MI A TEENDŐ AKKOR, HA A BANK SOROZATOSAN MEGTAGADJA A TÖRZSKÖNYV KIADÁSÁT?

MI A TEENDŐ AKKOR, HA A BANK SOROZATOSAN MEGTAGADJA A TÖRZSKÖNYV KIADÁSÁT?

Vannak olyan bankok, pl. CIB, MERKANTIL, LOMBARD, akik többszöri felszólítás ellenére, törvénysértést elkövetve, sorozatosan megtagadja a törzskönyv kiadását.

Ebben az esetben ingóság kiadatása iránt lehet pert indítani abban az esetben, ha például a törzskönyvet (adott esetben itt ingóság) szeretnénk Bíróság útján kikényszeríteni az ilyen bankoktól.

Így a perilleték minimális, mert nincs a per tárgyának számszerű értéke.

A törzskönyv kérdésnél lényegtelen a szerződés státusza, kizárólag a vételi opciós szerződés (az első, eredeti) lejárata lényeges ebben az esetben.
Érdemes kombinálni a keresetet a semmisség megállapításával, és részítéletben/ideiglenes intézkedéssel, kérni a törzskönyv kiadását.

JOGSZABÁLYI HIVATKOZÁS:


OPCIÓS JOG MEGHOSSZABBÍTÁSA TÖRVÉNYTELEN!!!!!!

A Legfelsőbb Bíróság Pfv. IX. 21.323/2010/6. számú ítéletében kimondja, hogy „ A Ptk 375.§. (4) bek alapján a vételi jog esetében is irányadó a Ptk 374.§. (2) bekezdése értelmében vételi jogot legfeljebb 5 évre lehet kikötni, az ezzel ellentétes megállapodás pedig semmisnek minősül. E rendelkezés meghozatalakor a jogalkotó figyelembe kívánta venni, hogy a vételi jog fennállása alatt a tulajdonosnak rendelkezési joga nagyfokú korlátozását kell elszenvednie, – biztosítani kell, hogy a vevő egyoldalú nyilatkozatával gyakorolhassa vételi jogát – és e korlátozás ellensúlyozása érdekében indokoltnak találta, hogy a vételi jog kikötésére legfeljebb 5 éves időtartamra szólóan kerülhessen sor” továbbá „az ÁSzF azon rendelkezésének, hogy a kölcsönszerződésben kikötött korábbi vételi jogot annak megszűnésekor ugyancsak a kölcsönszerződésben kikötött, de a korábbi vételi jog megszűnésének napját követő napon hatályba lépő másik vételi jog váltja fel, egyetlen oka, hogy a vételi jog 5 éves időtartama meghosszabbodjon, tehát a vitatott rendelkezés tipikus esete a jogszabály megkerülésére irányuló tilos szerződésnek!

Azzal hogy az ÁSzF a második vételi jog beálltának a hatályát az első vételi jog megszűnését követő naphoz köti, ugyan két részre osztja az eladót 5 évet meghaladóan folyamatosan megillető vételi jogot, de ettől függetlenül ez a rendelkezés érvénytelen mert célját tekintve a hivatkozott jogszabályi rendelkezés megkerülésére irányul”

"PRECEDENS ÉRTÉKŰ" ÍTÉLETEK:

1./ CIB elleni ítélet:
http://hitelsikerek.hu/wp-content/uploads/2014/02/28.P.24.021_2012_CIB-Lízing_dr.Léhner.pdf


2./ LOMBARD elleni ítélet:
16.G.40.544_2013_11_Lombard-törzskönyv_Watermark.pdf

Mit lehet tenni, ha a hitelintézet közben el akarja vinni az autónkat? 

Ha el akarja vinni a pénzügyi intézmény megbízottja a gépjárművet, azonnal rendőrt kell hívni. 
Egyúttal ajánlott írásban felszólító levéllel követelni a pénzügyi intézményt, hogy azonnal hagyjon fel a bűncselekményt megvalósító magatartásával.
Egyúttal a kerület vagy helység jegyzőjétől lehet birtokvédelmet kérni, hiszen jóhiszemű birtokos az adós.
A rendőrséghez is feljelentéssel lehet élni, zaklatás és birtokháborítás miatt.

Éva Nagy – Facebook

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM