TÖBB EZER AUTÓST ÉRINTHET! SEMMIS LEHET A SZERZŐDÉS!

TÖBB EZER AUTÓST ÉRINTHET! SEMMIS LEHET A SZERZŐDÉS!

A Fővárosi Törvényszék jogerős ítélete érvénytelenített egy szerződést, mert azt a pénzintézet helyett egy olyan kereskedő írta alá, akinek erre nem volt jogosultsága. A precedensértékű ítélettel kapcsolatban Bihari Krisztina ügyvéd elmondta: az ügyfél csak tőke- és jegybanki kamattal tartozik a pénzügyi cégnek.

Az ügyvédnő az M1 ma reggel című műsorában azt mondta: meg kell vizsgálni, hogy egyrészt volt-e PSZÁF-engedélye az adott kereskedőcégnek ahhoz, hogy szerződést kössön, másrészt az ügyvédnő szerint meg kellene vizsgálni a gépjármű-kereskedelmi céget, a tevékenységi soraiban szerepeltette-e azt, hogy pénzügyi közvetítői tevékenység végzésére jogosult.

Kiemelte: a legnagyobb gépjármű-kereskedelmi cégeknek sem volt engedélyük arra a szerződéskötések idejében arra, hogy kölcsön-, illetve lízingszerződést aláírhassanak. A lízingcégek és a kereskedők között minden alkalommal megbízási szerződés volt, de ezek nem jogosították fel a kereskedőt arra, hogy szerződést kössön – erősítette meg.


A legutóbbi ítéletben kimondták: csak az A típusú ügynök írhat alá szerződést, vagyis az a cég, amelynek erre vonatkozóan volt engedélye.

Vizsgálták azt a kérdést is, hogy a perben utólagosan jóváhagyott aláírás orvosolható-e. Számos ítélet született a tekintetben, hogy az alaki hibát, vagyis az aláírás hiányát nem lehet utólagosan pótolni – mondta Bihari Krisztina.

A precedensértékű ítélettel kapcsolatban az ügyvédnő elmondta: az ügyfél csak tőke- és jegybanki kamattal tartozik a pénzügyi cégnek. Ez egy fordított per volt, a lízingcég további pénzeket kért még az adóstól, a Fővárosi Törvényszék azonban kimondta: érvénytelen szerződésre jogokat alapítani nem lehet, vagyis nem tartozik a szerződés alapján több pénzzel, mint a tőkével és a jegybanki kamattal. Az ügyfél több millió forinttal túlfizette ebben az esetben a hitelét – állapította meg az ügyvédnő.

loading...


Több ezer adós autóhitel-szerződésére lehet hatással

A Magyar Nemzet korábban arról írt, több ezer adós autóhitel-szerződésére lehet hatással a Fővárosi Törvényszék jogerős ítélete, amelyben érvénytelenített egy szerződést, mert azt a pénzintézet helyett egy olyan kereskedő írta alá, akinek erre nem volt jogosultsága.

A cikk ismertette, a szóban forgó autóhitel-szerződést 2008-ban kötötte egy adós az MKB Euroleasing Zrt.-vel. Az adós közel hárommillió forint hitelt vett fel a pénzintézettől, amit már csaknem megfizetett, amikor az autóját ellopták. Ezt követően az MKB további milliókat követelt az adóstól, ő azonban nem ismerte el a tartozást. A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta a korábbi elsőfokú döntést, miszerint a szerződés érvénytelen, mert azt egy olyan kereskedő írta alá, akinek nem volt jogosultsága ezt tenni a pénzintézet helyett.


Forrás: Hiradó.hu

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
DR.KRISTON ISTVÁN LEVELE VIVIANE REDING EU IGAZSÁGÜGYI FŐBIZTOSNAK.
DR.KRISTON ISTVÁN LEVELE VIVIANE REDING EU IGAZSÁGÜGYI FŐBIZTOSNAK

Dr. Kriston István európajogi pénzügyi szakjogász levele Viviane Reding, az Európai Unió Bizottsága igazságügyi főbiztosának Címzett: Európai Unió Bizottsága Viviane...

MENYHÉRT PÉTER A "DEVIZA"-"HITEL" CSALÁS FELJELENTÉSEKRŐL.
MENYHÉRT PÉTER A “DEVIZA”-“HITEL” CSALÁS FELJELENTÉSEKRŐL

MENYHÉRT PÉTER A "DEVIZA"-"HITEL" CSALÁS FELJELENTÉSEKRŐL. A témával kapcsolatos korábbi cikkünket ide kattintva olvashatod.

Close