Devizahitel – a rendszerváltással jöhet el a megoldás?

Devizahitel - a rendszerváltással jöhet el a megoldás?

Devizahitel – a rendszerváltással jöhet el a megoldás?


Az alábbi írás a 168 óra hasábjain jelent meg. Azt változtatás nélkül közöljük.

Devizahitelesek – Nem kizárt, hogy egy későbbi rendszerváltással jön a politikai megoldás

Lassan évtizede zajlanak a devizahiteles perek, és szinte minden esetben a bankok kerülnek ki győztesen.Nem, inkább az a helyes megközelítés, ha azt írjuk, az adósok az örök vesztesek.

Azt kellene ugyanis bizonyítaniuk, hogy a kölcsön felvételekor nem tudták, és nem is láthatták előre, hogy akár teljes vagyonvesztéssel járó kockázatot vállalnak.

A bankok szerint aki hitelt vesz fel, annak magának kell mérlegelnie, mit is vállal ezzel. Normális esetben így van, de a devizaalapú hitelezés nem normális, hanem különleges, számos manipulatív elemet tartalmazó, nem mindennapi kockázattal járó aktus.

Az Európai Bíróság év eleji C-118/17-es és őszi C-26/18-as döntései azt mutatják, az uniós értékrend szerint ennek nem tehetők ki a hitelfelvevők.

Szepesházi Péter ügyvéd, aki ezekben az ügyekben korábban bíróként maga is többször fordult az uniós testülethez, apró és inkább formai lépésnek tekinti, hogy a Kúria az EB-döntésre reagálva csupán megengedőbb döntéshozatalra utal a 2019. április 10-i közleményében, és továbbra sem hagyja, hogy a szerződéseket akként semmisítsék meg a bíróságok, hogy az eredeti felvett és kamatmentes forintösszegben kelljen elszámolni az adósokkal.

Ezenkívül vagy emellett az európai fogyasztóvédelmi irányelveket követve kártérítést kellene teljesíteni az adósok számára az esetleg megromlott lelki és fizikai egészségük, egzisztenciájuk és a jogellenes végrehajtások miatt.

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Mindezt ma nem ismeri el a magyar kormány, illetve a Kúria.

Arra sem kaptunk soha egyértelmű választ, hogy miért devizában számolják azt a hitelt, aminek az adós a vásárláskor csak a forint ellenértékében jut az ingatlanhoz, majd ezt követően az eredeti árfolyamtól elszakadva a deviza mindenkori, hazai pénzben számolt árfolyamán törleszt.

Így nem kizárt, hogy ha addig nem rendeznék ebbéli dolgaikat, a Fidesz népszerűsége a 2022-es választás előtt csökkenni fog, de egy későbbi rendszerváltással is jöhet politikai megoldás.

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM