ŐSZTŐL CSÖKKEN A HAVI TÖRLESZTÉS

ŐSZTŐL CSÖKKEN A HAVI TÖRLESZTÉS.

Ősztől csökken a havi törlesztés

Az idén ősszel pont kerülhet a több éve húzódó devizahiteles-ügy végére! A döntés várhatóan arról fog szólni, hogy semmisé válik az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés.

A rendezés kiterjed valamennyi devizaalapú hitel- és kölcsönszerződés mellett a pénzügyi lízingszerződésekre is, illetve az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét tartalmazó hitel- kölcsön és pénzügyi lízingszerződésekre, tehát az autókra felvett hitelekből is kaphatnak pénzt vissza az emberek.

loading...

– Az árfolyamrés viszonylag kis tétel a teljes csomagon belül, az egyoldalú kamatemelések jóval nagyobb nagyságrendet tesznek ki. Számításaink szerint az árfolyamrés visszafizetése 50-60 milliárd forintos veszteséget okozhat a bankrendszernek, az egyoldalú kamatemelések visszafizetése pedig 400-450 milliárd forintos tételt jelenthet – értékelte az adatokat Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője.


Ezeket a veszteségeket pedig a hitelező bankoknak kell megtéríteniük. Az új szabály a hatályos devizaszerződések mellett érvényes lesz minden öt éven belül lejárt szerződésre, azaz, ha valaki a hitelét már vissza is fizette, így is jár neki bizonyos összeg.

– A kormány szerint az árfolyamrés kérdése viszonylag gyorsan rendezhető, mivel a Kúria kimondta, hogy az MNB hivatalos középárfolyamát kellett volna alkalmazniuk a bankoknak – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki hozzátette: a kabinet javaslatot tesz az elévülés kérdésének világos meghatározására is, amelyről már a bankszövetség vezetőit is tájékoztatta.

A mentőcsomag a tegnapi kormányülés napirendjére is felkerült, az Országgyűlés július 4-én fog szavazni róla. 

loading...

– Már idén ősszel visszakaphatják az első forintokat a hitelesek a bankoktól. Szintén az ősz folyamán törvényjavaslatot teszünk a devizahitelek forintosítására – mondta a Blikknek Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, aki hozzátette, az hogy hány százalékkal fog csökkeni az érintettek törlesztőrészlete, az az átváltási aránytól függ majd. 

Ami viszont a konkrét, bankoktól visszajáró pénzeket érinti, az csak egy második lépcsőben, szeptemberben kerülhet a Tisztelt Ház elé a kormány tervei szerint.

– Két oka is lehet annak, hogy szeptemberre tolták a valódi döntés. Egyrészről nem szeretnék, hogy az önkormányzati választások előtt elvegyék tőlük a devizahitelesek ügyét az ellenzéki pártok, másrészről pedig gazdasági kérdés is a bankokkal való egyezkedés – mondta el a Blikknek Kiszelly Zoltán politikai szakértő.


Előre láthatólag a Nemzetgazdasági Minisztérium tesz javaslatot, egyeztetve a Magyar Bankszövetséggel, és bizonyos kérdésekben a Magyar Nemzeti Bankkal. 

– A tegnapi bejelentésből is látszik, hogy a kormány önhatalmúlag szeretne dönteni ebben a kérdésben is – mondta el a Blikknek egy nevét elhallgatni kívánó független szakértő, aki hozzátette: a bankszektor akár nyitott is lenne a forintosításra, de nem egy egyoldalú szabályozás alapján– Blikk – N. P.

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
KARÁCSONYRA VÉGE A "DEVIZAHITELEKNEK"
KARÁCSONYRA VÉGE A “DEVIZAHITELEKNEK”

Karácsonyra vége a devizahiteleknek Év végére megszűnhet az utolsó devizahitel Varga Mihály a Népszabadságnak adott interjúban megerősítette, szerinte nem dőlnek...

RÉSZLETES TÉNYFELTÁRÓ VALLOMÁST KÍVÁNOK TENNI A "DEVIZAADÓSOK" TÁJÉKOZTATÁSA ÜGYÉBEN!
RÉSZLETES TÉNYFELTÁRÓ VALLOMÁST KÍVÁNOK TENNI A “DEVIZAADÓSOK” TÁJÉKOZTATÁSA ÜGYÉBEN!

Tisztelt Nemzeti Civil Kontroll! Tárgy: Részletes tényfeltáró vallomást kívánok tenni a devizaadósok tájékoztatása ügyében   Tisztelt Kúria! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt...

Close