A “DEVIZA”-“HITELES” ÉRDEKVÉDŐ PÁRTOK VÁLASZTÁSI TELJESÍTMÉNYE

A "DEVIZA"-"HITELES" ÉRDEKVÉDŐ PÁRTOK VÁLASZTÁSI TELJESÍTMÉNYE.
loading...

A devizahiteles érdekvédő pártok választási teljesítményéről.

Megvannak az első eredmények, hogy őszinte legyek elképedtem. Bár soha nem voltam híve a pártpolitikának, nem hiszek a választásokon voksokkal elérhető áttörésben, ezért a devizahiteles érdekvédőktől sem számítottam átütő sikerre, de ennél többet érdemeltek volna. Ha pozitívan szemlélem, mondjuk az  Összefogás Párt 2010-hez képest több mint megnégyszerezte szavazóinak számát, mert az akkori 1500 voks után most 6500 körüli választói támogatást kapott. A Közösség a Társadalmi Igazságosságért Pártnak (KTI)  9500 körüli szavazatot jutott, míg a Kásler Árpád vezette Haza Nem Eladó Mozgalom Pártra összesen 23.000 körül szavaztak, (ennek kb. 10%-a Kásler Árpádra).

Azok a nevesebb devizahiteles érdekvédők, akik a választásokon megmérettek, (neveket most felesleges mondani) átlagosan 150 kapott szavazattal a futottak még kategóriában végezték. A devizahiteles érdekvédő programmal induló frissen alakult pártok támogatottság minden várakozást alulmúlt, pláne a belefektetett hatalmas munka és anyagi áldozatvállalás tükrében. Ez elég elkeserítő, de legalább egyértelművé vált, hogy a polgárok a devizahiteles érdekvédőktől nem pártpolitizálást, hanem civil kurázsit, és radikális kiállást várnak. Ezért szeretik őket.

A pártalapítások egyetlen reménnyel kecsegtető hozadéka, hogy a három párt hatalmas pénzeszközre tett szert, 900.000.000 (kilencszázmilliós) állami támogatást kapott, (érdekesség, hogy ez a pártokra leadott szavazatonként 20,000 Ft -ra kerekedik ki) aminek több mint elégnek kell lennie egy komoly hosszú távú, devizahiteles érdekképviseletet országos struktúrájának kiépítéséhez. Reménykedem abban hogy talán a pénz nem mérgezi meg a társaságot, mint ahogy ilyenkor előfordul, (persze ha a kormány nem veszi vissza a pénzt valamilyen valós vagy mondvacsinált ürüggyel)

Remélem azt is, hogy a több tízezer változást akaró, de a választást kudarcnak megélő szavazó közül lesz néhány, aki vesz egy mély levegőt, és továbbra is aktívan részt kíván vállalni a közéletből. A három devizahiteles programmal induló pártra összesen kb 40.000 – en szavaztak ami a választásokon megjelent 4.850.000 szavazónak kevesebb mint 1%-a, és a közel 800.000 devizahitelesnek mindössze 5%-a. Vagyis pártpolitikai szinten, önálló parlamenti képviselet ígéretével a devizahiteleseket nem sikerült egy táborba terelni, sőt ezt a módszert az érintettek kerek perec látványosan elutasították. Más módszert kell tehát találni az érdekérvényesítésre, és ehhez felelősségteljes közös gondolkodás kell, hiszen látjuk, hogy a szétaprózódás hová vezet.

loading...

A három pártra külön-külön leadott szavazatok leginkább egymást gyengítették, és elvették a lehetőséget a legerősebb formációtól (HNEMP) az állami támogatás lehetőségét ami kapott szavazatok 1% után járna. Ezt tetézi még, az új választási törvény miatt a devizahitelesek töredékszavazati éppen azt a pártot erősítik, amit a jó szándékú, rendszerváltást akaró emberek leginkább le akartak váltani. A FIDESZ-t, Az a legabszurdabb, hogy a szavazás állása szerint, lehet hogy a kétharmadot ez a szavazatmennyiség fogja fixálni, mivel jelen állás szerint 1 mandátum kell az alkotmányozó többséghez (hétfő 04 h) és ez a szavazatmennyiség több mint fél mandátumot jelent a győztes pártnak. Egyenlőre ennyit gyors reakcióként, gondolom a következő napokban rengeteg értékelést fogunk még hallani, olvasni..

Tatár J.

forrás: tatarjozsef.bloglap.hu

Read previous post:
AZ EXPEDÍCIÓ-A politikai elit kockázatos kísérlete Magyarországon.
AZ EXPEDÍCIÓ-A politikai elit kockázatos kísérlete Magyarországon

AZ EXPEDÍCIÓ-A politikai elit kockázatos kísérlete Magyarországon

TÖRVÉNYTELENSÉG VALÓSULT MEG MINDEN BANKNAK MINDEN SZERZŐDÉSÉNÉL.
TÖRVÉNYTELENSÉG VALÓSULT MEG MINDEN BANKNAK MINDEN SZERZŐDÉSÉNÉL

Törvénytelenség valósult meg minden banknak minden szerződésénél Dr. Léhmann György a megnyert ügyek ítéleteinek ismeretében konkrétan fogalmaz: Törvénytelenség valósult meg...

Close