Megszületett a döntés: tisztességtelen feltételeket szabnak a bankok

Nemzeti Civil Kontroll, devizahitel, tisztességtelenség, hitelmoratórium, Mi előre szóltunk, hogy a "deviza"-károsultak számára futószalagon érkeznek a jó hírek!

Megszületett a döntés: tisztességtelen feltételeket szabnak a bankok

Mi előre szóltunk, hogy a "deviza"-károsultak számára futószalagon érkeznek a jó hírek!!! laugh

Íme:

Egy közismert bank több szerződéses feltételét is tisztességtelennek minősítették nemrég egy közérdekű perben. A magyarországi bankok szerződéseinek legalább harminc-negyven százaléka tartalmaz ehhez hasonló feltételeket.A bíróság azt minősítette tisztességtelenek, ha a bank a szerződés feltételeiben kiköti, hogy saját nyilvántartásai alapján is igazolhatja a banki papírok ügyfeleknek történt megküldését.

Az ügyészség közleményéből az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan melyik bank volt érintett a perben, de azt írták, hogy „közismert bankról” van szó. 

Az InfoRádió által megkérdezett szakértő, Bihari Krisztina ügyvéd szerint évek óta fennáll a probléma, hogy a bank bármilyen kis összegű fizetéselmaradás esetén a fogyasztó teljes tartozását lejárttá teheti. 

"EZ VISZONT SÚLYOSAN SÉRTI MIND AZ UNIÓS IRÁNYELVEKET, MIND A HATÁLYOS NORMATÍV RENDELKEZÉSEKET."

Mindeközben a legtöbb pénzintézet üzletszabályzata, de még a fogyasztóval kötött szerződés is tartalmazza ezeket a feltételeket. Holott kizárólag súlyos szerződésszegés esetén lehetne egy fogyasztóval megkötött szerződést felmondani.

Az Európai Unió több előírása is kötelező érvényű a magyar pénzintézetekre és a jogalkalmazó bírók számára is.

Ezek egyértelműen rögzítik, hogy csak úgy lehet felmondani egy fogyasztóval szemben egy szerződést, ha előtte hónapokon keresztül legalább három alkalommal felszólítják a fogyasztót arra, hogy ha nem teljesít, akkor egy összegben fog lejárttá válni a teljes tartozás

– mondta Bihari Krisztina.

Hozzátette: két hete jelent meg a Kúria jogegységi döntése, amely ugyanezt az előírást tartalmazza.

Az ügyvéd leszögezte: a pénzintézet nem teheti meg, hogy egyoldalúan, önállóan módosítja a szerződési feltételeket. Viszont azáltal, hogy közérdekű perben döntöttek erről egy pénzintézet esetén, egyben azt is jelenti, hogy ennek a pénzintézetnek az összes szerződött ügyfelére vonatkozik az ítélet egyszer és mindenkor.

A problémák azonban ezzel még nem oldódnak meg teljesen, a szakértő szerint ugyanis a magyarországi bankok szerződéseinek legalább a harminc-negyven százaléka tartalmaz ehhez hasonló, most bírósági ítéletben tisztességtelennek talált feltételeket. ForrásFigyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM