A devizahitel nem felelt meg a Polgári Törvénykönyvnek

A devizahitel nem felelt meg a Polgári Törvénykönyvnek

A devizahitel nem felelt meg a Polgári Törvénykönyvnek

A helyzet az, hogy ezt az alapmegállapítást nem csak a jogalkotó politikusok, de a hatóságok is pontosan tudják!


 

…minden devizahitelesnek mentesülnie kellene az árfolyamkockázat alól…

loading...Áttörés a bíróság döntése, bár Róna Péter tovább ment volna

Felemás a közgazdász öröme.

Áttörésnek tartja Róna Péter közgazdász, hogy a Kúria szerint mentesül az árfolyamkockázat alól az a devizahiteles, aki bizonyítani tudja, hogy bankjától nem kapott megfelelő tájékoztatást (ennek alapján nyilvánított nem rég érvénytelennek egy szerződést a Fővárosi Ítélőtábla), azonban ő ennél radikálisabban látja a helyzetet – írja a 24.hu.

Róna már korábban is azon az állásponton volt, hogy minden devizahitelesnek mentesülnie kellene az árfolyamkockázat alól, hiszen szerinte

loading...

a devizahitel nem felelt meg a szerződéskötések idején hatályos Polgári Törvénykönyvnek.

A törvény 523. paragrafusa ugyanis kimondta, "kölcsönszerződés alapján a pénzintézet vagy más hitelező köteles meghatározott pénzösszeget az adós rendelkezésére bocsátani, az adós pedig köteles a kölcsön összegét a szerződés szerint visszafizetni.

Róna azt magyarázta, a "pénzkölcsön" definíciójának nem felel meg a devizahitel, ugyanis az abban kódolt árfolyamváltozás felrúgja a meghatározott összeg mértékét.Az pedig kulcsfontosságú kérdés, hogy mi volt az a meghatározott összeg, amit a bankok az adósok rendelkezésére bocsátottak. Ez egy meghatározott forintösszeg volt, és a törvény alapján az adós azzal tartozik, amit kapott.

Kattints ide és iratkozz fel a hírlevelekre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A Kúria iránymutatása után kissé csalódott (a lapnak úgy fogalmazott, bizonyos szempontból üdvözli a Kúria döntését), miután most minden hitelesnek külön perben kell bizonyítani, hogy nem tájékoztatták megfelelően.

Hétfőn a Parlamentben kiderült, a kormány nem látja szükségét törvénymódosításnak, Völner Pál államtitkár szerint az egyedi eseteket a bíróságokon kell rendezni.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
HASZONÉLVEZETI JOG - GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK.
HASZONÉLVEZETI JOG – GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK.

HASZONÉLVEZETI JOG - GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK. Dr. Budaházi János ügyvéd „Gy.i.k” haszonélvezeti jog. Fontos tudnivalók: a haszonélvezeti jog !!!  ...

A DEVIZAVÉDELMI AKCIÓTERV.
A DEVIZAVÉDELMI AKCIÓTERV.

A DEVIZAVÉDELMI AKCIÓTERV. Bár a hitelfelvevő minden hónapban befizette a törlesztőrészletet, mégis a tartozását követeléskezelők, és mások is "halaskofaként" adták,...

Close