PÓKA LÁSZLÓ LEVELE AZ NCK-NAK

PÓKA LÁSZLÓ LEVELE AZ NCK-NAK.

Tisztelt Navratil Attila, tisztelt Nemzeti Civil kontroll!

 

Csak nekem van olyan érzésem, hogy nem a törvényjavaslat készült a Kúria döntése nyomán, hanem a már korábban elkészített törvényjavaslat alátámasztására hozta meg a 2/2014-es határozatát a Kúria?

Van okunk örülni is kicsit. Több éves küzdelmünk, követeléseink érhetnek be 2014. július 4-én. Leállíthatják a végrehajtásokat. Persze lesznek kivételek, -a mik elfogadhatatlanok – de ezekről később írok.

Ebben az eredményben mindenki benne van, akik harcolt az utcán, bankfiókban, bíróságokon, médiákban, vagy csak ellenállt azzal, hogy nem fizette a kifosztást.

Azért a nagy harc még hátra van:

Az árfolyamkockázat áthárításának megdöntése.

Erre a következő forgatókönyvet javaslom:

 1. Mindenki hagyja abba a fizetést. Ez a legnagyobb nyomásgyakorló eszköz. (Amúgy is visszajár egy rakás pénz.)

 2. Minél többen gyakoroljunk nyomást a banki ügyintézőkre, hogy mondják el az átveréseket. Bankfiók előtti akciók, csoportos ügyintézések, ügyintézők lakásainak meglátogatása.
 3. Nyilatkozzuk ki, hogy egy fillért sem vagyunk hajlandóak fizetni, mert a káraink nagyobbak, mint a tartozásunk, mert bűncselekmény történt, mert nem tudnak már fizetni az emberek az ország kirablása okán.
 4. Követeljük a kártérítéseket.
 5. Álljunk ki felelősségre vonás mellett.

Devizás törvénytervezet észrevételek

 1. 1. § 1. bek.
  A hatálynál kimaradt a felsorolásból a devizában nyújtott, és devizában törlesztett kölcsön. Több bank volt, aki nyitott az ügyfélnek egy devizaszámlát. Oda folyósított, majd konvertálta Ft-ra. A Ft törlesztéseket előbb konvertálta a devizaszámlára, és onnan törlesztett. Mindezt tette úgy, hogy tisztában volt azzal, hogy az ügyfélnek Ft-ra volt szüksége, és Ft állt rendelkezésére a törlesztéshez. Ezt némileg kiküszöböli a 3. §, de maradnak még vitára okot adó helyzetek. Ezek miatt fontos lenne a felsorolást kiterjeszteni.

 1. 2. §:

  1. A törvény szerint a fogyasztó: fogyasztó: az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységén kívül eső célok érdekében eljáró természetes személy;
  2. Kizárólag fogyasztói szerződésekre vonatkozik a tervezet. Nagyon sok embert húztak csőbe azzal, hogy a cége nevére vetették fel a kölcsönt, vagy azt íratták bele a kölcsönkérelembe, hogy "vállalkozás fejlesztési célra" kéri. Természetesen voltak sokan, akik valóban a kisvállalkozásuk fejlesztésére igényelték a kölcsönt, és ezzel munkahelyeket teremtettek. Közös jellemzője ezeknek, hogy a magánszemély volt az adós, és a család otthona volt a fedezet.
   Elengedhetetlen, hogy őket is be kell vonni a törvény hatálya alá.

 

 1. Végtörlesztők kizárása

 

 1. Annak idején nagyon sok család úgy tudott végtörleszteni:

                                                               i.      Ft-hitelt vett fel

                                                             ii.      nagyon alacsony áron – hatalmas veszteséggel – eladta az otthonát.
Sok esetben a vásárlásra, építésre fordított önerőt is elveszítette.

 1. Az ilyen végtörlesztőkre mindenképpen alkalmazni kell a törvényt.

 


 1. Ingatlanok birtokba adása 14. § 4. bek.
 2. Az az indoklás, hogy az árverési vevőt hátrány érné, ha nem vehetné birtokba a megvett ingatlant, elfogadhatatlan. Még akkor is, ha most kilakoltatási moratórium van. Leginkább azért, mert a moratórium nem terjed ki a hivatalosan nem lakóház besorolású, de lakásként használt ingatlanokra. Itt megoldás az lehet, hogy a pénzintézet, vagy a végrehajtást kérő térítse vissza az árverési vevő részére a vételárat, és szüneteljen minden további eljárás a törvény egyéb rendelkezései szerint.
 3. Természetesen a fentieknek vonatkoznia kell а végrehajtást kérő részéről történő átvétel, az árverésen kívüli árverés hatályával történő eladás, valamint а bírósági végrehajtáson kívüli értékesítés eseteire is.

 

 1. A deviza kérdése. Mármint az árfolyam kockázat áthárítása.

  1. A tervezet egy szót sem ejt a kúria azon határozatáról, mely szerint bizonyos esetekben – amikor az árfolyam kockázatról nem tájékoztatták megfelelően az adósokat – van helye a tisztességtelenség vizsgálatának.
   Azért is fontos ez, mert senkit nem tájékoztattak a kockázat nagyságrendjéről, és annak kezelési lehetőségéről.
  2. Itt is alkalmazni kell a tisztességtelen szerződésmódosításra vonatkozó feltételek meglétét. Egyéb esetben ez is tisztességtelen.

Tisztelettel: Póka László

Nem adom a házamat mozgalom

0630-931-9802

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM