A “DEVIZA”-“HITELES” ÉRDEKVÉDŐ PÁRTOK VÁLASZTÁSI TELJESÍTMÉNYE

A "DEVIZA"-"HITELES" ÉRDEKVÉDŐ PÁRTOK VÁLASZTÁSI TELJESÍTMÉNYE.

A devizahiteles érdekvédő pártok választási teljesítményéről.

Megvannak az első eredmények, hogy őszinte legyek elképedtem. Bár soha nem voltam híve a pártpolitikának, nem hiszek a választásokon voksokkal elérhető áttörésben, ezért a devizahiteles érdekvédőktől sem számítottam átütő sikerre, de ennél többet érdemeltek volna. Ha pozitívan szemlélem, mondjuk az  Összefogás Párt 2010-hez képest több mint megnégyszerezte szavazóinak számát, mert az akkori 1500 voks után most 6500 körüli választói támogatást kapott. A Közösség a Társadalmi Igazságosságért Pártnak (KTI)  9500 körüli szavazatot jutott, míg a Kásler Árpád vezette Haza Nem Eladó Mozgalom Pártra összesen 23.000 körül szavaztak, (ennek kb. 10%-a Kásler Árpádra).

Azok a nevesebb devizahiteles érdekvédők, akik a választásokon megmérettek, (neveket most felesleges mondani) átlagosan 150 kapott szavazattal a futottak még kategóriában végezték. A devizahiteles érdekvédő programmal induló frissen alakult pártok támogatottság minden várakozást alulmúlt, pláne a belefektetett hatalmas munka és anyagi áldozatvállalás tükrében. Ez elég elkeserítő, de legalább egyértelművé vált, hogy a polgárok a devizahiteles érdekvédőktől nem pártpolitizálást, hanem civil kurázsit, és radikális kiállást várnak. Ezért szeretik őket.

A pártalapítások egyetlen reménnyel kecsegtető hozadéka, hogy a három párt hatalmas pénzeszközre tett szert, 900.000.000 (kilencszázmilliós) állami támogatást kapott, (érdekesség, hogy ez a pártokra leadott szavazatonként 20,000 Ft -ra kerekedik ki) aminek több mint elégnek kell lennie egy komoly hosszú távú, devizahiteles érdekképviseletet országos struktúrájának kiépítéséhez. Reménykedem abban hogy talán a pénz nem mérgezi meg a társaságot, mint ahogy ilyenkor előfordul, (persze ha a kormány nem veszi vissza a pénzt valamilyen valós vagy mondvacsinált ürüggyel)

Remélem azt is, hogy a több tízezer változást akaró, de a választást kudarcnak megélő szavazó közül lesz néhány, aki vesz egy mély levegőt, és továbbra is aktívan részt kíván vállalni a közéletből. A három devizahiteles programmal induló pártra összesen kb 40.000 – en szavaztak ami a választásokon megjelent 4.850.000 szavazónak kevesebb mint 1%-a, és a közel 800.000 devizahitelesnek mindössze 5%-a. Vagyis pártpolitikai szinten, önálló parlamenti képviselet ígéretével a devizahiteleseket nem sikerült egy táborba terelni, sőt ezt a módszert az érintettek kerek perec látványosan elutasították. Más módszert kell tehát találni az érdekérvényesítésre, és ehhez felelősségteljes közös gondolkodás kell, hiszen látjuk, hogy a szétaprózódás hová vezet.

A három pártra külön-külön leadott szavazatok leginkább egymást gyengítették, és elvették a lehetőséget a legerősebb formációtól (HNEMP) az állami támogatás lehetőségét ami kapott szavazatok 1% után járna. Ezt tetézi még, az új választási törvény miatt a devizahitelesek töredékszavazati éppen azt a pártot erősítik, amit a jó szándékú, rendszerváltást akaró emberek leginkább le akartak váltani. A FIDESZ-t, Az a legabszurdabb, hogy a szavazás állása szerint, lehet hogy a kétharmadot ez a szavazatmennyiség fogja fixálni, mivel jelen állás szerint 1 mandátum kell az alkotmányozó többséghez (hétfő 04 h) és ez a szavazatmennyiség több mint fél mandátumot jelent a győztes pártnak. Egyenlőre ennyit gyors reakcióként, gondolom a következő napokban rengeteg értékelést fogunk még hallani, olvasni..

Tatár J.

forrás: tatarjozsef.bloglap.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM