ÁTSZAKADTAK A “DEVIZÁS” GÁTAK

ÁTSZAKADTAK A "DEVIZÁS" GÁTAK.

Átszakadtak a devizás gátak

A Kúria nagyon messzire ható döntésének emésztgetése jegyében telt június középső hete. A legfelsőbb bíróság korábbi állásfoglalásait felülbírálva úgy döntött, hogy a devizahiteles szerződésekben
az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen, az egyoldalú kamatemeléseknek pedig átláthatóaknak kellett volna lenniük.

Így most az az új helyzet állt elő, hogy ebben a két kérdésben szinte teljesen tisztán láthatunk jogi szempontból. (szerintünk pedig a "deviza"-"hitelek" esetében újabb érvénytelenséggel kell számolni. NCK)

Az árfolyamrésen elszenvedett veszteség biztosan, a kamatemelések pedig szinte biztosan visszajárnak a hiteleseknek – erről írtunk bővebben.


Ez egész sok pénz lehet, egy átlagos hitelnél akár az egymillió forintot is elérheti. Igaz, maradt legalább négy bizonytalan kérdés:

– Mi lesz az elévüléssel? Ebben vizsgálódik még a Kúria, talán néhány hónap múlva eredmény is lesz.

– Biztos, hogy mindegyik devizahiteles szerződés kamatemeléseit tisztességtelennek találnák a bíróságok? Ha nem, mekkora arányban? Ezt lehet, hogy nem is fogjuk megtudni.

loading...

– Mi lesz a nem lakáscélú devizahitelekkel? Akik személyi hitelt, autó- vagy vállalkozói hitelt vettek fel, azokat nem mentik ki?

– És a legfontosabb: mit csinál a kormány? Ezzel kapcsolatban még csak annyit tudunk Rogán Antal és Gulyás Gergely szavaiból, hogy őszre lesz végleges csomag, és a terhek nagy részét a bankoknak kell majd állnia.

Érdekes, hogy a kormánypárti politikusok nyilatkozataiból úgy tűnik, ők inkább a forintosítást tartják annak a lépésnek, amit mindenképp meg kellene tenni, pedig az árfolyamváltozással kapcsolatban igazából nem az adósok mellett döntött a Kúria. Ezért fura lenne, ha pont az árfolyamveszteség alapján mennének a bankoknak. Ráadásul akkor nem csak az árfolyamrés és a kamatemeléseken buknának 100 + 300 milliárd forintot a pénzintézetek, hanem még efelett is. És ez csak azon fog eldőlni, hogy a politikusok mit írnak elő, milyen árfolyamon kell átváltani a hiteleket.


A bankok egy ekkora veszteségtől ha nem is omlanának össze, de még rosszabb helyzetbe kerülnének. (khmmm…) 
Ezért is érdekes, hogy a héten fogadták el a bankszanálási törvényt is, ami elég erős jogokat ad az MNB-nek a szerintük csőd felé tartó bankok feletti irányítás átvételére.  A bankok egyébként szanálják magukat, a K&H például újabb kilenc fiók bezárását jelentette be a héten.
– Index.hu

Facebook hozzászólások

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM