ŐSZTŐL CSÖKKEN A HAVI TÖRLESZTÉS

ŐSZTŐL CSÖKKEN A HAVI TÖRLESZTÉS.

Ősztől csökken a havi törlesztés

Az idén ősszel pont kerülhet a több éve húzódó devizahiteles-ügy végére! A döntés várhatóan arról fog szólni, hogy semmisé válik az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés.

A rendezés kiterjed valamennyi devizaalapú hitel- és kölcsönszerződés mellett a pénzügyi lízingszerződésekre is, illetve az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét tartalmazó hitel- kölcsön és pénzügyi lízingszerződésekre, tehát az autókra felvett hitelekből is kaphatnak pénzt vissza az emberek.

– Az árfolyamrés viszonylag kis tétel a teljes csomagon belül, az egyoldalú kamatemelések jóval nagyobb nagyságrendet tesznek ki. Számításaink szerint az árfolyamrés visszafizetése 50-60 milliárd forintos veszteséget okozhat a bankrendszernek, az egyoldalú kamatemelések visszafizetése pedig 400-450 milliárd forintos tételt jelenthet – értékelte az adatokat Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője.


Ezeket a veszteségeket pedig a hitelező bankoknak kell megtéríteniük. Az új szabály a hatályos devizaszerződések mellett érvényes lesz minden öt éven belül lejárt szerződésre, azaz, ha valaki a hitelét már vissza is fizette, így is jár neki bizonyos összeg.

– A kormány szerint az árfolyamrés kérdése viszonylag gyorsan rendezhető, mivel a Kúria kimondta, hogy az MNB hivatalos középárfolyamát kellett volna alkalmazniuk a bankoknak – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki hozzátette: a kabinet javaslatot tesz az elévülés kérdésének világos meghatározására is, amelyről már a bankszövetség vezetőit is tájékoztatta.

A mentőcsomag a tegnapi kormányülés napirendjére is felkerült, az Országgyűlés július 4-én fog szavazni róla. 

– Már idén ősszel visszakaphatják az első forintokat a hitelesek a bankoktól. Szintén az ősz folyamán törvényjavaslatot teszünk a devizahitelek forintosítására – mondta a Blikknek Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, aki hozzátette, az hogy hány százalékkal fog csökkeni az érintettek törlesztőrészlete, az az átváltási aránytól függ majd. 

Ami viszont a konkrét, bankoktól visszajáró pénzeket érinti, az csak egy második lépcsőben, szeptemberben kerülhet a Tisztelt Ház elé a kormány tervei szerint.

– Két oka is lehet annak, hogy szeptemberre tolták a valódi döntés. Egyrészről nem szeretnék, hogy az önkormányzati választások előtt elvegyék tőlük a devizahitelesek ügyét az ellenzéki pártok, másrészről pedig gazdasági kérdés is a bankokkal való egyezkedés – mondta el a Blikknek Kiszelly Zoltán politikai szakértő.


Előre láthatólag a Nemzetgazdasági Minisztérium tesz javaslatot, egyeztetve a Magyar Bankszövetséggel, és bizonyos kérdésekben a Magyar Nemzeti Bankkal. 

– A tegnapi bejelentésből is látszik, hogy a kormány önhatalmúlag szeretne dönteni ebben a kérdésben is – mondta el a Blikknek egy nevét elhallgatni kívánó független szakértő, aki hozzátette: a bankszektor akár nyitott is lenne a forintosításra, de nem egy egyoldalú szabályozás alapján– Blikk – N. P.

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM