BANKOT VESZ A MAGYAR ÁLLAM!

BANKOT VESZ A MAGYAR ÁLLAM!

Bombahír: bankot vesz a magyar állam!

A magyar állam veszi meg az MKB Bankot – jelentette be az eladó és a vevő csütörtökön délben. A magyar állam 55 millió eurót, vagyis közel 17 milliárd forintot fizet az MKB-ért, és a BayernLB 270 millió eurót, vagyis csaknem 84 milliárd forintnyi anyabanki tartozást elenged a leánybankjának. Ezzel gyakorlatilag a bajorok fizetnek a magyar államnak azért, hogy megszabadítja magyarországi terheitől.

Fontosabb részletek
1-2 éven belül értékesíthetővé tenné a bankot az új tulajdonos.
Az MKB-n keresztül fokozná a kormány a hitelezési aktivitást és a banki versenyt.
A bajorok megkönnyebbülésként értékelik a tranzakciót.
Az államháztartás eredményszemléletű hiányát nem, a pénzforgalmit és az államadósságot viszont érinti az ügylet.
Az elmúlt hónapok értesülései alapján az OTP-t sikerült beelőznie az államnak.

loading...


Államtitkár: 30%-os állami banktulajdon lenne ideális
Az MKB Bank megvásárlása a bankszektor megerősítését célzó állami stratégia érvényesítésében játszhat szerepet – jelentette ki Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik pódiumbeszélgetésén, csütörtökön. Kifejtette: az ideális az lenne, ha az állam mintegy 30 százalékos részesedéssel rendelkezne a bankszektorban, ez ugyanis már meghatározó szerepet biztosítana számára.

Megszólalt az NGM
"A magyar bankrendszerben jelentős átalakulásra van szükség, mert a pénzügyi válság világosan megmutatta, hogy a bankszektor tulajdonosi szerkezete korántsem semleges a pénzügyi stabilitás és a hitelezés szempontjából. A külföldi tulajdonú leánybankok a válság idején jelentős pénzügyi forrásokat vontak ki az országból, ami erőteljes nyomást gyakorolt a forint stabilitására, ugyanakkor a hazai vállalatok hitelezése szinte leállt. Vagyis egy döntően külföldi tulajdonú bankrendszer nemcsak a válságból történő kilábalást nehezíti, hanem a forráskivonások következtében tovább mélyíti azt. A folyamatok felismerése és megértése egy felelős kormányt új stratégia kidolgozására kötelez, ezért a kormány célja, hogy a hazai tulajdon aránya növekedjen, a külföldi tulajdonrész pedig csökkenjen a magyarországi bankokban. Ebbe a stratégiába illeszkedik az a megállapodás, amely a magyar Kormány és a Bayerische Landesbank között született. Az 55 millió eurós vételár nem jelent jelentős költségvetési terhet. Régóta tudható volt, hogy az MKB eladó. Az Európai Bizottsággal kötött megállapodása értelmében a bajor tulajdonos vállalta, hogy 2016-ig megválik a banktól. A Kormány célja, hogy az MKB-t aktív, jövedelmező bankká alakítsa át, ezért kiemelten fontos a jelenlegi ügyfélkör megtartása, sőt bővítése."


Nagy megkönnyebbülés ez a bajoroknak
Nagy megkönnyebbülés nekünk az MKB eladása – nyilatkozta Johannes-Jörg Riegler, a BayernLB vezérigazgatója. Markus Söder bajor tartományi pénzügyminiszter szerint a magyar féllel folytatott tárgyalások kemények, de méltányosak voltak. A közleményből kiderült, hogy a BayernLB-t a viszonylag alacsony eladási ár és a követelés-elengedés ellenére nem vágja földhöz az eladás: a tartományi bank elsődleges tőkemutatója 0,3 százalékponttal csökken. Az értékesítéssel a hitelintézet bőven a kitűzött határidő előtt teljesíti az Európai Bizottság elvárásait, amelyet a bajor tartománytól kapott korábbi segítség (benne 10 milliárd eurós tőkejuttatás) miatt kellett teljesítenie. A BayernLB 1994 óta volt az MKB többségi tulajdonosa. – Portfolio

loading...
Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
ÁRFOLYAMKOCKÁZAT - A BANK TÁJÉKOZTATÁSI KÖTELEZETTSÉGÉNEK ISMÉT NEM TETT ELEGET.
ÁRFOLYAMKOCKÁZAT – A BANK TÁJÉKOZTATÁSI KÖTELEZETTSÉGÉNEK ISMÉT NEM TETT ELEGET

ÁRFOLYAMKOCKÁZAT - A BANK TÁJÉKOZTATÁSI KÖTELEZETTSÉGÉNEK ISMÉT NEM TETT ELEGET. Czirmes György, Damm Andrea

BOROS IMRE - HITEL ÉS KONSZOLIDÁCIÓ.
BOROS IMRE – HITEL ÉS KONSZOLIDÁCIÓ

Az elmúlt néhány évtized nagyon rövid emlékezetű nemzedékeket nevelt. Nem csak a világ vagy a magyar történelem sorsfordulóiból levonható felettébb...

Close