MEGVAN A FEDEZET A DEVIZAKÁROSULTAK MEGMENTÉSÉRE?

MEGVAN A FEDEZET A DEVIZAKÁROSULTAK MEGMENTÉSÉRE?

MEGVAN A FEDEZET A DEVIZAKÁROSULTAK MEGMENTÉSÉRE?

[good_old_share]


Rendkívül rövid, de annál fontosabb hírről számoltak be a vezető médiumok a „deviza”-hitelek kapcsán.
Mint ismeretes, az elmúlt időszakban az Európai Bíróságot számtalan kérdéssel keresték meg a Magyar bírák, amelyek kapcsán az EB-től érkező válaszok a hazai „devizás” perek eldöntésében fontos támpontot adhatnak. (A kérdéseket IDE KATTINTVA olvashatod).

Tudjuk, hogy a hasonló gondokkal küszködő környező Európai Uniós országokban már az adósok számára kedvező válaszok érkeztek, például az árfolyamkockázat kapcsán.

Ezzel tisztában vannak a hazai politikusaink is, de ennek ellenére, csak a napokban függesztették fel átmenetileg a kilakoltatásokat.

Megjegyzés: kedvező válaszok esetén nehéz lesz majd elszámolni azokkal a károsult családokkal, akiket már az utcára dobtak, végrehajtottak.

A tények számokban: a kormánytól kikért adatok szerint 900 ezer magyar ember és így magyar család ellen zajlik valamilyen végrehajtási eljárás, és ebből több tízezer áll olyan fázisban, amely a kilakoltatás rémével fenyeget.

Hatalmas a feszültség.Nagy a nyomás a pártokon, mert nem elég, hogy vélhetőleg az Európai Bíróságtól az adósok számára kedvező iránymutatások érkeznek, hanem „nyakunkon vannak” a választások is, ahol több párt túlélésének a tétje a bennmaradás. És valljuk be: ez idáig egyetlen parlamenti párt sem erőltette meg magát, ha a „devizások megmentéséről” volt szó. Viszont ennek a hatalmas tömegnek a szavazataira minden párt igényt tartana.

Ezért most a pártok között nagy verseny indult a deviza-károsultak szavazatainak elnyeréséért.

Az MSZP országos turnéba kezdett, ahol lakossági fórumok keretében adna lehetőséget a károsultaknak arra, hogy elmondhassák a „deviza”-hitelekkel, és a parlament eddigi munkájával kapcsolatos gondjaikat, a Jobbik pedig e közben új elszámolási törvényt követel.

Ilyen körülmények között jött a bejelentés, melyet a Vasárnapi Hírek szellőztetett meg, hogy sokba kerülne százezrek megmentése, de megvan a fedezet.

A parlament érzi, hogy lépéskényszerbe került.

 

Matolcsynál a kulcs? Sokba kerülne százezrek megmentése, de megvan a fedezet – írja a Vasárnapi Hírek. Majd így folytatja: Sokba kerülne százezrek megmentése, de megvan a fedezet.
Mintegy 72 ezer devizahiteles adóst kerestek meg 2016 végéig ingatlan-végrehajtás tárgyában a hitelintézetek, közülük csak négyezerrel sikerült megegyezni. Ez azt jelenti, hogy 68 ezer lakást (ezt szorozzuk meg átlagosan három fővel – szerk.) verhetnek dobra – azaz több százezer ember veszítheti el otthonát. Erre reális esély lenne, ha véget érne a kilakoltatási moratórium.

Tehát lépni kell, mert hatalmas a nyomás.

 

Ezért a parlament mintegy ötórás időkeretben tart politikai vitát a devizahitelekről. Az LMP erről szóló indítványában azzal indokolta a kérdés tárgyalását, hogy a kormánytöbbség hiába tekinti lezártnak a devizahitelesek ügyét, közülük jelenleg több ezren állnak kilakoltatás előtt, még mindig rengeteg peres eljárás indul, az árfolyamgátas hiteladósok pedig a forintosítást követően rosszabbul jártak.

Eddig az látszott, hogy (szavakban) minden parlamenti pát meg akarja menteni a „deviza”-károsultak hatalmas tömegét, de ennek ellenére a családok egyre csak nehezebb helyzetbe kerültek.

Mindeközben várható, hogy a „deviza”-károsultak gyülekezni kezdenek majd a parlament előtt, a Kossuth téren. Ezzel is nyomatékot adva a kérdés fontosságának.

loading…


A parlament ülése napirend utáni felszólalásokkal ér véget.

Az Országgyűlés hétfőn fejezi be aktuális kéthetes ülését. A képviselők az LMP kezdeményezésére a devizahitel-károsultak érdekében szükséges lépésekről tartanak politikai vitát.

Az ülésnap délelőtt 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a kérdések másfél, az azonnali kérdések pedig további egy órában követnek.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A Ház ezután mintegy ötórás időkeretben tart politikai vitát a devizahitelekről. Az LMP erről szóló indítványában azzal indokolta a kérdés tárgyalását, hogy a kormánytöbbség hiába tekinti lezártnak a devizahitelesek ügyét, közülük jelenleg több ezren állnak kilakoltatás előtt, még mindig rengeteg peres eljárás indul, az árfolyamgátas hiteladósok pedig a forintosítást követően rosszabbul jártak.

loading…


Fontos kiemelnünk, hogy a „deviza”-károsultak nem megmentést követelnek, hanem azt, hogy a hatályos jogszabályokat figyelembe véve hozzanak ítéletet a bíróságok, valamint azt, hogy a parlament törvényalkotással ne gátolja a károsultak bankokkal szembeni jogérvényesítését!

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM