“DEVIZAHITELES” CSOMAG FORINTHITELESEKKEL, VÉGTÖRLESZTŐK NÉLKÜL

"DEVIZAHITELES" CSOMAG FORINTHITELESEKKEL, VÉGTÖRLESZTŐK NÉLKÜL.

Devizahiteles csomag forinthitelesekkel, végtörlesztők nélkül

Benyújtotta az igazságügyi miniszter a parlamentnek az első devizahiteles csomagról szóló törvényjavaslatot, amely a Kúria által feltárt tisztességtelen feltételeket hivatott orvosolni, egyelőre az elszámolás pontos szabályozása nélkül.

Fontosabb részletek: 
Nemcsak a devizahitelesekre, hanem a forinthitelesekre is vonatkozik az egyoldalú szerződésmódosítások semmissége.
A kedvezményesen végtörlesztőkre nem vonatkoznak a szabályok.
Az árfolyamrés semmis, a hitelek újraszámolására 90 napjuk van a bankoknak, az elszámolás módját külön törvény rendezi majd.

Az egyoldalú szerződésmódosítások (döntően kamatemelések) automatikusan semmisek, kivéve, ha a bankok ennek ellenkezőjét bizonyítják.

loading...

A bankok a tisztességességet a Fővárosi Törvényszéken bizonyíthatják, szűk határidők és magas költségek mellett.

Július 4-én, vagyis jövő pénteken szavaz a parlament a törvényről korábbi közlések szerint.
Az elévülés kérdéséről nem szól a törvényjavaslat.
A végtörlesztők kihagyása jó hír a bankok számára, a forinthitelesek bevonása azonban gyakorlatilag lehetetlenné teszi a lehetséges pénzügyi hatások kiszámítását. Esetükben – a devizahitelekkel ellentétben – könnyen elképzelhető, hogy inkább a végrehajtott kamatcsökkentéseket kell a bankoknak visszavonniuk.


A törvény hatályát rögzítő paragrafusok közül az első rögtön egyértelműsíti, hogy a devizában nyilvántartott vagy devizában nyújtott és forintban törlesztett hitelek mellett a forinthitelekre, valamint a pénzügyi lízingszerződésekre is vonatkozik a jogszabály. A forinthitelesek megsegítéséről először csak ma reggeli rádióinterjújában beszélt a miniszterelnök.

Ezt követően a törvény azt is egyértelműsíti, hogy a 2011 szeptemberétől 2012 februárjáig tartó kedvezményes végtörlesztéssel hitelüktől megszabadulók kimaradnak a mostani mentőcsomagból. Ezt a lehetőséget egészen az utolsó pillanatig lebegtették a gazdaságpolitikusok.

loading...

Az árfolyamrés rendezése

A törvény rögzíti, hogy semmis az a kikötés, amely a finanszírozási összeg folyósítására vételi, a tartozás törlesztésére pedig az eladási vagy egyébként а folyósításkor meghatározott árfolyamtól eltérő típusú árfolyam alkalmazását rendeli. Amint az várható volt, ezen árfolyamok helyett a Magyar Nemzeti Bank hivatalos deviza árfolyamát kell alkalmazni.

A bankoknak a törvény hatályba lépését követő 90 napon belül kell átszámítaniuk a hiteleket az árfolyamrés nélküli állapot szerint. (A törvény a kihirdetését követő 8. napon, vagyis valamikor július közepén lép hatályba). Az elszámolásról egy külön törvény fog rendelkezni, ennek jogszerűségét pedig az MNB mint felügyelet ellenőrzi majd.

Egyoldalú szerződésmódosítások rendezése

A törvény szerint azt kell vélelmezni, hogy minden egyoldalú kamatemelést, költségemelést és díjemelést lehetővé tevő szerződéses kikötés tisztességtelen, hiszen az nem felel meg az egyértelmű és érthető megfogalmazás, a tételes meghatározás, az objektivitás, a ténylegesség és arányosság, az átláthatóság, a felmondhatóság vagy a szimmetria elvének.


A bankoknak kell bizonyítaniuk, hogy a feltétel tisztességes, az erre irányuló keresetnek 30 napon belül kell a Fővárosi Törvényszékhez beérkeznie (kizárólag ő az illetékes), ellenkező esetben a törvény által tisztességtelennek nyilvánított szerződéses feltétel semmis. A bankoknak azáltaluk alkalmazott összes általános szerződési feltételben (ÁSZF) szereplő kikötésről egy keresetlevélben kell bírósághoz fordulniuk. Az első fokú peres eljárás illetéke a bankok számára 1,5 millió forint, a fellebbezés illetéke 2,5 millió forint, a másodfokú döntés elleni felülvizsgálaté 3,5 millió forint (utóbbi esetben a Kúriáig juthat az ügy). A bíróság 30 napot kap a döntésre, a törvény őt is keményen kötelezi.

A perben az alperes a Magyar Állam, a jogi képviselet kötelező, a bíróság soron kívül jár el. Az ítélet kihirdetését legfeljebb 15 napra lehet elhalasztani. A bíróságnak az egyoldalú szerződésmódosításokra lehetőséget adó szerződéses feltételek tisztességességét kell csak megvizsgálnia. Ha nem állapítható meg a tisztességesség, az egyoldalú szerződésmódosítás automatikusan tisztességtelen. Az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatban folyamatban lévő pereket a törvény leállítja, a végrehajtásokat felfüggeszti (a határidők megszakadnak). – Portfolio

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
PÓKA LÁSZLÓ LEVELE AZ NCK-NAK.
PÓKA LÁSZLÓ LEVELE AZ NCK-NAK

Tisztelt Navratil Attila, tisztelt Nemzeti Civil kontroll!   Csak nekem van olyan érzésem, hogy nem a törvényjavaslat készült a Kúria...

DRÁGA KIS DEVIZÁS BARÁTAIM!
DRÁGA KIS DEVIZÁS BARÁTAIM!

Drága kis devizás barátaim ! 2014-es cikk! Kérlek, figyeljetek rám ! Nagyon sok hozzászólás van, hogy nincs pénz a perre...

Close