BIZONYÍTHATNAK A BANKOK…HA TUDNAK

BIZONYÍTHATNAK A BANKOK...HA TUDNAK!

BIZONYÍTHATNAK A BANKOK…HA TUDNAK

Nyilvánosságra hozta a Kúria a múlt hétfőn a devizaügyekről kihirdetett teljes jogegységi határozatát. A több ezer adóst képviselő jogi szakértőnk szerint a testület indoklásából az következik, jelentős bizonyítási teher hárul majd a bankokra a perekben, a devizaalapú autóhitel-szerződések pedig tömegesen válhatnak semmissé.

A bankok és főként az autóhitelezéssel foglalkozó pénzügyi vállalkozások kerülhetnek nehéz helyzetbe a bíróságokon – ez derült ki a Kúria napokban közzétett jogegységi határozatának indoklásából Bihari Krisztina szerint.


A több ezer adóst képviselő, devizahitelperekben jártas jogász úgy látja, az ítélkező testület honlapján megjelent dokumentum új információkat tartalmaz a korábban kihirdetett pontokhoz képest, főként az árfolyamkockázattal összefüggő tájékoztatásról. Szerinte a határozatból kiolvasható, az elsődleges bizonyítási kényszer a bankokat terheli, s az adósok részére nyújtott tájékoztatásban nemcsak a hitelszerződés szövegének van jelentősége, hanem a szerződéskötéskor közzétett reklámoknak és tájékoztatásnak is, ugyanis a szerződéskötésre kiterjedő minden körülményt vizsgálni kell.

Mint mondta, ez azért fontos, mert a devizahitelezés reneszánszának számító 2002 és 2008 közötti időszakban a bankok devizaalapú hiteleket népszerűsítő reklámjai szinte meg sem említik az árfolyamkockázatot.

Az ügyvéd szerint azok járhatnak jól, akik megőrizték a hitelfelvétel idején kapott szórólapokat, reklámokat és diagramokat, mert ezek bizonyíthatják a bíróságon, hogy nem kapták meg a megfelelő tájékoztatást.


Bihari szerint a Kúria indoklásának rendkívül fontos pontja az, hogy kimondták, csupán akkor volt megfelelő a tájékoztatás az árfolyamkockázat tekintetében, ha az „átlagos fogyasztó” egyértelműen fel tudta mérni, hogy az árfolyamváltozás rá nézve kedvezőtlen hatása felső határ nélkül, azaz korlátlanul őt terheli.
Ez azért fontos – mutatott rá –, mert a bankok nem azzal népszerűsítették a devizahiteleket, hogy „vigyázz, mert akár háromszor, négyszer annyit is fizethetsz, ha felveszed a hitelt”, hanem azzal, hogy „szinte alig mozog az árfolyam, és sokkal kedvezőbb a kamat, mint a forinthitelnél”. – Ez perdöntő lehet – hangsúlyozta. – MNO

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM