BANKTITOK? NE HAGYD MAGAD LERÁZNI!

BANKTITOK? NE HAGYD MAGAD LERÁZNI!

BANKTITOK? NE HAGYD MAGAD LERÁZNI!

[good_old_share]


A törvény nem csak ránk, átvert "deviza"-károsultakra, hanem a bankokra is vonatkoznak!
Ha pedig a törvényeink a bankokra mégsem vonatkoznak, akkor sem demokráciáról, sem pedig jogállamról nem beszélhetünk. Abban az esetben viszont az Alaptörvényünk sem tölti be szerepét! Ha így lenne, akkor ki kellene mondanunk: országunk irányítását a háttérben átvette a külföldi tulajdonosi körrel rendelkező pénzszektor. Szerinted így van? Vagy hazánk még jogállam?

Járvás Éva – Az alábbi két jogszabályra hivatkozva kérd ki a banktól a kölcsönszerződésed számára hivatkozva a kölcsön jogviszonyhoz vezetett egyenleg-nyilvántartást forint pénznemben és svájci frank, vagy japán jen, esetleg euro pénznemben (amire a szerződés utal).

 

A válaszlevél mindenképpen felhasználható lesz a bíróságon. Az is kikérheti akinek már lezárt ügye van, mert 8 év a megőrzési kötelezettsége a banknak."2000. évi C tv. (2) A könyvviteli elszámolást közvetlenül és közvetetten alátámasztó számviteli bizonylatot (ideértve a főkönyvi számlákat, az analitikus, illetve részletező nyilvántartásokat is), legalább 8 évig kell olvasható formában, a könyvelési feljegyzések hivatkozása alapján visszakereshető módon megőrizni."

Ügyfélnek mindenkor joga van ellenőrizni szerződő szolgáltató teljesítésének jogszerűségét.

"rPtk.305. §

(1) Olyan szerződés alapján, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, a kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatott dolog a teljesítés időpontjában nem felel meg a jogszabályban vagy a szerződésben meghatározott tulajdonságoknak." -Járvás Éva.

Többen is hozzászóltak:

 

– "Banktitok! A saját szerződésem elöttem. Mint szerződő fél előtt. Az Erste a csúcson."

"A Budapest Autó is azt válaszolta, hogy nem adhatja meg, mert banktitok!"

"Többszöri kérésre sem adták ki, sőt nem is reagáltak rá."

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

De hogy lehetne banktitok a deviza nyilvántartás, hiszen annak vezetése nem "csak" törvény által előírt kötelessége, hanem szerződésben rögzített kötelezettsége is?
Válsz: Járvás Éva: Addig kell őket bombázni, míg valamit reagálnak. A nem reagálás is beszédes, akkor a bíróságon kell kezdeményezni, hogy kötelezzék a bankot a kiadásra. Ezért írtam ki a két tv.-t amire hivatkozhattok.

Kérdés: Melyik jogszabály kötelezi a bankot arra, hogy deviza alapúnál devizában is nyilván kell tartania? Azt most nem is említem, hogy a szerződésben vállalta.

Járvás Éva: 250/2000 Kormányrendelet 9.§(19) "…devizában IS…" Fontos kiemelni az "Is"-t, mert a bankok úgy hivatkoznak rá, hogy ezzel igazolják a nyitott devizapozíciójukat, hogy csak devizában tartják nyilván, bár akkor is szerződéskori értéken kellene a 2000. évi C tv. 60.§ (1) alapján.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM