Van megoldás, ha adósságot örököltünk?

Van megoldás, ha adósságot örököltünk?

Van megoldás, ha adósságot örököltünk?


Ha megtudná, hogy az örökölt vagyon mellé jelentős hiteltartozás is jár?

Jó-e, ha az adósságtól tartva inkább visszautasítunk mindent, amit megörökölnénk?

1. -rész

Az elmúlt években egyre több lett az adóssággal terhelt hagyaték.Az adósság szót hallva sokan gondolkodás nélkül nemet mondanak a teljes örökségre, pedig nem kell attól tartani, hogy rámegy a saját vagyonunk a megörökölt adósságra.

Ne mondjunk rögtön nemet az örökségre!

Sokan helytelenül úgy vélik, hogy ha nem utasítják vissza az örökséget, úgy a saját vagyonukkal is helyt kell állniuk az örökölt adósságokért.

Másokban pedig az a tévhit él, hogy az örökölt adósság ellen nem lehet semmit tenni:
azt még akkor is fizetni kell az elhunyt felmenőik után, ha egyébként visszautasították az örökséget.

Pedig az igazság az, hogy ha valaki tartozást örököl, akkor kizárólag az örökölt vagyon erejéig lehet felelős az adósságért.

Arra is van mód, hogy a hitelezőkkel már a hagyatéki tárgyaláson megegyezzünk.

Sok komplikáció lehet a visszautasítással.
Kevesen tudják, hogy az örökség visszautasítása nem azt jelenti, hogy a család azonnal megszabadul az adósság problémájától.

Sőt, a visszautasítással akár még bonyolultabb helyzet állhat elő: ilyenkor ugyanis az örökség a sorban következő örökösre, például a mi gyermekünkre száll tovább.

Ha azonban a gyermek még kiskorú, akkor csak a gyámhivatal hozzájárulásával utasíthat vissza örökséget.
Így akár évekig is elhúzódhat az ügy, míg végül a hagyaték az államra száll.

Hitel esetén sincs vége a világnak.
Számos esetben többek között ezért is lehet érdemesebb az örökösnek megegyezni a hitelezőkkel
– például átruházni az öröklött dolgok tulajdonjogának egy részét a hitelezőkre –, mert így mindkét fél jobban járhat.

Ezt már a hagyatéki tárgyaláson is megtehetjük.

Általában a hitelezők hajlanak a megegyezésre, ugyanis pontosan tudják, hogy ha az örökösök visszautasítják az örökséget, akkor ők várhatóan csak évek múlva, vagy soha nem látnak a követelésükből semmit.

Azt is fontos tudni, hogy ha az örökhagyó után csupán hitel- és/vagy kölcsönügylet alapján fennálló tartozás maradt, azokért az örökösök saját vagyonukkal nem tartoznak felelősséggel.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha csak a hagyatéki tárgyalás utána derül ki, hogy az örökhagyó után tartozás is fennmaradt.
A hagyatéki tartozásért való felelősség legfontosabb alaptétele, hogy az örökös csak az általa megörökölt hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a tartozásért.Az örökös kizárólag a hagyatéki költségekért és a hagyatéki eljárás költségeiért felel a saját vagyonával is.

Ennek a szabálynak az a célja, hogy az örökös ne kerüljön semmiképpen hátrányosabb helyzetbe az örökléssel, hiszen nem tehet arról, hogy az örökhagyónak tartozásai voltak.

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Ha a hagyaték tárgyai már nincsenek az örökös tulajdonában
– mert eladta vagy elköltötte
– az adósságért öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.
Tehát a követelések elévülési idején belül érdemes felelősen bánni az örökséggel.

Szerző: Szabó Miklós Jogi forrás: Dr. Láng Péter egyéni ügyvéd „polgári és büntető jogász, Európa-jogi szakjogász”, Dr. Budaházi János egyéni ügyvéd „polgári és büntető jogász

Készült: Nemzeti Civil Kontroll (NCK),
JOGI ESETEK ! -Magán illetve ügyvédi segítségre lenne szükségem -Jogi fórum (Facebook) számára.

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM