TRÜKKÖZTEK A BANKOK, EZÉRT ELSZALADT A „DEVIZA”-HITELEK TÖRLESZTŐRÉSZLETE.

TRÜKKÖZTEK A BANKOK, EZÉRT ELSZALADT A „DEVIZA”-HITELEK TÖRLESZTŐRÉSZLETE.

TRÜKKÖZTEK A BANKOK, EZÉRT ELSZALADT A „DEVIZA”-HITELEK TÖRLESZTŐRÉSZLETE.

[good_old_share]


A devizahitelekkel kapcsolatban hazánkban általános tapasztalat az volt, hogy bár sokszor jelentősen gyengült a forint a svájci frankhoz vagy az euróhoz képest, a hazánkban működő bankok mégsem korrigálták és igazították ennek megfelelően a „deviza”-alapú törlesztő részleteket ehhez a jelentős ingadozáshoz. Természetesen ez csak az egyik oka a hitelek hatalmas mértékű megemelkedésének.
 

Még akkor is sokkal alacsonyabbak lehettek volna a törlesztőrészletek, amikor jelentősen gyengült a forint a svájci frankhoz vagy az euróhoz képest.

A magyarországi devizaalapú hitelek döntő többségénél különböző trükkökkel emelték meg jelentősen a törlesztőrészleteket a hitelt nyújtó bankok, és ezt a mai napig nem orvosolta senki sem, állítja Vezér-Szörényi László banki szakember – írja a Magyar Nemzet.

A lapnak a szakember felsorolt jónéhány kifogásolható banki eljárást, amik nélkül még akkor is sokkal alacsonyabbak lettek volna a törlesztőrészletek, amikor jelentősen gyengült a forint a svájci frankhoz vagy az euróhoz képest.

Vezér-Szörényi kiemelte, hogy a legtöbb hitelintézet vállalta, hogy hozzáigazítja a felszámolt kamatot a piaci kamatlábhoz. Ezt azonban nem tették meg. Másrészt a pénzintézetek olyan speciális ügyletekkel „teremtették meg" a hitelek mögötti devizafedezetet, amelyek költsége igen magas, s ezt egy az egyben átterhelték a hitelt felvevő ügyfélre.

 

Ami az elmaradt kamatcsökkentést illeti, a szakember a lapnak elmondta: 2007-ben – akkor született a svájci frankban kötött devizahiteles-szerződések jó része – a svájci alapkamat négy százalék körül mozgott. Egy évvel később már csaknem a felére, 2,5 százalékra esett vissza, 2009-től mostanáig pedig nulla százalékon vagy negatív értéken állt.
Jelenleg is mínusz negyed százalék a nagysága, a bankoknak tehát a szerződés értelmében jelentős, négy százalék körüli kamatcsökkentést kellett volna átvezetniük az évek során.

A lap arról is beszámolt, hogy a szakértő szerint további súlyos etikai hiba, hogy a bank az árfolyam-emelkedést érvényesítette a törlesztők kiszámítása során, az ezzel törvényszerűen együtt járó jelentős kamatcsökkenés hatását viszont nem.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Ha ez utóbbit megtette volna, akkor az 5,5 százalék helyett másfél százalékos kamattal kellett volna számolnia, így a tőke- és a kamattörlesztés együttes összegének ebben az időszakban 175,99 svájci franknak kellett volna lennie, szemben a 285,61 svájci frankkal – írják.

loading…


Vezér-Szörényi elmondta, hogy a napokban próbapert indítanak az egyik hitelt nyújtó bank ellen. Ha sikeres lesz, sok devizahiteles számára megnyílik a lehetőség, hogy káruk enyhítéséért pereljenek.

NCK: csak érdekességként jegyezzük meg, hogy bár a parlamenti pártjaink mindegyikének van gazdasági kabinetje (pénzügyi szakemberekkel), ezekben az ügyekben mégsem képviseli egyik párt sem a halmozottan átvert „deviza”-károsultakat! Pedig a fent felsorolt „trükkök” tények, melyek bármikor visszaellenőrizhetőek mindenki számára.

Vajon a parlamenti pártok ezekről miért nem akarnak tudomást venni, és ennek megfelelően törvényt hozni, amellyel a korrekciók elvégzésére köteleznék a bankokat??

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM