TÉNYLEG NAGY A BAJ – A HATÓSÁGOK TEHETETLENEK A LOMBARDDAL SZEMBEN

Vajon a hatóságok valóban tehetetlenek, vagy inkább más, - személyes érdekek miatt nem tesznek hatékony és törvényes lépéseket?

TÉNYLEG NAGY A BAJ – A HATÓSÁGOK TEHETETLENEK A LOMBARDDAL SZEMBEN

[cn-social-icon]

Vajon a hatóságok valóban tehetetlenek, vagy inkább más, – személyes érdekek miatt nem tesznek hatékony és törvényes lépéseket?

 

Nemegyszer derült már ki, hogy bár a szegedi székhelyű Lombard fittyet hány a vele szemben hozott jogerős bírósági ítéletekre, a Magyar Nemzeti Bank mégis szemet huny a pénzintézet magatartása felett – írja a Magyar Nemzet.

Kinek kell megvédenie és fenntartania a jogállamiságot?Pedig a törvény szerint a jegybank könnyedén visszavonhatná a Lombard tevékenységi engedélyét.

Úgy tűnik, az igazságszolgáltatás egyetlenegy szerve és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sem kényszeríti rá a főként autóhitelezéssel foglalkozó, német tulajdonú Lombard Lízing Zrt.-t arra, hogy tegyen eleget a vele szemben hozott jogerős bírósági ítéleteknek, és törvényesen járjon el adósaival szemben. Pedig a hitelintézeti törvényből kiderül, hogy az MNB visszavonhatná a Lombard tevékenységi engedélyét akkor, ha működése súlyosan veszélyezteti vagy sérti az ügyfelek érdekeit. Márpedig sérti, ennek ellenére a felügyelet érthetetlen módon nem lép fel a pénzintézet ellen.

A Lombard általános szerződési feltételeinek számos pontját először 2008-ban találta jogerősen is érvénytelennek a Szegedi Ítélőtábla, azonban a társaság nem törődött az ítélettel. A Lombard minden ügyfelére megszabott általános szerződési feltételei között továbbra is érvényben hagyott több tisztességtelennek, s így érvénytelennek ítélt kikötést. Ezek között volt olyan is, amelyet hat évvel a határozat kihirdetése után is alkalmazott a lízingcég.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Az ügyben lapunk tavaly az ügyészséget és a jegybankot is megkereste, arról érdeklődve, mit tettek azért, hogy rákényszerítsék a pénzügyi vállalkozást az ítéletben meghatározott jogkövető magatartásra. Az ügyészség megdöbbentő választ adott. Közölte, hogy az ítélet végrehajtása fogalmilag kizárt, vagyis nem tudnak mit tenni. Az MNB szintén feltette a kezét. Jelezte, hogy sem korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének, sem a jegybanknak nincs jogszabályon alapuló felügyeleti hatásköre arra, hogy egy bírósági ítélet végrehajtását ellenőrizze, vagy kikényszerítse a felügyelt szervezet kapcsán.

Mára kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Banknak korábbi álláspontjával szemben igenis van eszköze fellépni a pénzintézet ellen. A jegybankot azért kerestük meg újra, mert idén januárban – szintén a Szegedi Ítélőtábla – érvénytelennek ítélte a társaság több szerződési feltételét, ám az ítéletnek ugyancsak nem tett eleget a cég. A bíróság többek közt arról határozott, hogy a lízingcég nem adhatja ki ügyfelei adatait az érdekeltségi körébe tartozó társaságnak, illetve harmadik félnek, továbbá nem veheti önkényesen birtokba ügyfele gépkocsiját, még akkor sem, ha megszűnik a szerződés.Mint arról lapunk szerdán beszámolt, ítélet ide vagy oda, a társaság számos ügyfelére továbbra is behajtók vadásznak, s több esetben az is előfordult, hogy az adósok gépjárműveit el akarták venni a követeléskezelők munkatársai, akik egyébként mit sem tudnak a jogerős ítéletekről.

Az MNB tegnap már másként nyilatkozott, mint korábban. Válaszukban hivatkoztak a hitelintézeti törvényre, amely alapján akár a tevékenységi engedélyét is visszavonhatják a Lombardnak, ha a társaság tevékenysége sérti az ügyfelek érdekeit. Ugyanakkor a válaszból az is kiderült, hogy annak ellenére sincs vizsgálat az ügyben, hogy a társaság másodjára hagyja figyelmen kívül a bíróság jogerős ítéletét. A jelek szerint tehát a Lombard kénye-kedve szerint járhat el adósaival szemben, a jegybank pedig inkább közömbös ahelyett, hogy fellépne az adósok érdekei védelmében. [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM