“DEVIZA”-“HITEL” – TISZTESSÉGES ELSZÁMOLÁST!

Az Európai Bíróság hamarosan ítéletet hoz egy devizahiteles ügyében, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál arra számítanak, hogy ezzel lehetőség nyílik a szerződések felülvizsgálatára. 


Ha az Európai Bíróság április 30-án úgy határoz, hogy a magyar bíróságok megvizsgálhatják a devizahitel-szerződések egyes elemeit, és dönthetnek azok tisztességtelenségéről, végül az is kiderülhet, hogy a kilakoltatásra váró adósok tartozása kisebb a végrehajtási lapon szereplő összegnél – mondta a Magyar Nemzetnek Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. A szaktárca reményei szerint az uniós fórum azt mondja majd ki, hogy a magyar bíróság megvizsgálhatja a devizakölcsön-szerződések konkrét passzusait.

A luxemburgi székhelyű Európai Bíróság április 30-án határoz az úgynevezett Kásler-perben, és az uniós döntés után már csak arra lesz szükség, hogy a Kúria kiegészítse a devizaügyben meghozott decemberi, egyelőre csonka jogegységi határozatát.


A politikus szerint a hazai és külföldi ítélkező fórumok még hiányzó állásfoglalásai fontos tényezőkre mutathatnak rá az árfolyamrés vagy a kamatemelés ügyében. Akár az is előfordulhat, hogy a bírósági és a jogalkotási folyamat végén a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel. A fejlemények, a döntések nyomán pontosításra szorulhat, mekkora is voltaképpen a hitelfelvevők devizában nyilvántartott adóssága – mondta az államtitkár.
Hozzátette, hogy a kilakoltatási moratórium a devizaprobléma rendezéséig érvényben marad, s előfordulhat, hogy a folyamat végén a bankoknak újra kell számolniuk a tartozások összegét.  – Napi Gazdaság

Szólj hozzá

Hozzászólás