MEGÉRTE VÁRNI: MEGSZÜLETETT A “DEVIZAHITELES” MENTŐCSOMAG

MEGÉRTE VÁRNI: MEGSZÜLETETT A "DEVIZAHITELES" MENTŐCSOMAG

"A Kúria múlt heti döntése világos helyzetet teremtett, felhatalmazta a kormányt a cselekvésre" – mondta Kurucz Éva kormányszóvivő. A devizahitelek rendezése kétlépcsős folyamat lesz, ennek első lépését előkészítő törvényjavaslatot a héten nyújtja be a kormány az országgyűlés elé.


A kormány mai ülésén minisztériumi beterjesztéseket tárgyalt meg, és még a héten benyújtja a törvényjavaslatot az országgyűlés elé. A most elkészült javaslat célja, hogy ne kelljen minden devizahitelesnek egyesével perre mennie.

A törvény hatálya a bank és a fogyasztók közötti kölcsönszerződésekre terjed ki, beleértve a lízingszerződéseket is. Az új törvény szabályozni fogja az árfolyamrés kérdését, illetve így tesz az egyoldalú kamatemelésekkel is, mivel a szerződések ezen részei tisztességtelenek voltak.

A kormány javaslatot fog tenni az elévülés meghatározására is. "Amíg a szerződés hatályban van, addig élő jogviszonyról van szó" – mondta Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter. Így lehetséges, hogy az öt évnél régebbi tisztességtelenségek esetén is járni fog a visszatérítés az új törvények szerint.


A devizahitelesek megmentésének második lépcsője szeptemberben készülhet el, ekkor megkezdődhet a devizahitelek kivezetése. – Pénzcentrum

A témával kapcsolatos korábbi cikket ide kattintva olvashatod!

“DEVIZAHITEL”: EZT LÉPTE A KORMÁNY

Szólj hozzá

Hozzászólás