“DEVIZA”-“HITELEK” – PÉNTEKEN MÁR SZAVAZNAK!

"DEVIZA"-"HITELEK" - PÉNTEKEN MÁR SZAVAZNAK!

Pénteken szavaznak a devizahitelesek megsegítéséről

Mandátumigazolással és a napirend elfogadásával folytatta a parlament hétfőn a munkáját. A képviselők döntöttek arról, hogy pénteken szavazhat a Ház a devizahiteleseket segítő törvényről.

Az Országgyűlés úgy döntött: a házszabálytól eltérve tárgyalja a devizahitelesek megsegítésével összefüggő, a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés általános vitája hétfőn, a kérdések után lesz, a zárószavazást pénteken, a parlament nyári szünet előtti utolsó ülésén tartják. A házszabálytól eltérést 168 igen szavazattal támogatta a Ház, egyedül a független Fodor Gábor szavazott nemmel.

Napirend előtt


Rogán Antal (Fidesz) arról számolt be: frakciójuk szigorú módosító javaslatot nyújt be a devizahiteleseket érintő előterjesztéshez, amely szerint a meglévő szerződések esetében – akár forint-, akár devizahitelek – az elévülés csak akkor kezdődhet, ha a szerződést lezárták. Ha az ma is él, ha annak alapján a hiteles fizet,  vagy vele szemben követelést támasztanak, akkor nem lehet elévülésről beszélni. „Szó sem lehet olyan elévülésről, amelyik azt mondja, hogy a bankok a 2009 előtti követeléseket nem adják vissza sem a devizahiteleseknek, sem a forinthiteleseknek” – fogalmazott.


 
Azt is kérte a kormánytól, karácsonyra már ne legyen devizahitel az országban, valamint azt: az árfolyamkockázatot ossza meg a bank és a hitelfelvevő között.
 
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a devizahitelesek segítésére a szocialista kormányok semmilyen lépéseket nem tettek. A benyújtott javaslatról szólva azt mondta: a jogszabály hatályba lépése után 90 napon belül kell a bankoknak átszámolniuk a folyósítás és a törlesztés összegét. Mindez a forinthitelekre is vonatkozik, a végtörlesztett hitelekre azonban nem, mivel azt a piacinál kedvezőbb feltételekkel fizették vissza az ügyfelek – mondta.
 
Második lépésben a tisztességtelenül szerzett előnnyel való elszámolást határozzák meg, és év végéig beterjesztik a devizahitelek kötelező forintra váltásáról szóló javaslatot – számolt be. Itt kell mérlegelni a bankstabilitási szempontokat, itt kerülhet elő az állami szerepvállalás – közölte.

Rogán: A bankoknak kell kártalanítaniuk ügyfeleiket

Az árfolyamkockázat ügyében a bankok és a hitelfölvevők osztoznak a felelősségen – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn az M1 Napirend előtt című műsorában. Hozzátette, a párt azt kérte a kormánytól, hogy ne a jelenlegi piaci árfolyamon forintosítsák a hiteleket.


Egy Facebookos gondolat: Jakus Mariann

Valakiknek elêg erősen gurulnak a gyógyszerei ! Ha egy professzionâlis szakmai szolgâltató pênzintêzet âtverte,tisztessêgtelenül bânt a kedves ügyfeleivel,ezzel az ügyfêl kârâra gazdagodott,kiagyalt egy olyan "termêket", mely a vilâgon sehol nem lêtezett,a kârokozâsâval kapcsolatos terheket legyen kedves viselni ! 

Semmi köze az adósoknak hozzâ! Nem tehermegosztâsról kell beszêlgetni, hanem kârtêrîtêsről ês a Hpt.46. alapjân a felelősök, termêkgazdâk megbüntetêsêről! "Versenykêrdês volt."- nyilatkozta Herbert Stepic ex Raiffeisen vezêr..na, most lehet versenyezni, ki kapjon többet!

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM