BANKI KÁRTALANÍTÁS: AKÁR TÖBB TÍZEZER FORINT IS VISSZAJÁRHAT

BANKI KÁRTALANÍTÁS: AKÁR TÖBB TÍZEZER FORINT IS VISSZAJÁRHAT

Kérés nélkül, akár több tízezer forintot is visszakaphatnak azok a banki ügyfelek, akiket az elmúlt két évben megkárosítottak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön jelentette be, hogy 35 pénzintézet jogtalanul emelte a banki költségeket, emiatt 1 milliárd 200 millió forintos bírságot, és nagyjából 10 milliárd forintos kártérítést kell fizetniük. A számlatulajdonosoknak nincs teendőjük, a bankoknak automatikusan fizetniük kell, méghozzá április 30-ig.

A fizetést manapság már ingyen lehet felvenni bizonyos keretek között a bank-automatákból, tavaly azonban volt olyan bank, amely egyoldalúan, ráadásul az ügyfeleit nem megfelelően tájékoztatva, többször is emelte a bankkártyás költségeket. Sok pénzintézet emellett a számlavezetési díjakat és az utalási költségeket is jelentősen növelte – a jegybank szerint jogtalanul. Ezzel mintegy 10 milliárd forintos kárt okoztak ügyfeleiknek, ezért a jegybank 35 pénzintézetet csaknem 1,2 milliárd forintra bírságolt meg.


Az MNB felügyeleti szóvivője szerint a megkárosított ügyfeleknek nem kell tenniük semmit, automatikusan megkapják a tőlük jogsértően elvett pénzeket, ami becslések szerint a 35 bank esetében összesen 10 milliárd forint lehet. Binder István leszögezte: azokat is kártalanítani kell, akik éppen a jogtalan díjemelések miatt szerződést bontottak a bankjaikkal.

„Természetesen egy ügyfélnek, ha van érvényes szerződése, ha nincs az adott bankkal, és a vizsgált időszakban érintették ezek a jogtalan pénzelvonások, vagyis anyagi veszteséget szenvedett a miatt, mert költséget, díjat emeltek vele szemben, akkor függetlenül attól, hogy még ügyfele a banknak, vagy nem, kárpótolni kell” – magyarázta pénteken a Híradónak Binder István.

A Híradó információi szerint egy nappal a jegybanki határozat kihirdetése után már sokan érdeklődtek bankjuknál, hogy mikor és főleg mennyi pénzt kapnak vissza. Az általunk megkérdezett szakértő azt mondta, ha abból indulunk ki, hogy egy családnak, akár 3-4 számlája is lehet, akkor a kártalanítás mértéke több tízezer forint ügyfelenként.

„A számlák mögött családokat feltételezve, a férj és a feleség külön számlavezetőként, valamint egy egyetemista számlavezető gyerekkel számolva 300 ezer ügyfélről beszélhetünk. Ez 10 milliárdos visszatérítési összeg esetén, ügyfelenként több mint 30 ezer forint jelent” – mutatott rá Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók Egyesülete elnöke.


A szakértő szerint a bankok több módon is kártalaníthatják ügyfeleiket, például úgy, hogy egy összegben visszafizetik a jogtalanul elvett pénzeket vagy a banki díjakból levonják. A Híradó úgy tudja, hogy a hitelintézeteknek nemcsak kártalanítani kell ügyfeleiket, hanem erről május 15-ig be is kell számolniuk a jegybanknak.

Ki juthat kártérítéshez?

Csak azoknak az ügyfeleknek jár kártérítés, akiknek a bankját megbírságolta az MNB. Ezt a 35-ös listát itt találhatják meg. Csak azoknak jár vissza pénz, akiknek az elmúlt két évben jogszerűtlenül emelték a banki költségeiket. Az ügyfeleknek nem kell jelentkezniük bankjuknál, mert a kártérítés automatikusan jár. A pénzintézetek egyébként megígérték, hogy április 30-ig kártalanítják ügyfeleiket. Feltehetőleg a legtöbb bank küld majd egy pontos elszámolást, hogy kinek, mennyi pénz jár vissza. Várhatóan a bankok a pénzt egy összegben fizetik majd ki, vagyis ráteszik a pénzt a számlákra.

Forrás: Hirado.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM