ÁTSZAKADTAK A “DEVIZÁS” GÁTAK

ÁTSZAKADTAK A "DEVIZÁS" GÁTAK.

Átszakadtak a devizás gátak

A Kúria nagyon messzire ható döntésének emésztgetése jegyében telt június középső hete. A legfelsőbb bíróság korábbi állásfoglalásait felülbírálva úgy döntött, hogy a devizahiteles szerződésekben
az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen, az egyoldalú kamatemeléseknek pedig átláthatóaknak kellett volna lenniük.

Így most az az új helyzet állt elő, hogy ebben a két kérdésben szinte teljesen tisztán láthatunk jogi szempontból. (szerintünk pedig a "deviza"-"hitelek" esetében újabb érvénytelenséggel kell számolni. NCK)

loading...

Az árfolyamrésen elszenvedett veszteség biztosan, a kamatemelések pedig szinte biztosan visszajárnak a hiteleseknek – erről írtunk bővebben.


Ez egész sok pénz lehet, egy átlagos hitelnél akár az egymillió forintot is elérheti. Igaz, maradt legalább négy bizonytalan kérdés:

– Mi lesz az elévüléssel? Ebben vizsgálódik még a Kúria, talán néhány hónap múlva eredmény is lesz.

– Biztos, hogy mindegyik devizahiteles szerződés kamatemeléseit tisztességtelennek találnák a bíróságok? Ha nem, mekkora arányban? Ezt lehet, hogy nem is fogjuk megtudni.

loading...

– Mi lesz a nem lakáscélú devizahitelekkel? Akik személyi hitelt, autó- vagy vállalkozói hitelt vettek fel, azokat nem mentik ki?

– És a legfontosabb: mit csinál a kormány? Ezzel kapcsolatban még csak annyit tudunk Rogán Antal és Gulyás Gergely szavaiból, hogy őszre lesz végleges csomag, és a terhek nagy részét a bankoknak kell majd állnia.

Érdekes, hogy a kormánypárti politikusok nyilatkozataiból úgy tűnik, ők inkább a forintosítást tartják annak a lépésnek, amit mindenképp meg kellene tenni, pedig az árfolyamváltozással kapcsolatban igazából nem az adósok mellett döntött a Kúria. Ezért fura lenne, ha pont az árfolyamveszteség alapján mennének a bankoknak. Ráadásul akkor nem csak az árfolyamrés és a kamatemeléseken buknának 100 + 300 milliárd forintot a pénzintézetek, hanem még efelett is. És ez csak azon fog eldőlni, hogy a politikusok mit írnak elő, milyen árfolyamon kell átváltani a hiteleket.


A bankok egy ekkora veszteségtől ha nem is omlanának össze, de még rosszabb helyzetbe kerülnének. (khmmm…) 
Ezért is érdekes, hogy a héten fogadták el a bankszanálási törvényt is, ami elég erős jogokat ad az MNB-nek a szerintük csőd felé tartó bankok feletti irányítás átvételére.  A bankok egyébként szanálják magukat, a K&H például újabb kilenc fiók bezárását jelentette be a héten.
– Index.hu

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
BANKÁR! KÖSD FEL A GATYÁD! ÚJABB ÉS ÚJABB SEMMISSÉGI OKOK!
BANKÁR! KÖSD FEL A GATYÁD! ÚJABB ÉS ÚJABB SEMMISSÉGI OKOK!

Egy újabb semmisségi ok került elő, mely érvényteleníti a devizahiteleket A Kúria mostani döntésekor azonban ismét nem gondolta végig a...

AZ MKB BANK IS HAMIS LAPOKKAL JÁTSZIK!
AZ MKB BANK IS HAMIS LAPOKKAL JÁTSZIK

Hitelsikerek: MKB Bank Zrt. is hamis lapokkal játszik Kedves Olvasóink! A Fővárosi Ítélőtábla tanácsa az MKB Bank Zrt. által használt...

Close