BANKOT VESZ A MAGYAR ÁLLAM!

BANKOT VESZ A MAGYAR ÁLLAM!

Bombahír: bankot vesz a magyar állam!

A magyar állam veszi meg az MKB Bankot – jelentette be az eladó és a vevő csütörtökön délben. A magyar állam 55 millió eurót, vagyis közel 17 milliárd forintot fizet az MKB-ért, és a BayernLB 270 millió eurót, vagyis csaknem 84 milliárd forintnyi anyabanki tartozást elenged a leánybankjának. Ezzel gyakorlatilag a bajorok fizetnek a magyar államnak azért, hogy megszabadítja magyarországi terheitől.

Fontosabb részletek
1-2 éven belül értékesíthetővé tenné a bankot az új tulajdonos.
Az MKB-n keresztül fokozná a kormány a hitelezési aktivitást és a banki versenyt.
A bajorok megkönnyebbülésként értékelik a tranzakciót.
Az államháztartás eredményszemléletű hiányát nem, a pénzforgalmit és az államadósságot viszont érinti az ügylet.
Az elmúlt hónapok értesülései alapján az OTP-t sikerült beelőznie az államnak.


Államtitkár: 30%-os állami banktulajdon lenne ideális
Az MKB Bank megvásárlása a bankszektor megerősítését célzó állami stratégia érvényesítésében játszhat szerepet – jelentette ki Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik pódiumbeszélgetésén, csütörtökön. Kifejtette: az ideális az lenne, ha az állam mintegy 30 százalékos részesedéssel rendelkezne a bankszektorban, ez ugyanis már meghatározó szerepet biztosítana számára.

Megszólalt az NGM
"A magyar bankrendszerben jelentős átalakulásra van szükség, mert a pénzügyi válság világosan megmutatta, hogy a bankszektor tulajdonosi szerkezete korántsem semleges a pénzügyi stabilitás és a hitelezés szempontjából. A külföldi tulajdonú leánybankok a válság idején jelentős pénzügyi forrásokat vontak ki az országból, ami erőteljes nyomást gyakorolt a forint stabilitására, ugyanakkor a hazai vállalatok hitelezése szinte leállt. Vagyis egy döntően külföldi tulajdonú bankrendszer nemcsak a válságból történő kilábalást nehezíti, hanem a forráskivonások következtében tovább mélyíti azt. A folyamatok felismerése és megértése egy felelős kormányt új stratégia kidolgozására kötelez, ezért a kormány célja, hogy a hazai tulajdon aránya növekedjen, a külföldi tulajdonrész pedig csökkenjen a magyarországi bankokban. Ebbe a stratégiába illeszkedik az a megállapodás, amely a magyar Kormány és a Bayerische Landesbank között született. Az 55 millió eurós vételár nem jelent jelentős költségvetési terhet. Régóta tudható volt, hogy az MKB eladó. Az Európai Bizottsággal kötött megállapodása értelmében a bajor tulajdonos vállalta, hogy 2016-ig megválik a banktól. A Kormány célja, hogy az MKB-t aktív, jövedelmező bankká alakítsa át, ezért kiemelten fontos a jelenlegi ügyfélkör megtartása, sőt bővítése."


Nagy megkönnyebbülés ez a bajoroknak
Nagy megkönnyebbülés nekünk az MKB eladása – nyilatkozta Johannes-Jörg Riegler, a BayernLB vezérigazgatója. Markus Söder bajor tartományi pénzügyminiszter szerint a magyar féllel folytatott tárgyalások kemények, de méltányosak voltak. A közleményből kiderült, hogy a BayernLB-t a viszonylag alacsony eladási ár és a követelés-elengedés ellenére nem vágja földhöz az eladás: a tartományi bank elsődleges tőkemutatója 0,3 százalékponttal csökken. Az értékesítéssel a hitelintézet bőven a kitűzött határidő előtt teljesíti az Európai Bizottság elvárásait, amelyet a bajor tartománytól kapott korábbi segítség (benne 10 milliárd eurós tőkejuttatás) miatt kellett teljesítenie. A BayernLB 1994 óta volt az MKB többségi tulajdonosa. – Portfolio

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM