KÉSZÜLNEK A VISSZAFIZETÉSRE A BANKOK, DE KÉSVE JÖN A PÉNZ!

KÉSZÜLNEK A VISSZAFIZETÉSRE A BANKOK, DE KÉSVE JÖN A PÉNZ!

Számladíjak: készülnek a visszafizetésre a bankok

"Április 30.-án jár le az a határidő, amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adott a pénzintézetnek arra, hogy a „túlszámlázott” számladíjakat ügyfeleiknek visszafizessék. Akad pénzintézet, amelyik már részletes tájékoztatót tett közzé arról, ki milyen tételek után mekkora visszatérítésre számíthat.

Az elmúlt két év díjemelései miatt megbüntetett 35 hitelintézet közül csak néhány adott be keresetet a Magyar Nemzeti bank (MNB) intézkedése ellen – tudta meg korábban az Azénpénzem.hu a jegybanktól. A 33 pénzvisszatérítésre kötelezett hitelintézet elsöprő többsége döntött úgy, hogy az április 30-i határidőre visszaadja ügyfeleinek azt a pénzt, amit az MNB „túlszámlázásnak” minősített.  A teljes összeg a jegybanki vezetők becslése szerint tízmilliárd forintra rúghat, de a pontos számokat csak a határidő lejárta után tudhatjuk meg (a bankoknak be kell számolniuk megtett intézkedéseikről a felügyeleti hatóságnak).

A kondíciós listákon végrehajtott változtatások alapján (erről korábban részletesen írtunk) általában mindenki maga is meg tudja ítélni, milyen tételek járhatnak neki vissza. A CIB azonban külön tájékoztató közzétételével is segíti az eligazodást (hasonló gyakorlatra másutt nem bukkantunk, de azt több bank is hangsúlyozta: határidőre fizet).

Több hozzánk érkezett kérdésre hangsúlyozzuk: annak is jár vissza a pénz, aki időközben megszüntette a bankszámláját. A díjtöbbletet és rá járó kamatot az érintettek minden külön kérés vagy teendő nélkül postai kifizetéssel lakcímükre kapják meg. (Gond csak azoknál lehet, akik időközben elköltöztek, nekik érdemes ezt jelezni korábbi bankjuknak.)

A CIB tájékoztatása szerint minden közüzemi díjbeszedés (csob) után 19 forintot kapnak vissza az online magánszámlával, a nyugdíjas bankszámla plusszal, az XL átutalási magánszámlával, a private és a prémium számlacsomaggal és a CIBEZZ-zel rendelkezők.  A nyugdíjas számlák esetében, ha valaki haláleseti kedvezményezettet adott meg, akkor majdnem 1,7 ezer forintot utalnak vagy postáznak neki.  Számíthatnak visszatérítésre azok is, akik nem fordulónapon szüntették meg betétjüket. Ez azonban csak azokat érinti, akiknek a ténylegesen terhelt díj a kondíciós listában meghirdetett kondíciókhoz képest kedvezőtlenebb volt (a bank 2012-ben sok hónapon keresztül más díjat számított fel, mint ami a kondíciós listában volt).

A bank kitér arra is (ezt is többen kérdezték), hogy a visszafizetett díjak „sztornó” tételként jelennek meg a bankszámlakivonaton. A sztornó tétel a díj pontos megnevezését, valamint az „MNB döntés miatti” visszafizetés megnevezésű közleményt is tartalmazza. A visszafizetett díj után járó kamat esetén a közlemény rovatban a „Díjtöbblet visszafizetés után járó kamat” tartalmú megjegyzést tüntetik fel (más banknál azonban nyilvánvalóan ettől eltérőek lehetnek a szokások).

Banki visszatérítés: később jön a pénz

A héten járna le a „túlszámlázott” számladíjak visszafizetésének határideje. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonban május végéig kitolta az időpontot. Kiderült az is, hogy mintegy nyolc bank indított pert, az ő ügyfeleik amúgy is hiába várták volna április 30-áig a pénzüket.

Mint arról korábban beszámoltunk, akad pénzintézet, amelyik már részletes tájékoztatót tett közzé arról, ki milyen tételek után mekkora visszatérítésre számíthat. A többség számára azonban alighanem komoly gondot okozhat az elszámolás. Az MNB ugyanis most közölte: több szervezet megkeresése alapján úgy döntött, hogy az érintett fogyasztói kör, a díjakra és költségekre vonatkozó tranzakciók pontos számítások alapján történő azonosítása érdekében a pénzügyi szervezeteknek eredetileg előírt 2014. április 30. helyett a felmerülő problémák elhárításáig, feladatok elvégzéséig, de legkésőbb 2014. május 31-ig kell visszafizetniük a fogyasztóktól jogszerűtlen díj- és költségemelésekkel elvont összegeket. 

Mint a felügyeleti hatóság közleményéből kiderül: a bírságolt bankok negyede indított pert (korábban az MNB portálunknak néhány esetről beszélt). A határidő módosítása persze őket nem érinti. Azok ugyanis, akik bíróságon támadták meg a jegybanki határozatot, valamennyien egyúttal kérték a törvényszéken a határozat teljesítésének felfüggesztését is. Esetükben a bíróság dönt a visszafizetés felfüggesztésének elutasításáról, vagy elrendeléséről. – AzEnPenzem.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM