Újra jönnek a pozitív devizahiteles ítéletek!

Dr. Budaházi János ügyvéd, Nemzeti Civil Kontroll, Újra jönnek a pozitív devizahiteles ítéletek!

Deviza ügy!
A „devizahiteles” pereket ma nagy számban a tájékoztatási kötelezettség hiányosságai miatt lehet megnyerni a Bíróságokon.

Ebben az évben nagy számban jönnek az ilyen és hasonló pozitív bírósági „álláspontok” ítéletek!
Többek között ezeknek az ítéleteknek is köszönhetően elindult egy lavina a bíróságokon.
A „devizahitel” sok kárt okozó hibás és tisztességtelen termék volt!
UniCredit Bank Zrt. ellen II. fokú jogerős ítélet 13.Gf.40.187/2021.

A kölcsönszerződés érvénytelen „semmis”
(2021. szeptember 29.) 

Fenti esetben az ügyfelünknek visszajár az árfolyamkockázatból származó túlfizetése!
Tehát ügyfelünk nem tartozik a pénzintézetnek épp fordított a helyzet a pénzintézet tartozik neki!
MKB Bank Zrt. ellen II. fokú jogerős ítélet 13.Gf. 40.238/2021.
A kölcsönszerződés érvénytelen „semmis” 

(2021. november 03.)
Ebben az estben a Fővárosi Ítélőtábla a szerződés érvénytelenségét állapította meg úgy, hogy a kockázatfeltáró nyilatkozat okirati hiányosságaira hivatkozott.

„ez azt jelenti, hogy a MKB Bank Zrt. kockázatfeltáró nyilatkozata hiányos emiatt érvénytelen”Az okirati hiányosság jelen esetben az MKB Bankos hitelek nagy számát érinti!!!

E témakörben a perekben eljáró Dr. Budaházi János ügyvédi iroda álláspontja szerint „ az árfolyamváltozás kockázatairól a bankok által nyújtott kockázatfeltáró nyilatkozat nem volt alkalmas az információs szintkülönbség megszüntetésére és így arra sem, hogy abból a kölcsön ügylet valós kockázatát a fogyasztók felismerjék és mérlegelni tudják, ezért az árfolyamkockázat áthárítását lehetővé tevő szerződési feltételek tisztességtelenek emiatt semmis.”

A Fővárosi Ítélőtábla 13.Gf.40.187/2021. számú jogerős ítélete melyben az Ítélőtábla hasonló tényállás mellett ugyanezen jogi következtetésre jutott.

A hivatkozott ítélet 2021. szeptember 29. napján lett kihirdetve, ezért még nincs a birtokunkban, így abból egyenlőre idézni nem tudunk.

Azonban fontos kihangsúlyoznunk, hogy ügyfelünk az UniCredit Bank Zrt. alperes ellen indított szerződés érvénytelenségének megállapítása iránti pert egy kifizetett jelzáloghitel szerződéssel kapcsolatban a hivatkozott ítéletben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen a szerződés érvénytelenségét állapította meg úgy, hogy az ügyfelünknek már visszajár az árfolyamkockázatból származó túlfizetése, amely összegszerűségét majd a Fővárosi Törvényszék hivatott megállapítani.

Határozott állásfoglalásunk szerint a Kockázatfeltáró nyilatkozatban foglaltak nem csak egyértelmű tájékoztatásnak, hanem egyértelmű és világos szerződési feltételnek sem minősül.
A Fővárosi Ítélőtábla 13.Gf. 40.238/2021. számú jogerős ítélete melyben az Ítélőtábla hasonló tényállás mellett ugyanezen jogi következtetésre jutott.A hivatkozott ítélet 2021. november 03. napján lett kihirdetve, ezért még nincs a birtokunkban, így abból idézni egyenlőre nem tudunk.
Ahogy a jogerős ítéletek megérkeznek irodánkba közzé fogjuk tenni!

Összefoglalva
a „devizahiteles” pereket ma nagy számban a tájékoztatási kötelezettség hiányosságai miatt lehet megnyerni a Bíróságokon.

„Az ügyfeleket a szerződés kötésekor szóban nem tájékoztatták megfelelően a devizaalapú hitel kockázatairól és a szerződésben írásban foglalt tájékoztatás nem volt elégséges ahhoz, hogy a laikus fogyasztókban tudatosodjon, hogy a törlesztő részlet összege a korlátozás nélkül akár többszörösére emelkedhet és a hitel futamideje alatt nagy valószínűséggel erre számítani is kell.”

Jogi probléma esetén keressék bizalommal Dr. Budaházi János egyéni ügyvédet (polgári és büntető jogász)
Ügyvédi iroda elérhetősége: 2030 Érd, Mályva utca 14.
Tel: 06-70-632-3583 E-mail: drbudahazijanos.erd@gmail.com
Ügyfélfogadás kizárólag telefonos egyeztetés után lehetséges. 

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM