocsi megvásárlásához valamivel több  mint másfél millió forintot igényelt, a kölcsönt pedig csaknem hat éven át fizette. Ez idő alatt két és fél millió forintot törlesztett a banknak, egymillióval többet, mint a kapott kölcsön összege, ám a bank szerint még további részletekkel tartozott.


Érvénytelen?

Amint arról az MNO is beszámolt, az autóhitel-szerződések ezreire lehet hatással a Fővárosi Törvényszék által kihirdetett jogerős ítélet, ami kimondta: érvénytelen a pénzintézet hitelszerződése, ugyanis azt egy arra nem jogosult autókereskedő írta alá.


A magyar lakosságot közel 4600 milliárd forintnyi, többségében külföldi pénznemben számolt adósság fojtogatja. Az érintett 700 ezer család többsége ingatlanhitele miatt került veszélybe. De mi a helyzet az ugyanígy csapdába került autóhitelesekkel? Lapunk megtudta, szerződések ezreitköthették meg szabálytalanul.

Nem volt jogosítványuk az autókereskedőnek önállóan eljárni a pénzintézetek helyett – tudta meg a Magyar Nemzet a Magyar Lízingszövetségtől. Ugyanakkor szerintük meghatalmazással aláírhatták a hitelszerződést. A bíróság szerint viszont nem így van, nemrég egy adós javára döntöttek jogerősen.
 Az egykori Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének felelőssége sem kerülhető meg a 2010 előtt kötött érvénytelen autóhitel-szerződések tekintetében – erről beszélt a Magyar Nemzetnek Bihari Krisztina ügyvéd, aki jogerősen is pert nyert több lízingcéggel szemben. Legutóbbi ügyében a bíróság úgy ítélt: érvénytelen az autóhitel-szerződés, mivel egy arra nem jogosult autókereskedő írta alá.

A Szegedi Ítélőtábla döntésének fényében sem a szerződés, sem az abban foglalt feltételek nem tekinthetők érvényesnek. A pénzintézet azonban nem törődött ezzel, sőt az ügyfelével egyáltalán nem állt szóba. Az adós lapunknak elmondta, az ítélet kihirdetése után is küldték az aktuális törlesztőrészletekről szóló értesítőket, majd a fizetési felszólításokat, de nem fizetett.

Az ügyfél még fenyegető levelet is kapott a banktól, amelyben „nagyobb kiadásokkal járó eseményekre figyelmeztették”. Az erről szóló „tájékoztatásban” az olvasható: amennyiben nem fizet, akkor bírósági eljárásra, gépjárművének birtokbavételére, valamint személyes tulajdona és jövedelme bírósági úton való végrehajtására számíthat. Azzal is fenyegetőzött a bank, hogy hitelfelvételi lehetőségeinek megszűnésével is számolnia kell.

Utóbbi be is következett. Idén februárban kapott arról értesítést, hogy rögzítették adatait a központi hitelinformációs rendszerben (korábbi nevén bankközi adós- és hitelinformációs rendszer), amelyet a pénzintézetek közösen tartanak fenn azért, hogy kiszűrjék a megbízhatatlan adósokat. Aki erre a listára felkerül, hitelképtelenné válik mindaddig, amíg nem törlik onnan.

Kerestük az ügyben a Banif Plus Bankot is – amely honlapja szerint egyébként 2007-ben és 2008-ban körülbelül 25 ezer autóhitel-szerződést kötött –, hogy megtudjuk, miért nem foglalkoznak a bíróság jogerős ítéletével, és hogy a döntés fényében miként fordulhatott elő, hogy ügyfelük az adóslistára került. Arra is szerettünk volna választ kapni, hogy egy érvénytelen hitelszerződés alapján mi a magyarázat a fenyegetőzésre. Telefonon először azt közölték, nincs kommunikációs igazgatójuk, arra pedig nincs lehetőség, hogy a vezetőséggel beszéljünk. Ezt követően személyesen kerestük fel őket budapesti székhelyükön, ám itt sem jártunk sikerrel. Mindössze annyit mondtak, hogy a munkatársak közül a legtöbben ebédelnek, nem lehet őket zavarni. Végül lapzártánkig sem kaptunk válaszokat a banktól.  (MNO)