T. BEHAJTÓ ÚR! SZÍVESKEDJEN BÉKÉT HAGYNI NEKEM!

T. BEHAJTÓ ÚR! SZÍVESKEDJEN BÉKÉT HAGYNI NEKEM!

T. BEHAJTÓ ÚR! SZÍVESKEDJEN BÉKÉT HAGYNI NEKEM!

[good_old_share]


loading...

Az alábbi írás a homarbog oldalán jelent meg. Változtatás nélkül közöljük.
Az Intrum Jusititia nem az egyetlen, de talán a legismertebb behajtó cég idehaza. Senki nem szeret levelet kapni tőlük (ezt ugyan elég jól meg lehet előzni, ha az ember nem hagy maga után kifizetetlen számlákat), mert akkor is macera az ügyintézés, ha a követelés alaptalan vagy már elévült. De mi a teendő ilyenkor? És egyáltalán meddig maceráhatnak minket egy esetleges tartozás miatt? 

Tisztelt Blogszerkesztők!

Jó ideje figyelemmel kísérem az oldalt, és nem gondoltam volna, hogy egyszer én is írok, de az Élet tele van meglepetésekkel.

Nemrégiben a rendkívül népszerű behajtócég, az Intrum Justitia talált meg. Ez önmagában még nem is érdekes, de egy 2009-es, azaz 7 éves telefonszámla-hátralékkal kapcsolatban küldtek nekem levelet múlt hónapban (54 ezer Ft, amiből a tőketartozás 23 ezer Ft). Akkoriban kerültem eltávolításra a válság miatt a Telenortól, ahol egy évig dolgoztam, a díjhátralék pedig egy céges kártya kapcsán keletkezett.

loading...

Miután visszaírtam nekik emailben, hogy az elévülés 5 év, és engem se a Telenor, se más nem keresett 2009 februárja óta, szíveskedjenek békét hagyni nekem. Tegnap újabb szerelmes levelet kaptam, amelyben leírták, hogy az ügyemet átadták a Baltás Ügyvédi Irodának, és majd egy kollégát ki fognak küldeni hozzám, hogy megbeszéljük a tartozás rendezését.

Több jogász, végrehajtó ismerősömmel beszéltem ez ügyben, akik felhomályosítottak arról, hogy ez a cég abból él, hogy fillérekért vásárol meg lejárt, elévült tartozásokat és mindenféle pszichoterrorral meg ijesztgetéssel próbálják meg behajtani azokat. A jogban járatos ismerőseim azt tanácsolták, de ijedjek meg ettől a hiéna bandától. Írtam nekik egy levelet, amelyet a kedves Homár-olvasóknak is megmutatok. 
Tisztelt Ügyfélszolgálat! Tisztelt …..  ügyvéd úr!
Megkaptam 2016.11.24.-én keltezett levelüket.

Ismételten hivatkozok az 54.206 Ft-os tartozásom elévülésére, lejártára.

Összefoglalom az eddigieket, kérem figyelmesen olvassák el:

– 2009 januárjában léptem ki a Telenor Magyarországtól, a fenti összeg egy céges kártya kapcsán keletkezett.

– Ezt követően a Telenor semmilyen formában nem keresett meg engem, hogy visszaszerezze ezt az összeget tőlem. Sem levelet, sem telefonhívást nem kaptam. És ennek kapcsán a múltkori levelemben is megemlítettem Önöknek, hogy a bizonyítási eljárás lenne a következő lépés. Azaz, telefonhívás esetén a rögzített beszélgetések (mert minden ilyen beszélgetést rögzítenek a call centerekben), vagy ajánlott/tértivevényes levelek átvételét igazoló dokumentumok másolatának hozzám történő eljuttatása. Egyébként pedig egy 2014-es törvénymódosításnak köszönhetően a telefon vagy a levél nem szakítja meg az elévülést. Azaz, hiába hivatkoznak arra, hogy "megkezdték ellenem a jogi eljárást", jogi eszközökkel már nem tudnak semmit behajtani tőlem.

Bombázhatnak levelekkel, ebből is látható, hogy ez nem más, mint karácsonyi jutalékgyűjtés (én is dolgoztam pénzbehajtásban néhány éve, minket is az Ünnepek előtt hajtottak meg…).

– A távközlésből eredő tartozások elévülési ideje öt év. Ezen már jóval túl vagyunk, mivel az ötödik év 2014-ben járt le, akárhogyan is számolom.

– Innentől kezdve minden levél, amit küldenek, csak pszichoterror és félelemkeltés, akárcsak a témában kiképzett kolléga, akit ki akarnak küldeni, hátha beijesztik az embereket (és akit, ha valóban ideküldenek, szépen fel fogok jelenteni…)

– A követelési jog pedig lehet ugyan, hogy megmarad, én viszont az elévülés miatt nem vagyok köteles fizetni.
– Amennyiben az Intrum vagy a Baltás Ügyvédi iroda bármelyik kollégája személyesen megkeres engem, én lazán feljelentem zaklatás miatt.

