Devizahitel – a rendszerváltással jöhet el a megoldás?

Devizahitel - a rendszerváltással jöhet el a megoldás?

Devizahitel – a rendszerváltással jöhet el a megoldás?


Az alábbi írás a 168 óra hasábjain jelent meg. Azt változtatás nélkül közöljük.

Devizahitelesek – Nem kizárt, hogy egy későbbi rendszerváltással jön a politikai megoldás

loading...

Lassan évtizede zajlanak a devizahiteles perek, és szinte minden esetben a bankok kerülnek ki győztesen.Nem, inkább az a helyes megközelítés, ha azt írjuk, az adósok az örök vesztesek.

Azt kellene ugyanis bizonyítaniuk, hogy a kölcsön felvételekor nem tudták, és nem is láthatták előre, hogy akár teljes vagyonvesztéssel járó kockázatot vállalnak.

A bankok szerint aki hitelt vesz fel, annak magának kell mérlegelnie, mit is vállal ezzel. Normális esetben így van, de a devizaalapú hitelezés nem normális, hanem különleges, számos manipulatív elemet tartalmazó, nem mindennapi kockázattal járó aktus.

loading...

Az Európai Bíróság év eleji C-118/17-es és őszi C-26/18-as döntései azt mutatják, az uniós értékrend szerint ennek nem tehetők ki a hitelfelvevők.

Szepesházi Péter ügyvéd, aki ezekben az ügyekben korábban bíróként maga is többször fordult az uniós testülethez, apró és inkább formai lépésnek tekinti, hogy a Kúria az EB-döntésre reagálva csupán megengedőbb döntéshozatalra utal a 2019. április 10-i közleményében, és továbbra sem hagyja, hogy a szerződéseket akként semmisítsék meg a bíróságok, hogy az eredeti felvett és kamatmentes forintösszegben kelljen elszámolni az adósokkal.

Ezenkívül vagy emellett az európai fogyasztóvédelmi irányelveket követve kártérítést kellene teljesíteni az adósok számára az esetleg megromlott lelki és fizikai egészségük, egzisztenciájuk és a jogellenes végrehajtások miatt.

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Mindezt ma nem ismeri el a magyar kormány, illetve a Kúria.

Arra sem kaptunk soha egyértelmű választ, hogy miért devizában számolják azt a hitelt, aminek az adós a vásárláskor csak a forint ellenértékében jut az ingatlanhoz, majd ezt követően az eredeti árfolyamtól elszakadva a deviza mindenkori, hazai pénzben számolt árfolyamán törleszt.

Így nem kizárt, hogy ha addig nem rendeznék ebbéli dolgaikat, a Fidesz népszerűsége a 2022-es választás előtt csökkenni fog, de egy későbbi rendszerváltással is jöhet politikai megoldás.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Van megoldás, ha adósságot örököltünk?
Van megoldás, ha adósságot örököltünk?

Van megoldás, ha adósságot örököltünk? Ha megtudná, hogy az örökölt vagyon mellé jelentős hiteltartozás is jár? Jó-e, ha az adósságtól...

Devizahitel - Belemegyünk a valóságbizonyításba.
Devizahitel – Belemegyünk a valóságbizonyításba.

Devizahitel - Belemegyünk a valóságbizonyításba. Dr. Marczingós László Ügyvédi Iroda - Belemegyünk a valóságbizonyításba.   A büntető tanács feladata annak...

Close