TÖBB EZER AUTÓST ÉRINTHET! SEMMIS LEHET A SZERZŐDÉS!

A Fővárosi Törvényszék jogerős ítélete érvénytelenített egy szerződést, mert azt a pénzintézet helyett egy olyan kereskedő írta alá, akinek erre nem volt jogosultsága. A precedensértékű ítélettel kapcsolatban Bihari Krisztina ügyvéd elmondta: az ügyfél csak tőke- és jegybanki kamattal tartozik a pénzügyi cégnek.

Az ügyvédnő az M1 ma reggel című műsorában azt mondta: meg kell vizsgálni, hogy egyrészt volt-e PSZÁF-engedélye az adott kereskedőcégnek ahhoz, hogy szerződést kössön, másrészt az ügyvédnő szerint meg kellene vizsgálni a gépjármű-kereskedelmi céget, a tevékenységi soraiban szerepeltette-e azt, hogy pénzügyi közvetítői tevékenység végzésére jogosult.

Kiemelte: a legnagyobb gépjármű-kereskedelmi cégeknek sem volt engedélyük arra a szerződéskötések idejében arra, hogy kölcsön-, illetve lízingszerződést aláírhassanak. A lízingcégek és a kereskedők között minden alkalommal megbízási szerződés volt, de ezek nem jogosították fel a kereskedőt arra, hogy szerződést kössön – erősítette meg.


A legutóbbi ítéletben kimondták: csak az A típusú ügynök írhat alá szerződést, vagyis az a cég, amelynek erre vonatkozóan volt engedélye.

Vizsgálták azt a kérdést is, hogy a perben utólagosan jóváhagyott aláírás orvosolható-e. Számos ítélet született a tekintetben, hogy az alaki hibát, vagyis az aláírás hiányát nem lehet utólagosan pótolni – mondta Bihari Krisztina.

A precedensértékű ítélettel kapcsolatban az ügyvédnő elmondta: az ügyfél csak tőke- és jegybanki kamattal tartozik a pénzügyi cégnek. Ez egy fordított per volt, a lízingcég további pénzeket kért még az adóstól, a Fővárosi Törvényszék azonban kimondta: érvénytelen szerződésre jogokat alapítani nem lehet, vagyis nem tartozik a szerződés alapján több pénzzel, mint a tőkével és a jegybanki kamattal. Az ügyfél több millió forinttal túlfizette ebben az esetben a hitelét – állapította meg az ügyvédnő.


Több ezer adós autóhitel-szerződésére lehet hatással

A Magyar Nemzet korábban arról írt, több ezer adós autóhitel-szerződésére lehet hatással a Fővárosi Törvényszék jogerős ítélete, amelyben érvénytelenített egy szerződést, mert azt a pénzintézet helyett egy olyan kereskedő írta alá, akinek erre nem volt jogosultsága.

A cikk ismertette, a szóban forgó autóhitel-szerződést 2008-ban kötötte egy adós az MKB Euroleasing Zrt.-vel. Az adós közel hárommillió forint hitelt vett fel a pénzintézettől, amit már csaknem megfizetett, amikor az autóját ellopták. Ezt követően az MKB további milliókat követelt az adóstól, ő azonban nem ismerte el a tartozást. A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta a korábbi elsőfokú döntést, miszerint a szerződés érvénytelen, mert azt egy olyan kereskedő írta alá, akinek nem volt jogosultsága ezt tenni a pénzintézet helyett.


Forrás: Hiradó.hu

Szólj hozzá

Hozzászólás