Sokan tanácsolták, hogy ne válaszoljak a levelükre, amelyet első körben küldtek, de mivel 12 évig dolgoztam én is telekommunikációs területen, úgy gondoltam, jobb, ha tisztázzuk a dolgot és én is ismertetem az álláspontomat.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Nagyon érdekesnek tartom, hogy most kerestek meg, és nem 2014-ig bezárólag, amikor még teljesen jogszerű lett volna a követelés. Tudom, kell a pénz Karácsonyra, de javaslom, fókuszáljanak a még nem lejárt és elévült adósságok behajtására. Amiből mellesleg nem hiszem, hogy az Intrumnál van, mert Önök jobbára abból tartják fent Magukat, hogy fillérekért vásárolnak meg akár 10-12 éves, elévült tartozásokat, és megpróbálnak félelmet kelteni az emberekben. Ezzel együtt sem kívánok semmi rosszat sem Önöknek, sem ………… Ügyvéd Úrnak, de lássuk be, hogy a jogos követelés ideje 2014-ben lejárt. Szerencsére több joggal, végrehajtással foglalkozó ember van a környezetemben, akiktől az információimat szereztem.

Ezúton felszólítom Önöket, hogy a továbbiakban mellőzzék a levelek küldését, (és itt jegyezném meg, ha ez annyira komoly lenne az Önök részéről, ajánlott formában küldték volna, nem sima, egyszerű levélként…), ha pedig a kolléga megjelenik nálam, feljelentem zaklatás miatt. És nem hiszem, hogy ebből Önök jönnének ki jól, ahogy az interneten található történeteket olvasom…

Ezt a levelet megkapja a Tékozló Homár nevű fogyasztóvédelmi blog is, amelyet naponta rengetegen látogatnak, illetve maga a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is.

loading…


További szép hetet kívánok, tisztelettel:

XY
Tényleg 5 év az elévülés? És az ez idő után jelentkező követeléskezelőnek nem kell fizetni?

Kedves Homár Olvasó!

Az Ön által leírt esetben először azt érdemes ellenőrizni, hogy a rendelkezésre álló iratok alapján az elévülési idő nyugvása vagy megszakadása nem következett-e be esetlegesen az eltelt időszakban.

A követelések általános elévülési ideje valóban 5 év, azonban az elektronikus hírközlésről szóló törvény speciális szabálya szerint az ilyen előfizetői szerződésekből eredő polgári jogi igények 1 év alatt évülnek el, amelyet a késedelem, illetve a hibás teljesítés bekövetkezésétől kell számítani.

loading…


A hatályban volt korábbi törvényi rendelkezések alapján az elévülési idő megszakadt és újra kezdődött az adóshoz címzett írásbeli felszólító levél megküldésével. Fontos kiemelni, hogy a 2014. március 15. napjától hatályba lépett új rendelkezések alapján az elévülés megszakadását a felszólító levél megküldése nem, hanem csak az igény bírósági eljárás során történő érvényesítése, a tartozás elismerésére irányuló nyilatkozat megtétele, illetve az igény egyezséggel való módosítása szakíthatja meg. Az elévülés idő nyugszik, ha a követelést a jogosult menthető okból nem tudja érvényesíteni.

A levele alapján vélhetően valóban elévült a követelés, vagyis bírósági úton nem lehet érvényesíteni. Ettől függetlenül a követelés továbbra is érvényes, az önkéntes teljesítés a követeléskezelő részéről továbbra is követelhető. Egy esetleges bírósági eljárás során az elévülés tényét a bíróság hivatalból nem veszi figyelembe, ezért erre Önnek kellene hivatkozni.

Ha az igényérvényesítésre irányuló megkeresések esetlegesen tovább folytatódnak, akkor érdemes megfontolni a követelés elévülésének megállapítására irányuló kereseti kérelem benyújtását a bíróságra, amelyre az adós jogainak megóvása érdekében van lehetőség a polgári perrendtartás szabályai alapján. A peres eljárás megindítását megelőzően javasoljuk a jogi képviselővel történő konzultációt is.

FIGYELEM! Többen is jelezték, hogy a Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát. Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldal tetejére a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki, valamint a "követed" gombnál állítsd be a "megjelenítés elsőként" opciót, hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE!

loading…Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A DEVIZAKÁROSULTAK KIHARCOLJÁK JOGAIKAT?
A DEVIZAKÁROSULTAK KIHARCOLJÁK JOGAIKAT?

A DEVIZAKÁROSULTAK KIHARCOLJÁK JOGAIKAT? [good_old_share] Az alábbi felhívás és a rendezvény az Együtt otthonainkért-otthonvédelmi összefogás (Balogh Béla-Koppány Csoport) szervezésében kerül...

NINCS HITELEM, MÉGIS JELZÁLOG VAN AZ INGATLANOMON.
NINCS HITELEM, MÉGIS JELZÁLOG VAN AZ INGATLANOMON

NINCS HITELEM, MÉGIS JELZÁLOG VAN AZ INGATLANOMON [good_old_share] Ti küldtétek… (NCK: a személyi azonosításra alkalmas adatokat az írásból töröltük)  ...

Close