Kuria: a bankok felelőssége a kockázatokról való téjékoztatás

Civil Kontroll - devizahitel Kuria: a bankok felelőssége a kockázatokról való tájékoztatás

Kuria: a bankok felelőssége a kockázatokról való téjékoztatás

Dr.Szabó V. László ügyvéd

A Kúria 2021-es ítéletében kimondta:

Arra alappal hivatkozott az alperes, hogy sem az EU Bíróság, sem a jogegységi határozatok olyan elvárást nem fogalmaztak meg, miszerint a tájékoztatásnak konkrét adatokat, számítást, illetve az árfolyam várható alakulásának bemutatását is tartalmaznia kellene, feltéve, ha ennek hiányában is a tájékoztatásból az árfolyamkockázat mibenléte és annak gazdasági következményei világosan és egyértelműen felismerhetők.Ez egy hatalmas előrelépés!

Ugyanis ettől kezdve ha egy kockázatfeltáró tájékoztatásban a korlátlan kockázat miatt az  adósra háruló terhek nem egyértelműen felismerhetők akkor csak úgy tehetett volna ennek eleget a bank ha  konkrét adatokat, számítást, illetve az árfolyam várható alakulását is bemutatja.

Mint tudjuk ilyen egyik szerződésben sem volt , sőt a bankok arra hivatkoznak, hogy a 6/2013 PJE miatt ez nem is kötelességük mert előre nem láthatták az árfolyam alakulását.

loading...

Ennek a hivatkozásnak most egyszer s mindenkorra vége.

Az EUB és a Kúria a bankok felelősségévé tette a szerződéskötéskori ismereteik (belső kockázatelemzés, pénzügyi trendek) szerinti adatokkal, számításokkal alátámasztott tájékoztatást. Dr.Szabó V. László ügyvédFacebook hozzászólások
loading...