AUTÓHITELEK: MÉGIS VAN REMÉNY?

AUTÓHITELEK: MÉGIS VAN REMÉNY?

AUTÓHITELEK: MÉGIS VAN REMÉNY?

[cn-social-icon]

Nem csak a bankjával perben álló adósnak visszajáró összeggel, hanem az autó törzskönyvével is foglalkozik az ÉnPénzem alábbi cikke.

A felvételkori árfolyamon kell elszámolnia egy banknak devizás autóhitelesével – döntött a Fővárosi Törvényszék. Az adós így a hitelintézet által kimutatott 1,7 millió forintos tartozása helyett még majdnem félmilliót vissza is kaphat. Az ítélet nem jogerős, és nem is minden hiteles számára lehet bíztató. Elgondolkodtató fejlemény azonban más is akad.Mint ismert, a devizaadósok által indított pereket a jogalkotók leállították. A Kúria évértékelő sajtótájékoztatóján a jövőre nézve sem sok bíztató hangzott el az adósok számára. Ügyvédek szerint azonban még most is akad olyan „kiskapu”, ami sikerre viheti a jogi eljárást. A hitelsikerek.hu a jég megtöréseként értékelte, hogy legalább első fokon ismét az adós javára döntő ítéletről számolhatott be. A devizás autóhiteles a Merkantil Bank ellen nyert, mint ahogy a portál is írja: nem is akárhogyan!

Az ismertető szerint (a határozatot egyelőre írásos formában még nem ismerhettük meg) a még nem jogerős ítélet arról rendelkezett, hogy az adóssal forintban kell elszámolni az eredeti kamat és futamidő mellett. A devizahiteles így jegybanki alapkamattal növelten visszakaphatja az árfolyamváltozás miatti plusz befizetéseit. A pereskedés kezdetén a banki követelés még 1,7 millió forint volt, ám ha jogerős lesz az ítélet, akkor az adósnak jár majd vissza 460 ezer forint. Amellett viszont, hogy a pezsgőbontás előtt még érdemes megvárni a további bírósági fejleményeket, nem elhanyagolható az sem: ebben az ügyben a Merkantil egyáltalán nem tudott felmutatni kockázatfeltáró nyilatkozatot.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Az adósokat képviselő ügyvédek szerint néhány esetben sikerült a folyamatban lévő pereket megmenteni a felfüggesztéstől, ha a felperes adós elállt attól, hogy a szerződés semmisségét az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés miatt kérje. Úgy tűnik azonban, szinte bírónként más-más döntések születtek a per folytathatósága ügyében. Nem árt arra is figyelni, hogy a Kúria még nem nyilatkozott arról, hogy a semmisségből pontosan mi következik a devizahitelek esetében (a joggyakorlat-elemző csoport most januárra ígérte, hogy befejezi a munkáját).

A törzskönyv öt év után visszajárA devizás autóhitelesek helyzete a svájci frank árfolyamának elszállása miatt még akkor is meglehetősen kilátástalanná vált, ha az elszámolásból egyébként szép jóváírás járna nekik. Nagyon sok kölcsönt törlesztenek az adósok fix összegben, nekik az árfolyamváltozás hatását külön tartják nyilván. A különbözetet általában a futamidő kitolásával rendezik. Így fordulhat elő, hogy a kocsi már rég nem ér semmit, a hitelteher mégis egyre nő. Ennek alapján az elszámolás még külön meglepetést is tartogathat (abban világosan szerepel majd mennyi is tulajdonképpen most a hitel).

"Jogászok „modellezték”, mire is számíthatnak a nem fizető autóhitelesek. Mint hangsúlyozzák: autókölcsönök, személyi hitelek esetében szerencsére nincs „rögtön ítélő” közjegyzői okirat, így ha az adós nem fizet, akkor a bank kénytelen a bírósághoz fordulni. (Olyan esetről is értesültünk, amikor ez elmaradt, vagyis a lízingcég belenyugodott abba, hogy soha nem látja az általa követelt pénzt). Tanácsaik szerint nagyon fontos, hogy amikor valaki fizetési meghagyást kap, annak feltétlenül mondjon ellen. Ezt követően jön a per, amire nem árt alaposan felkészülni."

Több bírósági döntés is született közben arról, hogy hiába válik végeláthatatlanná a hitel, az autó törzskönyvét öt év után vissza kell az adósnak adni. Ilyen határozatok még most is születtek a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) előtt is. A hitelszerződésekben ugyanis (a Polgári Törvénykönyv szabályainak megfelelően) öt évre kötöttek ki vételi jogot. Amennyiben ezzel a pénzügyi szolgáltató nem élt, a törzskönyvet akkor is vissza kell adni az adósnak, ha hitelét nem fizette ki maradéktalanul.

A témával kapcsolatos korábbi cikkünk:  KÁRTÉRÍTÉS AZ AUTÓHITELESEKNEK? Hogy ebből mi lesz, azt nem tudhatjuk, mert "hivatalos" médiumok már több alkalommal közöltek tényként olyan banki és végrehajtói visszaéléseket, melyeknek a későbbiekben semmilyen jogi következménye nem lett. Mindenesetre közzétesszük a riportot….TOVÁBB >>> http://www.civilkontroll.com/karterites-az-autohiteleseknek/

Az egész autóhitelezéses történettel kapcsolatban egyre inkább a selejt bosszúját érezhetjük. Volt időszak, amikor nyakló nélkül nyomták ki kereskedőkön keresztül az akár tíz éves futamidejű kölcsönöket (bőven akadhat szerződés, amelyet arra nem jogosult írt alá a hitelező részéről). A finanszírozók próbálják a kezükben tartani az autót (ez azóta már „megoldódott”, hiszen az új Ptk. hatására mostanában már hitel nincs, csak lízingelni lehet a kocsit, ami így a lízingcég tulajdonában marad a szerződés lezártáig), ezzel próbálva fizetésre kényszeríteni az adóst. Még az amúgy együttműködőket is.

[cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM