KARÁCSONYRA VÉGE A “DEVIZAHITELEKNEK”

Karácsonyra vége a devizahiteleknek

Év végére megszűnhet az utolsó devizahitel

Varga Mihály a Népszabadságnak adott interjúban megerősítette, szerinte nem dőlnek be bankok a devizahitelek rendezése miatt. Bár a pénzintézetek várható terhét szerinte még nem lehet megbecsülni, annyit mondott: nem tudja, mire alapozta a Moody's az egymilliárd eurós becslését a devizahitelesek "kártérítésére". A kormányzat célja az, hogy a rendezés az államnak ne kerüljön semmibe. A kárrendezés módjáról még egyeztetnek a bankokkal, várják a javaslataikat.


Alacsonyabb törlesztőrészletek

„A Kúria döntése nem zárt le minden pályát, a határozat megnyitja a lehetőséget arra, hogy a pénzintézetek vitassák a szerződéseik tisztességtelenségét. Amelyik bank úgy gondolja, hogy ő tisztességesen járt el, az nyilván pereskedni fog" – fogalmazott Varga Mihály. A perek lezárása után pedig jöhet majd az elszámolás és a kifizetés.


Nem zárta ki, hogy azonnali kártérítést is kapjanak az ügyfelek, de kijelentette: „Amikor a jövőről gondolkodunk, nyilván a bankrendszer működőképességét nem veszélyeztetve, olyan megoldások lehetségesek, amelyek a devizahiteleket ebben a formában megszüntetik, de mégis lehetővé teszik azt, hogy a törlesztésük gond nélkül megtörténjen. Ez jobb az ügyfélnek is, és jobb a banknak is… (…) A cél az, hogy forintosítsunk és tisztességes szerződések jöjjenek létre. Nem változtak az elvárások, a törlesztőrészleteknek érezhetően csökkenniük kell" – tette hozzá. – Hír24

Szólj hozzá

Hozzászólás