Devizahitelek-a hitelnyújtó elaltatta a fogyasztó éberségét

Devizahitelek-a hitelnyújtó elaltatta a fogyasztó éberségét

Devizahitelek-a hitelnyújtó elaltatta a fogyasztó éberségét


dr.Szabó László kártérítési ügyvéd –  Otp Faktoring ellen hasznos lehet:

FIGYELEM! Fontos adalék a cikk végén is!

A felpereseknek – a kockázatfeltáró nyilatkozat alapján – számolniuk kellett a törlesztőrészlet változásával.A tájékoztatás bármilyen irányban és bármilyen mértékben árfolyamváltozásról szólt, és arra is kitért, hogy eredményezhet jelentős törlesztőrészlet növekedést, de csak a rövid távú szerződéseknél ("az árfolyamkockázat különösen a rövid lejáratú jenhitelek esetén jelentős, a hosszú lejáratú jenhitelek ezeknél alacsonyabb devizakockázatot képviselnek, mert hosszabb időszak alatt nagyobb az ingadozások kiegyenlítődésének valószínűsége.")

loading...

A fenti magyarázattal a hitelnyújtó elaltatta a fogyasztó éberségét, veszélyérzetét az árfolyam kockázat valós realitása tekintetében ami azt vonja maga után, hogy a Kúria devizahiteles pereket vizsgáló Konzultációs Testülete 2019 április 10-i állásfoglalásában megkövetelt "jelentős mértékű" emelkedésről való tájékoztatás a perbeli – 23 évi, hosszú lejáratú jenhitel – esetében nem valósult meg.

Külön kiemelendő, hogy az Üzletszabályzat kijelentő módban fogalmaz ( " ezeknél alacsonyabb devizakockázatot képviselnek") .

Használhatta volna a "képviselhetnek" kifejezést is amely a fogyasztóban fenntartotta volna a veszélyérzetet és akkor lehet, hogy a szerződést sem írja alá.

De a hitelnyújtó bank célja az volt, hogy csak formailag feleljen meg az rHpt 203.§(1).bekezdésben foglalt követelményeknek de a valós kockázatokat ne tárja fel mert akkor elriasztja a fogyasztót a szerződéskötéstől.

A perbeli kölcsönszerződést hosszú távra — 23 éves időszakra – kötötték, mely időszakra az árfolyamkockázat – a bank tájékoztatása szerint – a jelentős mértéknél alacsonyabb devizakockázatot képviseltek , azonban ez a tájékoztatás valótlan volt mert a hitel felvételekor ( 2008 05.06.) 155,33 Ft/100JPY míg a hitel felmondásakor (2013 09.13.) 227,12Ft/100JPY, ami jelentős árfolyam növekedésnek mondható.

loading...

Tehát a hitelnyújtó bank ellentmondásos, ezáltal nem világos és nem érthető tájékoztatása alátámasztja a Kúria devizahiteles pereket vizsgáló Konzultációs Testülete 2019 április 10-i állásfoglalásában foglaltakat:

"…az árfolyamkockázat a következő tipikus esetekben nem terheli a fogyasztót:
– ha a tájékoztatás megtörténtét és elvárt tartalmát a pénzügyi intézmény sem kockázatfeltáró nyilatkozattal, sem a szerződés világos és érthető rendelkezéseivel, sem pedig szóbeli tájékoztatás megtörténtével és tartalmával nem tudja bizonyítani;"

Mivel a hitelnyújtó bank az általa adott tájékoztatás szerint ("… deviza árfolyam napról napra változik….. japán yen esetében pedig bármilyen irányban és bármilyen mértékben, valamint …

Amennyiben a folyósítás napján érvényes árfolyamhoz képest a forint árfolyama gyengül, a devizában megállapított törlesztő részletek forintban megfizetendő ellenértéke akár jelentős mértékben is emelkedhet") kizárólag a rövid lejáratú jenhitelek esetén állította a fenti kockázatokat ezért a perbeli hosszúlejáratú jenhitel esetében a fogyasztó szempontjából nem minősíthető világosnak és érthetőnek (megállapíthatónak sem), hogy a jelentős árfolyamváltozásnak valós lehetősége van, az a hitel futamideje alatt is bekövetkezhet, a fogyasztóra kedvezőtlen árfolyamváltozásnak felső határa nincs, ennek következtében pedig a törlesztőrészlet akár jelentősen is emelkedhet, a kockázatvállalás pedig valós és nem elhanyagolható mértékű.

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Tulajdonképpen a fogyasztó kizárólag a rövid lejáratú jenhitel kockázatairól kapott tájékoztatást amely viszont a perbeli kölcsönszerződésre nem vonatkozik. Dr.Szabó László kártérítési ügyvéd. MÉG EGY KIS ADALÉK:

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
ÍGY RÚGNAK BELE A FÖLDÖN FEKVŐ DEVIZÁSOKBA
ÍGY RÚGNAK BELE A FÖLDÖN FEKVŐ DEVIZÁSOKBA

ÍGY RÚGNAK BELE A FÖLDÖN FEKVŐ DEVIZÁSOKBA Szeretnénk felhívni a tisztelt olvasók figyelmét arra a tényre, hogy az alább olvasható,...

A bank kénytelen volt 12 év után CHF- ban kifizetni a deviza kölcsön összegét
A bank kénytelen volt 12 év után CHF- ban kifizetni a deviza kölcsön összegét

A bank kénytelen volt 12 év után CHF- ban kifizetni a deviza kölcsön összegét Az alábbi érdekes poszt Horváth Rudolf...

Close